• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 26.1°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.0°C
  3 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.1°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 24.0°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  0 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.8°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.1°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  5 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.9°C / 26.1°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.0°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  29%
Πανδημία και πολιτική
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανδημία και πολιτική

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί νέες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Κατ’ αρχάς, διαπιστώθηκε ότι, εκτός από τη συνήθη παγκοσμιοποίηση που ξέραμε, αποκτήσαμε και την παγκοσμιοποίηση των ιών. Ενας ιός από το Γουχάν της Κίνας ή από μια πολιτεία των ΗΠΑ μπορεί να εξαπλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες σε όλον τον κόσμο.

Οι επιστήμονες λένε πως συντελεστής στη νοσηρή κατάσταση είναι οι άθλιες βιομηχανικές συνθήκες μαζικής εκτροφής των ζώων. Επίσης, έγινε σαφές πως τα συστήματα υγείας είναι πολύ ανίκανα και αδύναμα να προστατέψουν τη δημόσια υγεία. Αυτό οφείλεται κυρίως σε πολιτικούς λόγους, όπως π.χ. στις ΗΠΑ που το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανύπαρκτο, αφού και τα ελάχιστα που είχαν γίνει με το Obamacare καταργήθηκαν εν μια νυκτί από τον ανεκδιήγητο Τραμπ.

Αλλά και στην Ευρώπη τα δημόσια συστήματα υγείας στις περασμένες δεκαετίες είχαν αποδυναμωθεί πάρα πολύ από τις νεοφιλελεύθερες περικοπές, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και γενικώς την απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τα χιλιάδες θύματα. Ο τομέας της Υγείας είναι από τους πλέον κερδοφόρους τομείς και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις υπάκουσαν στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, στα lobbies των μεγαλογιατρών και στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τη δημόσια υγεία. Κραυγαλέο παράδειγμα η Βρετανία, η οποία είχε ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας και μετά τη διακυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης Θάτσερ από το 1980 το σύστημα αυτό διαλύθηκε.

Από την πλευρά του το λεγόμενο Εργατικό Κόμμα, που διαδέχτηκε τους Tories στην εξουσία, συνέχισε την ίδια πολιτική. Σε συνδυασμό με τις λανθασμένες ενέργειες της κυβέρνησης, οι συνέπειες ήταν ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία. Οσον αφορά τα άλλα κράτη, η μόνη αποτελεσματική μέθοδος ήταν ο δίμηνος εγκλεισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η δημόσια υγεία είναι ένα από τα κοινά αγαθά. Στο πλαίσιο αυτό τίθεται το ζωτικό πολιτικό ζήτημα των κοινών αγαθών, τα οποία κινδυνεύουν να παραδοθούν, όσα ήδη δεν παραδόθηκαν, στα ιδιωτικά συμφέροντα από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Για να μείνουμε στην Ελλάδα, υπάρχει μία σειρά προβλημάτων που έχουν σχέση με τα κοινά αγαθά και ζητούν τη λύση τους, όπως της αναξιόπιστης Εκπαίδευσης, της απαράδεκτης Κοινωνικής Ασφάλισης, της ανύπαρκτης δημόσιας και αντικειμενικής Ενημέρωσης, των προβληματικών μέσων μαζικής μεταφοράς, της κακοποίησης του Περιβάλλοντος, του αριστοκρατικού θεσμού της βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας, του χωρισμού Πολιτείας-Εκκλησίας, του αντιδημοκρατικού θεσμού να κυβερνά και να αποφασίζει το 39% για το υπόλοιπο 61% και εις βάρος του.

Τα ζητήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά διότι αφορούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες, κυρίως το μέγιστο ζήτημα της ισότητας. Εχουν όμως αφεθεί επί δεκαετίες στα χέρια ανίκανων, διαπλεκόμενων και διεφθαρμένων κυβερνήσεων, με συνέπεια τη συνεχή επιδείνωσή τους και την αδύνατη επίλυσή τους.

Εκκωφαντικό παράδειγμα η σημερινή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Δεξιάς-Ακροδεξιάς, με το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Κεραμέως που θυσιάζει στην παρωχημένη ιδεολογία της Δεξιάς και στην ιδιωτικοποίηση το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη που παραδίνει προστατευόμενες περιοχές natura και αρχαιολογικούς χώρους στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο, την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού, την αύξηση της κρατικής αυθαιρεσίας, του κυβερνητικού αυταρχισμού και της αστυνομικής βίας.

Αυτά σε συνδυασμό με το τεράστιο οικονομικό χρέος που συσσώρευσαν στο παρελθόν το πολιτικό σύστημα και η οικονομική ελίτ, την αύξηση της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας, των αδικιών, των ανισοτήτων και της φτωχοποίησης μεγάλων πληθυσμιακών συνόλων, δημιουργούν μεγάλα κοινωνικά χάσματα, εξουθενώνουν τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, αποτελούν μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα, ένα εκρηκτικό μείγμα. Ηδη η απροθυμία της κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων είναι έκδηλη στο ζήτημα της δημόσιας υγείας, αφού δεν προχώρησε σε γενναίες αποφάσεις για την καλυτέρευση των συνθηκών νοσηλείας, εργασίας και προσλήψεις για ανανέωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αυτά τα γενικά και κεντρικά προβλήματα, η επανάκτηση των κοινών αγαθών που αφορούν όλη την κοινωνία, κυρίως το επίκαιρο πρόβλημα της ταλαιπωρημένης και απαξιωμένης Δημόσιας Υγείας, είναι αδύνατον να λυθούν με τοπικές κινήσεις. Η θανατηφόρα πανδημία κραυγάζει για την ανάγκη μιας πολιτικής παρέμβασης στην κεντρική σκηνή.

Οι θεσμικές αλλαγές, άρα και οι συνταγματικές που απαιτούνται για μια δημοκρατική πορεία, μόνο ως κεντρικά ζητήματα μπορούν να τεθούν και να αποτελέσουν το αντικείμενο μαζικής πολιτικής κινητοποίησης. Οι θεσμικές αλλαγές θα έχουν στόχο τη συμμετοχή της κοινωνίας στις αποφάσεις που διαμορφώνουν και καθορίζουν το μέλλον της. Οι περασμένες δεκαετίες έδειξαν ότι η απουσία της κοινωνίας από τη λήψη των αποφάσεων και τη θέσπιση των νόμων έχει ολέθρια αποτελέσματα.

*διδάκτορας Φιλοσοφίας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εμπιστοσύνη και η σκοπιμότητα
Η πανδημική απειλή δοκιμάζει όχι μόνο τις αντοχές των ανθρώπων αλλά και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που καλούνται να τη διαχειριστούν.
Η εμπιστοσύνη και η σκοπιμότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος της Πολιτικής και η αρχή της «Πολιτικής»
Καλείσαι να διαχειριστείς αυτήν την άγνωστη καθημερινότητα, που πριν εμφανιστεί την ήξερες από τα βιβλία και συνειδητοποιείς ότι η ζωή σου είναι σε αναστολή και εσύ εξαρτημένος.
Το τέλος της Πολιτικής και η αρχή της «Πολιτικής»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μέτρα για την πανδημία, ο προϋπολογισμός και το νέο Μνημόνιο
Με εργαλείο τις προβλέψεις του και με πρόφαση τις δεσμεύσεις στους δανειστές ο προϋπολογισμός θα ανοίξει διάπλατα τη «λεωφόρο των μνημονίων», προσφέροντας στην κυβέρνηση ένα πειστικό άλλοθι για να...
Τα μέτρα για την πανδημία, ο προϋπολογισμός και το νέο Μνημόνιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κράτος, ιδιώτες ή κοινωνικοποίηση;
Είναι γνωστό πια πως το κοινωνικό σύνολο δεν ωφελείται από κρατικές ή ιδιωτικές εταιρείες, αλλά μόνο από το ίδιο το κοινωνικό σύνολο. Ο μόνος δρόμος είναι η κοινωνική συμμετοχή και ο κοινωνικός έλεγχος. Αυτό...
Κράτος, ιδιώτες ή κοινωνικοποίηση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σαράντα χρόνια από τη «Φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας»
Η «Φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας», που καθιέρωσε τον συγγραφέα της Κορνήλιο Καστοριάδη ως έναν μεγάλο στοχαστή, είναι από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά έργα του 20ού αιώνα. Οταν κυκλοφόρησε (1975)...
Σαράντα χρόνια από τη «Φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική χωρίς ειδικούς
Στην αντίληψη και την πρακτική της δημοκρατίας ενυπάρχει μία βασική ιδέα που έχει παραγνωριστεί, αποσιωπηθεί και συγκαλυφθεί. Είναι η αντίληψη περί πολιτικής: στα πολιτικά ζητήματα της κοινότητας, στα ζητήματα...
Η πολιτική χωρίς ειδικούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας