• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 31.8°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 33.6°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.0°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.1°C
  3 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 31.5°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  4 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.3°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  4 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 33.8°C
  4 BF
  27%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.4°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  31%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια καταχρηστική και ανέντιμη ανακοπή…

 • A-
 • A+
Πώς δύο τράπεζες εμποδίζουν 850 πρώην εργαζομένους της «Ελευθεροτυπίας» να πάρουν τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα τους.

Η «Ελευθεροτυπία» έπαψε να κρέμεται στα περίπτερα τον Δεκέμβριο του 2011, ύστερα από 36 χρόνια. Από τότε αρχίζει ο Γολγοθάς των περίπου 850 ανθρώπων που εργάστηκαν σ’ αυτήν, οι οποίοι πασχίζουν να διεκδικήσουν ό,τι μπορούν από τους κόπους μιας ζωής (αποζημιώσεις και δεδουλευμένα).

Το 2014 η εταιρεία που την εξέδιδε, η Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε., κηρύχθηκε σε πτώχευση. Το καλό, τρόπος του λέγειν, στην περίπτωσή της ήταν ότι διέθετε περιουσία (δύο ακίνητα μεγάλης αξίας), από την οποία οι πρώην εργαζόμενοι ήλπιζαν να διεκδικήσουν μέρος των απαιτήσεών τους.

Αφού αντιμετωπίσαμε πλήθος προβλημάτων, καταφέραμε να πωληθεί πέρσι το κτιριακό συγκρότημα του Νέου Κόσμου. Και ο σύνδικος της πτώχευσης κατάρτισε τον πίνακα της διανομής του τιμήματος στον καθένα και την καθεμιά δικαιούχο. Φτάσαμε, δηλαδή, ένα βήμα πριν από τον στόχο μας.

Ενημερώσαμε εγκαίρως τους δύο βασικούς διεκδικητές ποσών από την πτωχευτική περιουσία, δηλαδή το Δημόσιο και την Alpha Bank. Με στέρεα επιχειρήματα. Και με επίκληση νόμων και δικαστικών αποφάσεων, που πιστοποιούν ότι δεν έχουν να προσδοκούν κάτι από το προς διανομή ποσό. Για τον απλούστατο λόγο ότι στην περίπτωσή μας ισχύει ο προηγούμενος πτωχευτικός νόμος, βάσει του οποίου προνόμιο έχουν οι εργαζόμενοι, το Δημόσιο μόνο για τον οφειλόμενο ΦΠΑ, τον οποίο ασφαλώς θα εισπράξει, και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία επίσης θα εισπράξουν.

Παρά τη σαφή αυτή πρόβλεψη του νόμου και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο δικαστικές αποφάσεις, σε παρόμοιες υποθέσεις, που δικαίωσαν εργαζομένους στην αντιδικία τους με την τράπεζα, η Αlpha Bank κατέθεσε ανακοπή στον πίνακα διανομής, διεκδικώντας το 65% του προς διανομή ποσού. Δεν θα το πάρει. Διότι τα δικαστήρια θα εφαρμόσουν τον νόμο και θα μας δικαιώσουν.

Ομως η ανακοπή θα έχει αποτέλεσμα να μη γίνει η διανομή στις 17 Ιουλίου, όπως προβλεπόταν. Και να αρχίσει μια νέα σειρά δικών, που προβλέπεται χρονοβόρα. Ετσι, μπορεί να συμπληρωθεί ακόμα και 15ετία (!), από το κλείσιμο της επιχείρησης, μέχρι οι πρώην εργαζόμενοι να καταφέρουν να ικανοποιηθεί έστω ένα μέρος των απαιτήσεών τους. Μέχρι τότε κάποιοι θα έχουν αποδημήσει (ήδη συμβαίνει) και άλλοι θα εξακολουθήσουν να ζουν χωρίς εισόδημα, άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Ετσι αποδίδεται, δυστυχώς, η δικαιοσύνη στην Ελλάδα.

Θα ήταν, φυσικά, ουτοπία να περιμένουμε ότι οι τράπεζες (ανακοπή κατέθεσε και η Τράπεζα Πειραιώς, κίνηση ακατανόητη, αφού δεν έχει καν ενυπόθηκη απαίτηση) θα ελάμβαναν υπόψη τους αυτή την κατάσταση εκατοντάδων ανθρώπων. Γνωρίζουμε ότι δεν τους ενδιαφέρουν αυτά. Ομως ελπίζαμε ότι δεν θα μας εμπόδιζαν να πάρουμε τα χρήματά μας, αφού δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την άσκηση ενδίκου μέσου. Ο νόμος είναι σαφής. Προνομιακοί πιστωτές είναι οι εργαζόμενοι, τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο για τον ΦΠΑ.

Τα γνωρίζουν αυτά. Αλλά έκαναν ανακοπή. Εχουν το δικαίωμα. Αλλά το ασκούν καταχρηστικά. Και εις βάρος 850 ανθρώπων. Γι’ αυτό η ενέργειά τους αυτή είναι -εκτός από ανάλγητη- και ανέντιμη.

Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών έχουν ευκαιρία τις επόμενες λίγες ημέρες: να διορθώσουν το λάθος τους αποσύροντας τις ανακοπές. Δεν πρέπει να πιστέψουν ότι θα απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Γνωρίζουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Σε όλες τις δικαστικές μάχες που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα, βγήκαμε νικητές. Διότι έντιμοι δικαστές εφάρμοσαν πιστά τους νόμους που μας δικαιώνουν. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Οσοι περιμένουν το αντίθετο, καλό είναι να θυμηθούν τη φράση του Γερμανού μυλωνά προς τον Φρειδερίκο τον Μέγα: «Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο».

Υπάρχουν δικαστές και στην Αθήνα. Για να βάλουν φρένο στην καταχρηστική τακτική και στην απληστία των τραπεζών, που έχουν συνηθίσει να κερδίζουν ως υπέρτατη εξουσία. Εντιμοι δικαστές θα τους πουν ξανά: «Δεν δικαιούστε, δεν θα πάρετε, ώς εδώ».

ΥΓ. Το Δημόσιο δεν έχει κάνει, μέχρι στιγμής, ανακοπή. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε, προς τιμήν του, το δίκιο μας. «Εχετε δίκιο επί της ουσίας», μας είπε. Περιμένουμε να το αναγνωρίσει και στην πράξη, αποκρούοντας τυχόν στείρα, γραφειοκρατική και νομικίστικη εισήγηση υπαλλήλων του.

Ο εκλεγμένος υπουργός μιας εκλεγμένης κυβέρνησης δεν έχει κανένα λόγο να εμποδίσει τους εκατοντάδες πρώην εργαζομένους της «Ελευθεροτυπίας» να πάρουν τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα τους. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζει ότι το Δημόσιο έχει ήδη εισπράξει πολλά χρήματα από την υπόθεσή μας και θα εισπράξει και άλλα (ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, ΟΑΕΔ). Γνωρίζει ότι ο νόμος είναι με το μέρος μας και δεν έχει κανένα λόγο να συμπεριφερθεί σαν ανάλγητος τραπεζίτης.

*Δημοσιογράφος, εκπρόσωπος των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» στην Επιτροπή Πιστωτών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Οταν σου στερούν λίγο... νερό
H Alpha Bank και η Πειραιώς, άσκησαν ανακοπές και δεν θα μπορέσουμε οι περίπου 850 πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» να εισπράξουμε, ύστερα από 9 ολόκληρα χρόνια αναμονής, κάποια από τα χρήματα που...
Οταν σου στερούν λίγο... νερό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναζητείται ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Οι διοικήσεις των τραπεζών οφείλουν να δείξουν εμπράκτως ότι κατανοούν τα τεράστια κοινωνικά ζητήματα που δημιουργούνται ειδικά σε τέτοιες εποχές και να παραιτηθούν από την ανακοπή που έχουν...
Αναζητείται ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακόμη μια ντουφεκιά στον αέρα
Ο μακροχρόνιος συνδικαλιστικός λήθαργος έχει εμφυσήσει ένα αίσθημα μοιρολατρίας στις τάξεις των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα διογκώνει επικίνδυνα την εργοδοτική αλαζονεία.
Ακόμη μια ντουφεκιά στον αέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος του λαού;
Πώς φτάσαμε έπειτα από περίπου 10 χρόνια κρίσης οι τράπεζες να έχουν ρουφήξει πακτωλούς χρημάτων από το Δημόσιο και ακόμα και σήμερα να βρίσκονται στην εντατική; Η Τράπεζα Πειραιώς είναι χαρακτηριστική...
Ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος του λαού;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας αγώνας που δεν πρέπει να πάει χαμένος
Ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας νομοθετούν κάθε μέρα εναντίον μας. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αντιδράσουμε, η γενιά που έρχεται θα δουλεύει όπου, όσο και όποτε θέλει ο εργοδότης, χωρίς...
Ενας αγώνας που δεν πρέπει να πάει χαμένος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας