• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 4.3°C
  4 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 9.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.4°C
  4 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  6 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 1.6°C
  3 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.7°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.7°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 1.9°C
  5 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.2°C
  4 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 4.3°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 7.7°C
  5 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.7°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  3 BF
  55%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με τον ΕΦΚΑ χτυπήσαμε τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την ανισότητα

 • A-
 • A+
Τώρα τα ελλείμματα καλπάζουν με ρυθμό 350 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Στα 500 εκατομμύρια θα ανέλθουν για την επικούρηση και τα εφάπαξ μέχρι τον Δεκέμβριο. Στον κατά τα άλλα ηλεκτρονικό ΕΦΚΑ, που τώρα αναπτύσσεται γραφειοκρατικά - εκμαυλιστικά - ψηφοθηρικά, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων

Γίνεται να προσφέρουν στη Ν.Δ. αθέλητη υποστήριξη από άγνοια πρόσωπα που συνδέθηκαν με την κοινωνική ασφάλιση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Δυστυχώς γίνεται. Θα δώσω, ελπίζω, επαρκείς εξηγήσεις, αφού πρώτα παραθέσω απόσπασμα επιστολής αγρότη 91 ετών, που δημοσιεύεται στο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» (σελ. 40) της 9-6-2020:

«[…] ποιος έδινε σημασία στην αγροτική ασφάλιση, ποιος τον πίεζε να πληρώνει ασφάλιστρα […], ποια ουσιαστική ενημέρωση έγινε για πληρωμές και όλα τα άλλα συνακόλουθα; Αυτά τα κανόνιζαν οι γραμματείς των κοινοτήτων. Υστερα από κάποια χρόνια μάθαμε πολλά, πώς με το αζημίωτο γραμματείς και φαρισαίοι των κοινοτήτων έδωσαν στα δικά τους παιδιά και φίλους την πρώτη κατηγορία και στη πληθώρα των αγροτών την τρίτη […] Κατά καιρούς έκανα και άλλες δουλειές, κατέληξα όμως τελικά αγρότης».

Τι μας είπε ο παππούς που αυτοπροσδιορίζεται ως αγρότης μιας άλλης εποχής, μιας κατάφωρα άδικης κοινωνίας, όπως λέει; Μας είπε ότι ο χρόνος ασφάλισης σε άλλες δουλειές από εκείνες του αγρότη δεν υπολογίστηκε για τη δική του σύνταξη. Χάθηκε, διότι δεν υπήρχε ο ΕΦΚΑ. Και οι γραμματείς και φαρισαίοι, με το αζημίωτο έδιναν αυξημένη σύνταξη στα δικά τους παιδιά και τη χαμηλότερη στους «άλλους». Διαπλοκή, φαυλότητα, διαφθορά, εκμαυλισμός. Η συνταγή για την εκλογή τοπικών «αρχόντων». Η δύναμη των «Μαυρογιαλούρων» για βουλευτές και κυβερνήσεις. Σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, δίνονταν συντάξεις με βεβαίωση εργοδοτών ότι συνέτρεχε ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης, σε άλλα επικολλούνταν ένσημα από καρτέλες βάσει των οποίων είχαν ήδη χορηγηθεί συντάξεις, σε άλλα υπεξαιρούνταν χρήματα που ασφαλισμένοι κατέβαλλαν για ασφαλιστικές εισφορές. Τα σκάνδαλα που αποκαλύψαμε στον ΟΑΕΕ, στο ΤΣΑΥ, στο ΙΚΑ (και σε άλλους προ ΕΦΚΑ φορείς) τέτοια ήσαν.

Με τον ΕΦΚΑ χτυπήσαμε τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την ανισότητα, την εύνοια σε κάποιους έναντι άλλων. Κάναμε πράξη την κοινωνική δικαιοσύνη με ίδιους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, αδιακρίτως. Ολοι απέκτησαν για πρώτη φορά δικαίωμα στην ενιαία ασφάλιση. Εισαγάγαμε την έννοια της τυπικής ασφάλισης σύμφωνα με την οποία, σε όσους κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, χορηγούνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να αμφισβητείται η ύπαρξη αγροτικής δραστηριότητας.

Ετσι, δημιουργήσαμε προϋποθέσεις γενικής ασφάλισης. Εστω και με την ύπαρξη ενός μικρού χωραφιού, αποκτά κανείς δικαίωμα ασφάλισης, ακόμη και για να συμπληρώσει χρόνο που τυχόν υπολείπεται από άλλους φορείς, για τη λήψη σύνταξης. Αποκτά και διατηρεί το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Η ενιαιοποίηση του ασφαλιστικού χρόνου σε διαφορετικούς φορείς, που γίνεται πράξη εντός του ΕΦΚΑ, συντέλεσε στη δραστική μείωση όλων των εκκρεμών παροχών σε περίπου 120.000 στα μέσα Ιουνίου 2020. Από αυτές, οι 45.000 αφορούσαν κύριες συντάξεις, έναντι 168.000 περίπου, που μας παρέδωσαν ως εκκρεμότητα τον Ιανουάριο του 2015.

Βγήκαμε από τα μνημόνια δημιουργώντας πλεονάσματα, αντί δημοσιονομικά ελλείμματα. Χρηματοδοτήσαμε τα νοσοκομεία με σχεδόν 800 εκατ. ευρώ ετησίως, αντί 145 εκατ. ευρώ το 2014. Δεν περικόψαμε τις συντάξεις και αυξήσαμε εκείνες της χηρείας, επεκτείνοντας τη χορήγησή τους μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας για τα τέκνα, χωρίς εξαιρέσεις. Μειώσαμε ασφαλιστικές οφειλές, πραγματοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για σεισάχθεια. Για παράδειγμα, οφειλή 74.620 ευρώ μειώθηκε σε 21.473 ευρώ, με αποτέλεσμα αρκετοί ασφαλισμένοι, αποκλεισμένοι λόγω υψηλών οφειλών, να λαμβάνουν σήμερα σύνταξη.

Οσοι το έμαθαν βεβαίως. Διότι δεν γνωστοποιήθηκε ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Αδιστάκτως, οι δανειστές ζήτησαν την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης. Δεσμεύσεις, οι οποίες είχαν αναχθεί σε αδιαπραγμάτευτη αξίωση από το πρώτο μνημόνιο, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ομως, μετριάζαμε κάθε χρόνο τις βλαπτικές συνέπειες με μέτρα προστασίας, με τελευταίο τη νομοθέτηση της πλήρους 13ης σύνταξης που η Ν.Δ. προεκλογικά ψήφισε, για να καταργήσει πλήρως όταν ανέκτησε την εξουσία.

Τώρα τα ελλείμματα καλπάζουν με ρυθμό 350 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Στα 500 εκατομμύρια θα ανέλθουν για την επικούρηση και τα εφάπαξ μέχρι τον Δεκέμβριο. Στον κατά τα άλλα ηλεκτρονικό ΕΦΚΑ, που τώρα αναπτύσσεται γραφειοκρατικά - εκμαυλιστικά - ψηφοθηρικά, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων. Και για να καταλήγω προς το παρόν: Οσα πετύχαμε συντελέστηκαν με μία ενιαία διοίκηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που η Ν.Δ. ήθελε σε τρία ή και περισσότερα κομμάτια, κλείνοντας αναλόγως το μάτι σε συμφέροντα. Με τρεις φορείς το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί. Διορθώσεις ήσαν αναγκαίες, τις είχαμε εξαρχής προαναγγείλει, τις κάναμε και θα εξακολουθούσαμε να καινοτομούμε με βελτιώσεις.

Σε αυτούς που μιλούν ακόμη για τρεις διαφορετικούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, απαντώ ότι συντελούν σε μια απαλλακτική για τη σημερινή κυβέρνηση σύγχυση και ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ομελέτα για να αναλώνεσαι σε διαφωνίες αν απαιτούνται τρία ή οκτώ αυγά.

*Δικηγόρος, τ. υφ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ασφαλιστικό στο τραπέζι (…του χασάπη)
Χαίρεται η Ν.Δ. και ο υπουργός Εργασίας για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν τον ΕΦΚΑ και τις συντάξεις – κύριες και...
Το ασφαλιστικό στο τραπέζι (…του χασάπη)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ
Εδώ και κάποιο καιρό κάτι προφανώς παράδοξο εκτυλίσσεται στην πολιτική σκηνή. Τα δύο κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα επιδιώκουν, μετά παρρησίας, τη συνεργασία, ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο, με το ΠΑΣΟΚ....
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης
Το αν θα επαναπατριστούν τα μάρμαρα της Ακρόπολης και υπό ποιους όρους δεν το γνωρίζω. Πολλά λέγονται και γράφονται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βρετανία. Το πού θα κάτσει η μπίλια, θα το μάθουμε όταν έρθει η...
Η ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
Τι έγινε εκτός από την αλλοίωση της Δημοκρατίας τη χαμένη 4ετία Μητσοτάκη; Είναι η 4η φορά στα 45 χρόνια του βίου της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που ένα τόσο βαρύ έγκλημα διαρκείας έχει αποκαλυφθεί και μάλιστα...
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα κόμματα ξέρουν πολλά για το μέλλον
Το 2023 ξεκινάει μάλλον με μία (υπαρκτή) προοπτική αχνής ανακούφισης για το δοκιμαζόμενο σκληρά κοινωνικό σύνολο του ελλαδικού χώρου.
Τα κόμματα ξέρουν πολλά για το μέλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο περιεχόμενο ενός αριστερού ριζοσπαστικού σχεδίου
Η ιδέα ότι η συσσώρευση κεφαλαίου σε μια καπιταλιστική οικονομία και κοινωνία μπορεί να ακολουθήσει μια πορεία συνύπαρξης με ένα κοινωνικό κράτος, αποτελεί σήμερα μια επικίνδυνη αυταπάτη.
Το νέο περιεχόμενο ενός αριστερού ριζοσπαστικού σχεδίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας