• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.3°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.3°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  4 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  3 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.6°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.4°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.2°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  6 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  3 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 21.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.1°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.4°C
  4 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  61%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επερχόμενη καταστροφή του Σικιαρίδειου Ιδρύματος

 • A-
 • A+

Το Σικιαρίδειο Ιδρυμα, το οποίο βρίσκεται στο Μαρούσι, είναι ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά ιδρύματα για άτομα με αναπηρίες στην χώρα. Στο Σικιαρίδειο Ιδρυμα στεγάζεται επίσης το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Αμαρουσίου.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την πλούσια ιστορία του και για τον κόπο με τον οποίο χτίστηκε. Ομως, αυτή τη στιγμή σημασία έχει ότι το ίδρυμα δεν έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει το σημαντικό κοινωνικό έργο το οποίο έχει αναλάβει, και οι εργαζόμενοί του βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς ανασφάλειας.

Η κατάσταση των υποδομών του ιδρύματος είναι άθλια. Τα κτίρια χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση, οι κερκίδες των γηπέδων είναι κατεστραμμένες και το ίδρυμα είναι υπερχρεωμένο. Οι εργαζόμενοί του δουλεύουν εδώ και πολύ καιρό ουσιαστικά απλήρωτοι· θα μπορούσε κανείς να τους χαρακτηρίσει ηρωίδες και ήρωες. Ενώ οι εγκαταστάσεις εκτείνονται σε πολλά στρέμματα, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και τα άτομα που φιλοξενούνται είναι πολύ λίγα σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν. Εδώ και πολλά χρόνια, τα αιτήματα των εργαζομένων αγνοούνται από τους αρμόδιους φορείς. Τα προβλήματα οξύνονται, και επικρατεί ο ρεαλιστικός φόβος πως το ίδρυμα οδεύει προς κλείσιμο.

Οι εργαζόμενοι του Σικιαριδείου Ιδρύματος εκτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό έργο. Ηρωικά, με πείσμα, εξακολουθούν να προσφέρουν εξαιρετική φροντίδα σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι πολίτες β΄ διαλογής. Η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να πετάει στο καλάθι των αχρήστων ούτε αυτά τα άτομα αλλά ούτε και αυτούς που με επιμονή και ηρωισμό τα φροντίζουν, σε συνθήκες όχι απλά αντίξοες, αλλά στην πραγματικότητα εξευτελιστικές. Αντιθέτως, η πολιτεία έχει ιερή υποχρέωση να προστατέψει αυτούς τους ανθρώπους, να τους φροντίσει και να τους προσφέρει ένα υγιές περιβάλλον.

Φυσικά, το βάρος αυτό δεν πέφτει μόνο στην πολιτεία. Αφορά όλες και όλους μας. Εχουμε υποχρέωση να κινητοποιηθούμε, να ενημερώσουμε, να διεκδικήσουμε και να στηρίξουμε τα αιτήματα των εργαζομένων στο ίδρυμα.

Το Σικιαρίδειο Ιδρυμα αποτελεί κοινωνικό θεσμό και εκτελεί κοινωνικό έργο ζωτικής σημασίας. Οι άνθρωποι που φιλοξενεί έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και στην ευτυχία. Οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα, που με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, έχουν το δικαίωμα να ζουν χωρίς ανασφάλεια, χωρίς να φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους ανά πάσα στιγμή.

Ας σώσουμε το Σικιαρίδειο Ιδρυμα!

*Φοιτητής Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών Πανεπιστημίου Λονδίνου, LSE

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μάχη για τη σωτηρία της δημόσιας εκπαίδευσης μας αφορά όλους
Η πολυδιαφημιζόμενη «αυτονομία της σχολικής μονάδας» δεν είναι τίποτε άλλο παρά η σταδιακή αποδέσμευση του κράτους από το καθήκον να χρηματοδοτεί τη δημόσια εκπαίδευση, όπως εμφανίζεται στο άρθρο 99 του...
Η μάχη για τη σωτηρία της δημόσιας εκπαίδευσης μας αφορά όλους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς γεν. γραμματέα υπ. Παιδείας:
Η θητεία μας σε κάποια ανώτερη διευθυντική, διοικητική θέση, μετά την επιλογή μας, μπορεί να κυλήσει χωρίς κάτι αξιόλογο. Να είναι μόνο διεκπεραιωτική, καθημερινής ρουτίνας, χωρίς δημιουργία. Ομως, κάπου...
Προς γεν. γραμματέα υπ. Παιδείας:
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη διδασκαλία των Λατινικών
Υποψήφιοι-ες θεωρητικής κατεύθυνσης, κατά τις πανελλαδικές για τα ΑΕΙ 2022, θα εξεταστούν, αντί στην καταργημένη Κοινωνιολογία, στα Λατινικά, τα οποία δεν διδάχτηκαν ποτέ στα σχολεία τους.
Για τη διδασκαλία των Λατινικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λερναία Υδρα
Για τα γεγονότα στα σχολεία της Σταυρούπολης και όσα ακολούθησαν σε χώρους όπου νέοι θα έπρεπε να νιώθουν ελεύθεροι και όχι φοβισμένοι.
Λερναία Υδρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ τα παιδιά μας στα σχολεία
Πότε η επίσημη πολιτεία κατέβαλε συστηματικά προσπάθειες για να μάθουν τα παιδιά μας σχετικά με τα δεινά που προκάλεσαν οι ναζί του Αδόλφου Χίτλερ και οι φασίστες του Μπενίτο Μουσολίνι;
Τι ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ τα παιδιά μας στα σχολεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι βράζει στα σχολεία
Το δημόσιο σχολείο δεν μας δωρίζεται. Και επειδή είναι δημόσιο, δεν σημαίνει ότι είναι ταγμένο να παρέχει φτωχές υπηρεσίες για φτωχούς. Αλλά η κυβέρνηση και η υπουργός έχουν άλλη άποψη.
Κάτι βράζει στα σχολεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας