• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.1°C / 31.7°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.0°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.0°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 28.3°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 28.3°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.0°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.0°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 29.0°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 30.0°C
  1 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 31.1°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.0°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 27.2°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 28.3°C
  2 BF
  41%
Γιατί μας ενδιαφέρει η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ;
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί μας ενδιαφέρει η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ προκάλεσε μια πρωτόγνωρη σε διάρκεια και μαζικότητα διαμαρτυρία στις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και την αστυνομική βία. Προκάλεσε, όμως, και κάτι άλλο, εξίσου πρωτόγνωρο: ένα διεθνές κύμα συμπαράστασης στους Αμερικανούς διαδηλωτές. Σε πάρα πολλές πόλεις και σε διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία, τα συνθήματα «Black Lives Matter» και «Ι Can’t Breathe» υιοθετήθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εκτός των ΗΠΑ, το πρόσωπο του Τζ. Φλόιντ ζωγραφίστηκε σε τοίχους από το Βερολίνο μέχρι την Παλαιστίνη, δεκάδες φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις έγιναν viral και έφτασαν στις οθόνες των κινητών εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρώτη φορά μια «εσωτερική» υπόθεση των ΗΠΑ έχει τόσο μεγάλη, διεθνή απήχηση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπήρξε μια εποχή, όχι πάρα πολύ μακρινή, κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες για τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο, αντιπροσώπευαν τη «γη της επαγγελίας», τη «χώρα των ευκαιριών» και ήταν ταυτισμένες με τη δημοκρατία και την ελευθερία. Ηδη από τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και σταδιακά η εικόνα αυτή άρχισε να ξεθωριάζει. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου στις ανεπτυγμένες χώρες επέτρεψε να γεφυρωθεί το χάσμα που τις χώριζε από τη «χώρα της αφθονίας». Ηταν, όμως, η ιμπεριαλιστική, νεοαποικιοκρατική πολιτική των ΗΠΑ που αμαύρωσε την ιδανική εικόνα την οποία οι Αμερικανοί είχαν κατασκευάσει για τον εαυτό τους. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η ενορχήστρωση πραξικοπημάτων, η υποστήριξη σε δικτατορίες προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή και δημιούργησαν ένα ισχυρό ρεύμα αντιαμερικανισμού σε πάρα πολλές χώρες.

Η αμερικανική μυθολογία δέχτηκε ένα συντριπτικό πλήγμα στον πόλεμο του Βιετνάμ και το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ προκάλεσε τη συμπαράσταση των κινημάτων σε άλλες χώρες. Από τότε μέχρι τις μέρες μας η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ συχνά προκάλεσε διεθνή κινήματα διαμαρτυρίας, αρκεί να θυμηθούμε τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία ή την ωμή στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ. Ποτέ, όμως, μέχρι σήμερα η εσωτερική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης δεν είχε προκαλέσει τόσο σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις.

Ο βασικός λόγος αφορά την ωμότητα της δολοφονίας του Φλόιντ. Η εικόνα του Φλόιντ να ξεψυχά κάτω από το γόνατο του αστυνομικού κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα στο διαδίκτυο ως αδιάψευστο τεκμήριο της αστυνομικής βίας που δολοφονεί άοπλους πολίτες. Η αστυνομική βία τείνει να γίνει η κανονικότητα του νεοφιλελεύθερου κράτους – και αυτό δεν αφορά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη Γαλλία μέχρι τη Χιλή, το κράτος καταφεύγει όλο και πιο συχνά στη χρήση ωμής βίας για την αντιμετώπιση διαδηλωτών ή απεργών αλλά και απλά «ύποπτων» πολιτών (όπως έχει συμβεί στην Ελλάδα επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες). Στο πρόσωπο του Φλόιντ, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρήκαν την ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία που ενδημεί στις χώρες τους. Ενας άλλος λόγος αφορά τον ρατσισμό. Οι φυλετικές διακρίσεις αποτελούν συστημικό χαρακτηριστικό της αμερικανικής κοινωνίας και αυτό εξηγεί τις διαστάσεις που πήραν οι αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και εκτός των ΗΠΑ, καθώς οι δυτικές κοινωνίες γίνονται πολυπολιτισμικές, με την ένταξη των μεταναστών αυξάνεται η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Πλέον ένα μεγάλο τμήμα τους αντιλαμβάνεται ότι ο ρατσισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία που οδηγεί σε αποτρόπαιες πράξεις. Στο πρόσωπο του Φλόιντ, οι άνθρωποι στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία ή την Αυστραλία δεν είδαν μόνο έναν Αφροαμερικανό στη Μινεάπολη αλλά και τον γείτονά τους ή τον μικροκαταστηματάρχη της συνοικίας τους.

Ταυτόχρονα σε κάποιες χώρες, όπως στη Βρετανία ή το Βέλγιο, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αφορούσαν το ίδιο το παρελθόν τους, μια ιστορία συνυφασμένη με την αποικιοκρατία και το δουλεμπόριο. Τέλος, όπως συχνά συμβαίνει, τα μαζικά κινήματα διαμαρτυρίας και οι δίκαιες εξεγέρσεις γεννούν τη διεθνή αλληλεγγύη. Το γεγονός ότι για πάρα πολλές μέρες σε δεκάδες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών εκατοντάδες χιλιάδες Αφροαμερικανοί και λευκοί, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας διαμαρτύρονταν με όποιο τρόπο μπορούσαν κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας δημιούργησε ένα παγκόσμιο «γεγονός» και προκάλεσε ένα διεθνές κύμα αλληλεγγύης.

Εκτός από χειρονομία αλληλεγγύης, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο, αποτελούν και μια ηχηρή αποδοκιμασία του αμερικανικού μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης και της κυβέρνησης Τραμπ. Η δολοφονία του Φλόιντ ήλθε να ξαναθυμίσει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το κοινωνικό μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αποτυχημένο. Είναι ένα κοινωνικό μοντέλο θεμελιωμένο τις φυλετικές διακρίσεις και «εμποτισμένο» από τη βία, που δημιουργεί τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και εγκλωβίζει ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στη φτώχεια και τη δυστυχία. Οι ευθύνες των πολιτικών ελίτ της χώρας για αυτήν την κατάσταση είναι τεράστιες και το γεγονός ότι ο Ντ. Τραμπ είναι πρόεδρος των ΗΠΑ είναι η τρανότερη απόδειξη της αποτυχίας τους.

* Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη θεωρία των «σπασμένων παραθύρων» σ' αυτήν της «μηδενικής ανοχής» και το αναπόφευκτο τέλος
Τι θα συμβεί, κάτι που ήδη είχε αρχίσει να συμβαίνει, όταν τα «λυτά χέρια» της αστυνομίας, θα στρεφόταν εναντίον τους, στους γιους και τις κόρες της μήτρας των ψηφοφόρων τους.
Από τη θεωρία των «σπασμένων παραθύρων» σ' αυτήν της «μηδενικής ανοχής» και το αναπόφευκτο τέλος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μινεάπολις - και όχι μόνο
Η ρατσιστική βία είναι αρχέγονη. Από την αρχαιότητα ο άγριος ως κύρια ανθρώπινη απειλή έβλεπε τον αλλόφυλο. Τον έβλεπε σαν τέρας, εχθρό, ξένο, αποδιοπομπαίο τράγο, δύσκολα τον δεχόταν και εύκολα τον...
Μινεάπολις - και όχι μόνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Am I next?
Η τραγική ιστορία του Φλόιντ ξεπερνά τα σύνορα των ΗΠΑ και φτάνει σε όλο τον κόσμο. Γιατί μαζί με τον ρατσισμό, αναδεικνύει και τις ανισότητες που βαθαίνουν όλο και περισσότερο.
Am I next?
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπόθεση Floyd: ο βαθύς ρατσισμός του συστήματος
Η ειδεχθής πράξη τελέστηκε κατά τη συνήθη εκπλήρωση αστυνομικών καθηκόντων. Δεν υπήρξε κατηγορία, δεν εκδόθηκε δικαστική απόφαση. Η βία που ασκήθηκε παραβίασε κατάφωρα κάθε έννοια αναλογικότητας.
Υπόθεση Floyd: ο βαθύς ρατσισμός του συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το γόνατο
Το γόνατο άθελά του γίνεται το σύμβολο του κυνισμού, μέσο ισοπέδωσης της βούλησης. Απέναντι σ’ αυτό ένα άλλο γόνατο γονατίζει, σύμβολο μνήμης στα θύματα της βίας.
Το γόνατο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Smartphone από τη μια μεριά, ρομπότ από την άλλη!
Τελευταία με την τρομακτική εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η μαύρη Αμερική αντί να καλέσει τον αριθμό 911 για βοήθεια, τραβά έξω από τις τσέπες της τα smartphones, προκειμένου να καταγράψει και...
Smartphone από τη μια μεριά, ρομπότ από την άλλη!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας