Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
28.5° 22.6°
1 BF
52%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.2° 24.0°
2 BF
52%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
28.7° 26.0°
2 BF
66%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
68%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
60%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
25°C
26.0° 24.6°
2 BF
82%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
1 BF
56%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
72%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
23.3° 21.8°
2 BF
65%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.6° 24.0°
0 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.8° 25.4°
1 BF
52%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.8°
3 BF
56%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 23.4°
0 BF
34%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
28.5° 22.5°
1 BF
38%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
28.8° 22.8°
0 BF
24%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
47%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
26.7° 25.3°
2 BF
70%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Σκανδαλώδης και ζημιογόνος η ιδιωτικοποίηση των έργων ύδρευσης της Αθήνας

Πρώτα ψηφίστηκε ο λεγόμενος περιβαλλοντοκτόνος νόμος. Ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση προς εκμετάλλευση των μέχρι χθες προστατευόμενων από διεθνείς συνθήκες σπάνιων οικοσυστημάτων και περιοχών φυσικού κάλλους.

Τώρα ήρθε η σειρά για το νερό της ύδρευσης.

Η πρώτη εντύπωση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση, μέσω ΣΔΙΤ, του συνόλου του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Αθήνας. Το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των υδραυλικών έργων, μεταξύ των οποίων τα φράγματα και οι ταμιευτήρες, τη διώρυγα και το δίκτυο μεταφοράς του νερού, καθώς και τα αντλιοστάσια.

Η πρώτη εντύπωση συνεπώς είναι ότι δεν ιδιωτικοποιείται το νερό της ύδρευσης αυτό καθ’ εαυτό. Το οποίο άλλωστε θεωρείται δημόσιο αγαθό, που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.

Αν προχωρήσει όμως κανείς στην ουσία της λειτουργίας των υδραυλικών έργων του εξωτερικού υδραγωγείου, τα οποία συλλέγουν, αποθηκεύουν και μεταφέρουν μέχρι την Αθήνα το νερό της ύδρευσης, αντιλαμβάνεται ότι η ιδιωτικοποίησή τους κατά μείζονα λόγο δεσμεύει, περιορίζει και συναρτά τη διαχείριση του νερού από αποφάσεις που στο εξής θα λαμβάνονται με κριτήρια ιδιωτικο-οικονομικού και όχι δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα.

Επί της ουσίας λοιπόν η ιδιωτικοποίηση του εξωτερικού υδραγωγείου της Αθήνας επηρεάζει και τη διαχείριση του νερού της ύδρευσης, καθώς οι σχετικές αποφάσεις της λειτουργίας του δικτύου και της διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων θα λαμβάνονται στο εξής με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Αρα η ιδιωτικοποίηση των υποδομών του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Αθήνας ισοδυναμεί με την έμμεση κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του πόσιμου νερού.

Η ΕΥΔΑΠ, ως εταιρεία ύδρευσης που διαχειρίζεται την περιουσία του Δημοσίου, τα υδατικά δηλαδή αποθέματα και τα δημόσια έργα ύδρευσης της Αθήνας, έχει περάσει στην ευθύνη του υπερταμείου και σήμερα είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση. Που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνει κατ’ ουδένα τρόπο το Δημόσιο, αλλά αντίθετα φέρνει κέρδη.

Δεν υπάρχει συνεπώς στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης μέρους της περιουσίας της το άλλοθι της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, το οποίο θα υπήρχε αν η επιχείρηση ήταν ζημιογόνος.

Πρόκειται λοιπόν για μια κυβερνητική πρωτοβουλία που έχει ως κίνητρο την εξυπηρέτηση όχι του δημόσιου, αλλά ιδιωτικών συμφερόντων.

Η πραγματικότητα αυτή ενισχύεται από τον μονοπωλιακό χαρακτήρα τόσο του δικτύου, όσο και του δημόσιου αγαθού. Το δίκτυο της ύδρευσης της Αθήνας είναι μοναδικό και συνεπώς δεν υπάρχει με κανέναν τρόπο στην ιδιωτικοποίησή του το άλλοθι της ενίσχυσης του ελεύθερου ανταγωνισμού που θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης του πόσιμου νερού προς όφελος των πολιτών.

Η ιδιωτικοποίηση και η εκχώρηση λοιπόν της διαχείρισης ενός μονοπωλιακού αγαθού, που μέχρι σήμερα αποτελούσε κρατικό προνόμιο, κινείται στα όρια του σκανδάλου, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Οσμή σκανδάλου όμως υπάρχει, με την έννοια της πρόκλησης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον, και σε ό,τι έχει να κάνει με το τίμημα της εκχώρησης. Το οποίο ουδόλως ανταποκρίνεται ούτε στην αξία της δημόσιας περιουσίας, ούτε στο κόστος της κατασκευής των υδραυλικών έργων, το οποίο επιβάρυνε τους Ελληνες φορολογούμενους.

Αλλά και η ιδιωτικοποίηση των υποδομών ενός σπάνιου φυσικού αγαθού, ενός αγαθού δηλαδή που ανανεώνεται μεν, αλλά περιορισμένα, λόγω της μεταβλητότητας των μετεωρολογικών φαινομένων, καθιστά τη διαχείριση του εξωτερικού υδραγωγείου από ιδιώτες προβληματική.

Η διαπίστωση αυτή αποκτά ασφαλώς ιδιαίτερη σημασία σε εποχή σημαντικής μείωσης των βροχοπτώσεων, λόγω κλιματικής κρίσης.

Με τα υδατικά αποθέματα να βρίσκονται σε ανεπάρκεια, η διαχείριση του πόσιμου νερού γίνεται αναγκαστικά με όρους εξοικονόμησης και με εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών διαχείρισης της ζήτησης, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους των σχετικών υπηρεσιών, η οποία θα μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή, που δεν είναι άλλος από τον πολίτη. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που και η τιμή του νερού της ύδρευσης διατηρείται σε χαμηλά και κοινωνικά αποδεκτά επίπεδα, αλλά και η εταιρεία ύδρευσης παραμένει κερδοφόρα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το στοίχημα της ιδιωτικοποίησης των υποδομών των εταιρειών ύδρευσης απέτυχε σε μια σειρά ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες επιστρέφουν σήμερα τον έλεγχο είτε στους δήμους, είτε και στο ίδιο το κράτος.

*καθηγητής ΑΠΘ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σκανδαλώδης και ζημιογόνος η ιδιωτικοποίηση των έργων ύδρευσης της Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας