• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 25.2°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.3°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.6°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.7°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.2°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 24.6°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
Πανεπιστήμιο ίσον ΔΕΠ;

ΕΚΠΑ

Πανεπιστήμιο ίσον ΔΕΠ;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στα Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) υπηρετούν μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), μέλη Λεκτόρων Εφαρμογών, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και Διοικητικού Προσωπικού (ΔΠ). Σκοπός του πανεπιστήμιου είναι η παραγωγή και η μετάδοση της γνώσης στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του.

Είναι γεγονός ότι οι αλλαγές που έγιναν διαχρονικά στον μεταρρυθμιστικό ν.1268/82, μέχρι και την κατάργησή του το 2011, με τον νόμο Διαμαντοπούλου (ν.4009/11), αποτελούσαν μάλλον αντιμεταρρύθμιση, γεγονός που ερμηνεύεται από τη σταδιακή μετεξέλιξη του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ σε (νέο)φιλελεύθερο αστικό κόμμα και την εναλλαγή του στη διακυβέρνηση της χώρας με το νεοφιλελεύθερο κόμμα της ΝΔ.

Η «μεταμόρφωση» αυτή του δημοκρατικού ν.1268/82, αφορούσε επιγραμματικά στην κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, στη σταδιακή επανισχυροποίηση της «έδρας», σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής των φοιτητών και των υπόλοιπων εργαζομένων στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων και σε αύξηση της αναλογίας των καθηγητών στη διαδικασία ανάδειξης των αρχών διοίκησης, εις βάρος όλων των υπολοίπων.

Έτσι, μετά τη σταδιακή μετεξέλιξη του ν.1268/82 προς συντηρητική κατεύθυνση, δεν προκάλεσε εντύπωση και το γεγονός ότι σύμφωνα με τον νόμο Διαμαντοπούλου (2011), ο οποίος αποτέλεσε την κορωνίδα ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου διοίκησης των ΑΕΙ, οι Πρυτάνεις, οι Κοσμήτορες, οι Πρόεδροι των Τμημάτων και οι Δ/ντες Τομέων, εκλέγονταν μόνο από τα μέλη ΔΕΠ, χωρίς τη συμβολική, έστω, συμμετοχή άλλων κατηγοριών εργαζομένων ή φοιτητών, ανεξαρτήτως του πληθυσμού των κατηγοριών αυτών σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ που υπηρετούσαν στο ίδρυμα.

Παρενθετικά, αξίζει να ειπωθεί ότι από το 2015 και μετά, με την ανάληψη της Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τμήμα του ν.1268/82 επαναθεσμοθετήθηκε, όπως η καθιέρωση του ασύλου και η συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία ανάδειξης των Αρχών Διοίκησης των ΑΕΙ και στα όργανα, οι μεταρρυθμίσεις όμως δεν έφτασαν στο βάθος του ν.1268/1982.

Σήμερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, αποκλείονται ιστορικά για δεύτερη φορά από το 1982 όλες οι κατηγορίες εργαζομένων στα ΑΕΙ, πλην των μελών ΔΕΠ. Τα παραπάνω δεν προκαλούν εντύπωση, δεδομένου ότι εντάσσονται στη φιλοσοφία της ισχυροποίησης μιας, συνηθισμένης σε ιδιωτικές εταιρείες, αυστηρής διοικητικής δομής, που επιδιώχθηκε από τον νόμο Διαμαντοπούλου, τον οποίο άλλωστε στήριξε και το κόμμα της ΝΔ που κυβερνά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός όμως ότι ένα ποσοστό καθηγητών, που κατά τεκμήριο εκφράζουν τη διανοητική ελίτ, στη λογική μιας κακώς νοούμενης «ωριμότερης» κρίσης των καθηγητών σε σχέση με τους υπόλοιπους, συμφωνεί με το θεσμό της συμμετοχής μόνο των καθηγητών στις κάλπες ανάδειξης των αρχών διοίκησης των ΑΕΙ.
Τα ερωτήματα που γεννούνται από μια τέτοια πρόταση είναι τα εξής:

 • Αν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα από την εκλογή ενός ή άλλου προσώπου στις διοικητικές θέσεις ενός ΑΕΙ και αυτό αποτελεί λόγο αποκλεισμού τους, τα συμφέροντα αυτά είναι περισσότερα ή λιγότερα από ενδεχόμενα συμφέροντα των μελών ΔΕΠ;
 • Υπάρχουν κριτήρια που προσδίδουν την υποτιθέμενη «ωριμότητα» κρίσης ενός καθηγητή, σε σχέση με την ενδεχόμενη «ανωριμότητα» κρίσης των υπόλοιπων εργαζομένων;
 • Αποτελεί ή δεν αποτελεί ελιτισμό μια τέτοια αντίληψη;
 • Δεν οδηγεί στην απογοήτευση, αποστροφή και διαρραγή σχέσεων μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ένα θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει διατάξεις αποκλεισμού ολόκληρων κατηγοριών εργαζομένων;
 • Οι αρχές διοίκησης ενός ΑΕΙ αξιολογούνται για το ακαδημαϊκό τους έργο ή για την ικανότητα διοίκησης;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι προφανείς:

Τα μέλη ΔΕΠ αποτελούν αδιαμφισβήτητα τον κεντρικό φορέα στο πανεπιστήμιο, το οποίο όμως δεν αποτελείται μόνο από μέλη ΔΕΠ. Το πανεπιστήμιο είναι ένας οργανισμός, ο οποίος για να λειτουργήσει έχει ανάγκη και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η αντίληψη Πανεπιστήμιο = ΔΕΠ, παραπέμπει στην αντίληψη Νοσοκομείο = Γιατροί!

Θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο μόνο με γιατρούς, χωρίς άλλους εργαζόμενους; Θα μπορούσε το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στην υγειονομική κρίση μόνο με τους γιατρούς; Ασφαλώς όχι! Έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και στους στόχους του και ένα πανεπιστήμιο!...

Το επιχείρημα που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι το προσωπικό των κατηγοριών αυτών δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και συνεπώς του αφαιρείται και το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι σαθρό και παιδαριώδες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα έπρεπε να ψηφίζουν ούτε λέκτορες και επίκουροι καθηγητές, κυρίως όμως όσοι καθηγητές βρίσκονται κοντά στην σύνταξη και ο υπολειπόμενος εργασιακός τους βίος δεν επαρκεί για θητεία Πρύτανη ή μονομελούς οργάνου. Συνεπώς δεν έχουν ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. 

Τέλος, πρόκειται για υπεροπτική αντίληψη, που βάλλει ευθέως στον πυρήνα της αστικής δημοκρατίας. Στις δημοκρατίες όχι μόνο δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, αλλά η βαρύτητα είναι η ίδια, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για την ψήφο Υπουργού ή ενός απλού πολίτη. Αλλά δημοκρατικές διαδικασίες και σημερινή Κυβέρνηση είναι μάλλον όροι ασύμβατοι. Επιστροφή στην εποχή της 10ετίας του 70. Προφανώς ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας έτσι αντιλαμβάνονται την πρόοδο!

*Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού & Εργαστηριακού Προσωπικού (ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις για τα 15... status quo που θέλει να περάσει η Νίκη Κεραμέως
Ξεκίνησε, χθες, η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του...
Αντιδράσεις για τα 15... status quo που θέλει να περάσει η Νίκη Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόσυρση του ν/σ του υπουργείου Παιδείας ζητά και το ΕΔΙΠ του ΕΚΠΑ
Την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχέδιου ζητά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΕΔΙΠ του ΕΚΠΑ τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση κινείται στις κατευθύνσεις της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και του...
Απόσυρση του ν/σ του υπουργείου Παιδείας ζητά και το ΕΔΙΠ του ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ούτε ενημέρωση και διαβούλευση έγινε ούτε αντιδράσεις στον δρόμο επιτρέπονται
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, αυξάνοντας δραματικά τον βαθμό δυσκολίας και συντηρητισμού.
Ούτε ενημέρωση και διαβούλευση έγινε ούτε αντιδράσεις στον δρόμο επιτρέπονται
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οργή και κινητοποιήσεις για τις ρυθμίσεις της Κεραμέως
Την ακαριαία και εκρηκτική αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας προκάλεσε η ανακοίνωση του πολυνομοσχεδίου-οδοστρωτήρα για όλες τις βαθμίδες.
Οργή και κινητοποιήσεις για τις ρυθμίσεις της Κεραμέως
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Πατρίς, θρησκεία... και τύφλα να ’χει η Παιδεία
Η Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε ξαφνικά στο κόμμα της Ν.Δ. και γρήγορα έφτασε στην κορυφή. Πολιτεύτηκε το 2015, μέσα σε έναν χρόνο έγινε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος και τομεάρχης Παιδείας, ενώ το 2019...
Πατρίς, θρησκεία... και τύφλα να ’χει η Παιδεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
Το μόνο που θα επιτευχθεί με τα καινούργια μέτρα είναι να στερήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα να τελειώσουν κάποια στιγμή τη σχολή τους, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά τους.
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας