Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός

Οι ηγέτες της συγκυβέρνησης στην Ισπανία: ο επικεφαλής των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, και ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσες

AP Photo/Paul White
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός

  • A-
  • A+

Την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της επιβολής της περιοριστικής μνημονιακής πολιτικής, συντελέσθηκαν στην Ευρώπη και στη χώρα μας τεκτονικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές.

Παραδοσιακά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αποδυναμώθηκαν, άλλα, που συνειδητοποίησαν τις νέες συνθήκες και αντιτάχθηκαν στις πολιτικές της λιτότητας, συνεργάστηκαν με την Αριστερά, ενώ νέες αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις αναδείχθηκαν δυναμικά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, προβάλλοντας μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση.

Σε πείσμα των απολογητών του νεοφιλελευθερισμού, η Ιστορία και οι ιδεολογίες δεν τελείωσαν το 1989. Η αντίθεση Αριστεράς και Δεξιάς, προόδου και συντήρησης παραμένει κυρίαρχη, καθώς εκπορεύεται από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και ανισότητες. Εχει πάντα νόημα, όσο υπάρχουν διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα, ισχυροί και αδύναμοι, συσσώρευση πλούτου και εκμετάλλευση.

Στην Ευρώπη αναδεικνύεται πλέον η ανάγκη συγκροτημένης έκφρασης ενός προοδευτικού αριστερού πόλου απέναντι στην Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, που να εκφράζει ευρύτερες προοδευτικές, αριστερές, σοσιαλιστικές, κεντροαριστερές και οικολογικές δυνάμεις.

Αναπτύσσεται ήδη ο σχετικός διάλογος ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, που διαχωρίζουν τη θέση τους από τους νεοφιλελεύθερους συμβιβασμούς, και τους Πράσινους. Εξάλλου, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία οι κυβερνήσεις συνεργασίας Σοσιαλιστών και Αριστεράς δείχνουν τον εναλλακτικό δρόμο προοδευτικών κυβερνητικών συνεργασιών.

Σήμερα αντιπαρατίθενται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις και πολιτικές. Με την κρίση της πανδημίας κατέρρευσε το νεοφιλελεύθερο αφήγημα. Αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η ανάγκη του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους, η σημασία των δημόσιων πολιτικών, παρεμβάσεων και επενδύσεων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εμμένει στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της και αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την εφαρμογή στην οικονομία της λογικής της «ανοσίας της αγέλης» προς όφελος των λίγων και ισχυρών, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Ενας άλλος δρόμος, όμως, είναι αναγκαίος και εφικτός, δρόμος οικονομικής ανάκαμψης, κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και προοπτικής. Χρειάζεται με σχέδιο και αλληλεγγύη να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πρωτόγνωρης κρίσης που ζούμε.

Απαιτείται ένα συνολικό προοδευτικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης, όπως προτείνουμε στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ», με γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα ενισχύσεων και ρευστότητας για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μισθών, της ζήτησης και των θέσεων εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ύφεσης, των «λουκέτων», της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αποτελεί πολιτική και κοινωνική ανάγκη η συγκρότηση και στη χώρα μας ενός σύγχρονου και πλειοψηφικού προοδευτικού αριστερού πόλου, με πολιτικό πρόγραμμα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά, με όραμα για το μέλλον, για μια κοινωνία με δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, με απαντήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, των διευρυνόμενων κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο του ελληνικού λαού αποτελεί τον κεντρικό κορμό του αριστερού προοδευτικού χώρου. Η συλλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στοχεύει στην ανασυγκρότηση και στη διεύρυνση με βάση τις κοινές μας αξίες, την πολιτική και προγραμματική μας πρόταση.

Στόχος μας η διατύπωση ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου, που να εκφράζει μια προοδευτική κοινωνική συμμαχία και πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των επιστημόνων και των επαγγελματιών, του αγροτικού κόσμου, των κοινωνικά αδύναμων και της νεολαίας. Με τις ιδέες και τις θέσεις μας απευθυνόμαστε στην κοινωνία, στους προοδευτικούς ανθρώπους που αγωνιούν και επιθυμούν μια προοδευτική κοινωνική προοπτική.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την ανάπτυξη ενός ευρύτερου διάλογου, χωρίς ηγεμονισμούς, για την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων με τις άλλες προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλές φορές απευθύνει σχετικό κάλεσμα. Μια πρόσκληση που είναι ακόμη πιο επίκαιρη στη νέα κρίση που αντιμετωπίζουμε και στην προοπτική της διεξαγωγής των επόμενων εκλογών με απλή αναλογική.

Η απλή αναλογική εκ των πραγμάτων θέτει επί τάπητος το ζήτημα της συσπείρωσης και της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβερνητικής προοπτικής. Από την πλευρά μας, εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει στη Βουλή, στην κοινωνία και στα κινήματα πεδίο σύγκλισης των προοδευτικών κοινωνικών και των πολιτικών δυνάμεων που είναι απέναντι στη Δεξιά και στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτή είναι η πρόκληση και η ανάγκη της εποχής μας, στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν, να τοποθετηθούν και να απαντήσουν όλα τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα της χώρας μας.

*Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η φιλολογία περί «εσωστρέφειας»
Οι «εσωστρεφείς» εγκαλούνται πως δεν θέλουν ούτε τη μεν ούτε τις δε. Που σημαίνει απλώς ότι η «εσωστρέφειά» τους συνίσταται στο ότι δεν θέλουν ούτε την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε συμμαχία με τη σημερινή...
Η φιλολογία περί «εσωστρέφειας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
Προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε ένα κείμενο-απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο γίνεται ένας απολογισμός-αυτοκριτική της επταετίας ΣΥΡΙΖΑ (2012-2019).
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ιδεολογία
Η σημερινή συζήτηση, εν όψει «ανασυγκρότησης», βρίσκεται, προφανώς, στον αντίποδα των ιδεολογικών κεκτημένων εκείνου του κόμματος. Από αυτή την άποψη, δεν έχουμε να κάνουμε με μια υποχώρηση, «κατακριτέα» ή όχι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ιδεολογία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σύγχρονη μιντιοκρατία
Οταν η «ανάλυση» προέρχεται από δεδηλωμένους δεξιούς και νεοφιλελεύθερους αντιπάλους της Αριστεράς, ουδέν πρόβλημα. Οταν όμως συγκροτεί την προσέγγιση κάποιων «φίλων» της Αριστεράς, απλώς αποκαλύπτεται σε τι...
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σύγχρονη μιντιοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντιπολίτευση μπροστά στο μίσος
Το 2019, έτος εκλογών, χάθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η στιγμή για μια νέα κατάκτηση. Ολα τα δεδομένα πλέον κατευθύνονται σε μια δεύτερη φάση, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι νικηφόρα και να...
Αντιπολίτευση μπροστά στο μίσος
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ: δυο-τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτό
Η έκπληξή μου προέρχεται από όσα συγκροτούν τον κοινό τόπο όλων των μερών. Σκέφτομαι, για παράδειγμα, πόσο παράταιρη είναι η ομόθυμη αποδοχή του προσδιορισμού «προοδευτική» για την παράταξη που ιδρύεται.
ΣΥΡΙΖΑ: δυο-τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας