• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.1°C
  5 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.0°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 30.5°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 25.4°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  4 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  3 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 30.4°C
  3 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  4 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  44%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η προστασία της βιοποικιλότητας, εργαλείο για την υπεράσπιση του αγροδιατροφικού συμπλέγματος

 • A-
 • A+

Πολλές οι αναφορές τις τελευταίες ημέρες στην υπεράσπιση της βιοποικιλότητας, όπως και οι δεσμεύσεις για την υπηρέτησή της. Αυτό όμως που απουσιάζει είναι οι δράσεις που την υπηρετούν, πόσο μάλλον σε μια περίοδο έντονης κρίσης εξ αιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού, αλλά και της δημοσιονομικής αδυναμίας που βάζει ως βασικό αιτούμενο την υπηρέτηση της οικονομίας.

Σ' αυτήν την παράμετρο ο καθένας, ανάλογα με τις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί, δίνει το δικό του περιεχόμενο.

Κι εμείς χρόνια τώρα, ως Aριστερά, είμαστε ταγμένοι να εκπροσωπούμε με κάθε δυνατό τρόπο, τόσο στο εισόδημα, όσο και στη δίκαιη κατανομή του, τους εργαζόμενους και τους πιο αδύναμους. Ταυτόχρονα όμως κρατάμε ψηλά στην ημερήσια διάταξη, όχι μόνο διακηρυκτικά αλλά και σε επίπεδο εφαρμογής, αξίες και προτεραιότητες που εμείς θεωρούμε αρχειακές.

Μιλάω για το περιβάλλον, την οικολογική ισορροπία, τη φύση και την προστασία της, τη βιοποικιλότητα, τον εναλλακτικό τρόπο ζωής και διαβίωσης.

Και στις αναπόφευκτες συγκρούσεις μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και προστασίας του περιβάλλοντος η θέση και η στάση μας να είναι αδιαπραγμάτευτα υπέρ του δεύτερου.

Αυτονόητο το γιατί. Oμως σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να «δένουμε» δημιουργικά, να δημιουργούμε συνθήκες συνέργειας μεταξύ των οικονομικών προτεραιοτήτων και των «παράλληλων αξιών». Εννοούμε τη συμβατή κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών με τη φύση και την οικολογία, το περιβάλλον με την ορθολογική αξιοποίησή του, την επιχειρηματικότητα με την επιστήμη και την καινοτομία.

Την αναγκαιότητα αυτή υπηρετούσαν δύο στρατηγικές επιλογές σ' αυτήν την κατεύθυνση, που κάναμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2017-2018. Δύο επιλογές χαμηλού προφίλ, αλλά με βάθος και προοπτική:

 1. το στρατηγικό σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και
 2. η Τράπεζα Γενετικού Υλικού στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

Η ελληνική γη στάθηκε μέσα στον χρόνο σαν μια ιδιόρρυθμη κιβωτός διάσωσης μεγάλων πληθυσμών του φυτικού κόσμου. Πάνω από 5.500 φυτά φύονται στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 1.300 είναι ενδημικά. Από τη μυθική και ιστορική εποχή της Ελλάδας, τους μεγάλους θεραπευτές Χείρωνα, Ασκληπιό, Ιπποκράτη και τα συγγράμματα του Αριστοτέλη περί φυτών, μέχρι τη λαϊκή παράδοση και τους βοτανολόγους των νεότερων χρόνων, τα φυτά ήταν βότανα.

Η χρηστική τους αξία αποτυπώθηκε με ανεξίτηλο τρόπο στην πολιτισμική μνήμη και στις πρακτικές του λαού μας, είτε για καλλωπιστική και φαρμακευτική χρήση, είτε για χρήση σε αρτύματα και αφεψήματα.

Για την παραγωγική αξιοποίηση των ενδημικών αυτών φυτών αξιολογήσαμε ως ιδιαίτερα σημαντική στο υπουργείο τη σπουδαία επιστημονική συγκρότηση και εμπειρία ερευνητών και επαγγελματιών του χώρου, με τους οποίους συγκροτήσαμε ένα ενιαίο πλαίσιο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξή τους για καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα διάδοσης του σχεδίου αυτού ήταν άμεσα ορατά. Εχουν ήδη διπλασιαστεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ΑΦΦ από το 2018 μέχρι σήμερα παρά την ανεπάρκεια πολλαπλασιαστικού υλικού. Ξεπερνούν σήμερα τα 60.000 στρ.

Αυτό που βάσιμα σήμερα μπορούμε να πούμε είναι ότι γνωρίζοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και τις ιδιότητες των φυτών αυτών, με την κατάλληλη οργάνωση, υποστήριξη και θεσμοθέτηση, στο επόμενο διάστημα ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά.

Ενα μεγάλο μέρος αυτής της βιοποικιλότητας διατηρείται στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ), που μπορεί να αποτελέσει το δημόσιο συντονιστικό εκτελεστικό όργανο για την προστασία και διατήρηση των φυτογενετικών πόρων της χώρας μας. Ο ρόλος της επικεντρώνεται στη συλλογή, τη διατήρηση, τον χαρακτηρισμό και την αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων για το περιβάλλον, τη γεωργία και τη διατροφή.

Η προστασία των φυτογενετικών πόρων είναι σήμερα ιδιαίτερης σημασίας, ενόψει των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού, για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της γεωργίας, ιδιαίτερα σε χώρες με σημαντικές επισφάλειες όπως η δική μας.

Συνεπώς, ξέχωρα σημαντικός είναι και ο ρόλος της ΤΓΥ, όπου διατηρούνται εκτός τόπου οι φυτογενετικοί πόροι, δηλαδή μακριά από τον τόπο συλλογής τους, ως δείγματα με τη μορφή σπερμάτων για είδη που διαθέτουν «ορθόδοξους» σπόρους. Επί της ουσίας αποτελούν μια ελάχιστη διασφάλιση έναντι της γενικευμένης εξάρτησης σε αγαθά και τρόφιμα, όχι μόνο έναντι κρατών, αλλά κυρίως έναντι πολυεθνικών συμφερόντων.

Η λειτουργία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού με διεθνείς προδιαγραφές, στο νέο κτίριο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης αποτέλεσε μια προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στο μέλλον.

* βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο διπολισμός, αποτέλεσμα των νέων προκλήσεων
Η πληθυντική Αριστερά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το παρόν και το μέλλον με τις πολιτικές οπτικές, τις αναλύσεις και τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Εχουν αλλάξει πολλά και άλλα δεν...
Ο διπολισμός, αποτέλεσμα των νέων προκλήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βιοποικιλότητα: ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της εποχής μας
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το σημερινό, αυξανόμενα ραγδαία, ποσοστό εξαφάνισης ειδών είναι πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία, με περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών να...
Βιοποικιλότητα: ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της εποχής μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκστρατεία με πολλαπλούς στόχους
Η κατάπτυστη ταύτιση «κομμουνισμού - ναζισμού» δεν ήταν ένας αυγουστιάτικος «κεραυνός εν αιθρία», ένα καπρίτσιο ή μια φασιστική «ιδιαιτερότητα» της εσθονικής προεδρίας της Ε.Ε. Πρόκειται για τεράστια...
Εκστρατεία με πολλαπλούς στόχους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απαιτώντας μια κανονικότητα
Η νομιμοποίηση και ένταξη κτισμάτων στο πολεοδομικό σχέδιο περιοχών που μπαζώθηκαν και οικοπεδοποιήθηκαν, θαρρείς και αυτές οι περιοχές ανήκουν στους παππούδες των κυβερνώντων και όχι σε όλους τους Ελληνες,...
Απαιτώντας μια κανονικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προστατεύουμε το περιβάλλον;
Οι περιβαλλοντικές καταστροφές σε παγκόσμιο, αλλά και σε εθνικό επίπεδο παίρνουν πολλές μορφές. Η μάχη για το περιβάλλον πρέπει να δίνεται και στη συνοικία, την πόλη, την περιφέρεια, προφανώς για τις ακτές...
Προστατεύουμε το περιβάλλον;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξόρυξη στις Σκουριές και ο πραγματικός κίνδυνος
Θυμάσαι όταν σου έλεγαν να μην ψηφίσεις τον Αλέξη γιατί μπορεί και να σταματήσει να ανατέλλει ο ήλιος από την Ανατολή; Θυμάσαι όταν σου έλεγαν να μην ψηφίσεις Αριστερά γιατί τα σούπερ μάρκετ θα σταματήσουν να...
Η εξόρυξη στις Σκουριές και ο πραγματικός κίνδυνος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας