• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.4°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 17.8°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.7°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 10.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.0°C / 16.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  2 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  0 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.1°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  66%
Χορεύοντας με τον Αλέξη και τον Κυριάκο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χορεύοντας με τον Αλέξη και τον Κυριάκο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η επιτυχής διαχείριση της «κρίσης του Εβρου» και της πανδημίας αύξησε την επιρροή της κυβέρνησης και βελτίωσε την προσωπική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η διαφαινόμενη σωστή αντιμετώπιση της Ε.Ε. στην οικονομική κρίση και τα ποσά που θα λάβει η χώρα πιστώνονται στα θετικά της κυβέρνησης, παρ’ ότι εδώ τον πρώτο λόγο τον είχαν οι μεγάλοι παίκτες.

Είναι γεγονότα που λίγοι θα τα αρνηθούν. Γεγονότα είναι όμως και τα λάθη, οι αστοχίες και οι σκληρές πολιτικές ενέργειες της Ν.Δ. που ξεχάστηκαν και αποσιωπήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Ας θυμηθούμε μερικά:

- το αχρείαστο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αίφνης γίνεται απαραίτητο

- υπουργοί, διοικητές νοσοκομείων, στελέχη της κυβέρνησης με μόνο κριτήριο αξιολογικό τα κομματικά και τα πελατειακά ένσημα

- τα vouchers της ντροπής

- το άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που απεσύρθη όταν ξεσηκώθηκαν οι πάντες

- το αυταρχικό πρόσωπο της αστυνομικής αυθαιρεσίας στις πλατείες του συνωστισμού –επιλεκτικά- και στη δίκαιη διαμαρτυρία των κατοίκων των νησιών ενάντια στις δομές των μεταναστών και προσφύγων. Εκ των υστέρων αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση ότι οι επιλογές ήταν προβληματικές. Αυτά είναι ορισμένα, τον καιρό που μας έλεγαν ότι είχαν σχέδιο και προγραμματισμό. Στο επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν οι κυβερνητικές πολιτικές στο οικονομικό πεδίο. Εκεί δεν χωρούν μεταμφιέσεις σοσιαλδημοκρατικές που επιχειρήθηκαν για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όταν ο Φρίντμαν μεταμορφώνεται σε Κέινς.

Εκεί η βαρβαρότητα για τους πολλούς και η κανονικότητα για τους λίγους θα ρίξει τις μάσκες και η απόπειρα «εισπήδησης» στα κεντροαριστερά ακροατήρια θα αποδειχτεί μπούμερανγκ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί και αυτός να ταυτιστεί με τα μεσαία στρώματα. Κακός συμβολισμός, όμως, το Ζάππειο. Μπορεί πολλοί πολιτικοί αναλυτές να θεωρούν ότι εμπεδώνεται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες αδυναμίες που θολώνουν το στίγμα του. Το πολιτικό του προσωπικό έχει αγκυλώσεις και «πατρογονική» σκουριά. Εκ των πραγμάτων καλείται να συνθέσει αντίρροπες τάσεις.

Αυτοϋπονομεύεται όταν με ευκολία ο μη θεσμικός τρόπος και ο διχαστικός λόγος κυριαρχούν στην εκφορά του πολιτικού του σχεδίου. Ο Καρτερός, ο Πολάκης και ο Βαξεβάνης με τις πληθωρικές τους παρεμβάσεις καταπίνουν όχι μόνο έναν Ξανθό αλλά πολύ περισσότερους.

Οταν ερχόμαστε στην ουσία της πολιτικής εκεί υπάρχει η καχυποψία των μεσαίων στρωμάτων που με την κυβερνητική του πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά δική του ομολογία, επιβάρυνε. Η υπερφορολόγηση, η συρρίκνωση των δημόσιων επενδύσεων και η πολιτική των υπερπλεονασμάτων θα είναι εκεί για να θυμίζουν ποιος πλήρωσε το μάρμαρο τον καιρό της πρώτης φοράς Αριστεράς.

Το Κίνημα Αλλαγής μέσα από συνδιασκέψεις, συνέδρια, αλλά κυρίως με την πολιτική του πρακτική ανέδειξε το σοσιαλδημοκρατικό του πρόσωπο με αυτονομία πολιτικής και σαφή ιδεολογική ταυτότητα. Αρνείται να αποτελέσει συμπληρωματική δύναμη και τον βολικό εταίρο για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Ολο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα διεκδίκησε να έχει ουσιαστικό και πρωτεύοντα λόγο στις εξελίξεις και τα κατάφερε. Δεν φοβήθηκε να πει «ναι» όταν έπρεπε. Κατέθεσε πλήθος προτάσεων, κοστολογημένων και εφικτών. Πάντοτε με την απαραίτητη συνεργασία των ειδικών και έπειτα από κοινωνική διαβούλευση. Πρώτο μίλησε για την επόμενη μέρα και τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.

Ηταν και θα είναι απέναντι σε πολιτικές που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και απειλούν κατακτήσεις εργαζομένων. Στα φλερτ και στις επιθέσεις φιλίας της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε με τις μεγάλες συμφωνίες του Κινήματος Αλλαγής με την κοινωνία. Απαντάμε με το Κοινωνικό Συμβόλαιο της Νέας Αλλαγής.

* μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό
Πιστεύω πως η χρήση βίας δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα που προσδοκά το δόγμα «νόμος και τάξη» που στηρίζει η κυβέρνηση. Η αστυνομοκρατία δεν είναι λύση. Τουλάχιστον, όχι για την Ελλάδα.
Η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πρόβλημα με την εσωστρέφεια
Πώς εξηγείται το γεγονός ότι σε μερικές περιπτώσεις συμφωνώ εκατό τοις εκατό με αυτά που λένε αλλά ταυτόχρονα έχω την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι μας παραπλανούν;
Το πρόβλημα με την εσωστρέφεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχηγικές αντιφάσεις
Ο ρόλος της Αριστεράς είναι να συναρθρώσει πειστικά διά μέσου της πολιτικής της πρακτικής την εν λόγω τάση για ριζοσπαστικοποίηση με δημοκρατικές αρχές και με τη ρεαλιστική υλοποίησή τους – πράγμα που μεταξύ...
Αρχηγικές αντιφάσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ποτήρι μισογεμάτο;
Δεν θα έλεγα να κάνουμε την κρίση του κορονοϊού ευκαιρία γιατί η απειλή έχει διαστάσεις ανυπολόγιστες και τρομακτικές. Το γεγονός ωστόσο ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφώνησαν σε κάτι είναι σημάδι...
Το ποτήρι μισογεμάτο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας