Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πάγωμα» των χρεών για να βγούμε από την κρίση
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πάγωμα» των χρεών για να βγούμε από την κρίση

  • A-
  • A+

Στην προηγούμενη μεγάλη οικονομική κρίση πρώτη προτεραιότητα ήταν να σωθεί το κράτος από τη χρεοκοπία. Ενα κράτος φορτωμένο με τεράστια φανερά και κρυφά χρέη της διακυβέρνησης Καραμανλή. Σε αυτή την κρίση, που είναι αποτέλεσμα μιας πανδημίας, το κράτος δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας, αλλά πρέπει να σωθεί από την κατάρρευση ο ιδιωτικός τομέας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Το σοκ που προκαλείται στην οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορονοϊού έχει πρωτοφανή βιαιότητα και επηρεάζει την ελληνική περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς τον κορμό της οικονομίας αποτελούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το ένα πέμπτο του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 προβλέπεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, πλησιάζοντας διψήφιο ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Αυτός ο πρωτοφανής κλυδωνισμός, πιο έντονος και από τα πρώτα χρόνια της μεγάλης κρίσης της περασμένης δεκαετίας, φέρνει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας και των μειωμένων εισοδημάτων.

Το ίδιο ισχύει για εκατοντάδες χιλιάδες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε μια απότομη καθήλωση των εσόδων τους, ενώ τα έξοδα και οι υποχρεώσεις του παρελθόντος συνεχίζουν να τρέχουν. Σε τέτοιες συνθήκες, μια κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικά πιεστικές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων με εμβαλωματικές πολιτικές στήριξης, που θα αποδειχθεί ότι είναι πολύ λίγα, πολύ αργά. Χρειάζονται τολμηρές και δραστικές κινήσεις σε δύο κατευθύνσεις:

1. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής καθίζησης και να σηκώνουν, ταυτόχρονα, το βάρος παλαιών χρεών στην Eφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες. Εδώ δεν χωρούν ημίμετρα, όπως οι μικρές αναβολές στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων στο Δημόσιο και τις τράπεζες.

Χρειάζεται μια μεγάλη και τολμηρή απόφαση για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών: να «παγώσει» η εξυπηρέτηση ΟΛΩΝ των παλαιών χρεών σε Δημόσιο και τράπεζες μέχρι ενός ποσού που θα διασφαλίζει ότι δεν θα επωφεληθούν από το μέτρο οι έχοντες. Και να ισχύσει αυτό το μέτρο τουλάχιστον μέχρι να γίνει αισθητή η ανάκαμψη της οικονομίας. Δηλαδή, με βάση όσα προβλέπονται ώς τώρα, τουλάχιστον ώς τα μέσα του 2021.

2. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας χρειάζονται κατεπειγόντως μεγάλες ενισχύσεις ρευστότητας για να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στην απόλυτη κατάρρευση της ζήτησης και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Τα ποσά ρευστότητας που χορηγούνται από την κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα είναι εντελώς ανεπαρκή και χορηγούνται με εσφαλμένο τρόπο.

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις «κόβονται» κατά χιλιάδες από τα κριτήρια του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής του υπουργείου Οικονομικών ή από τα τραπεζικά κριτήρια του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όπου μάλιστα οι τράπεζες χορηγούν όλα τα δάνεια με το υψηλότερο επιτρεπτό επιτόκιο του 8% για να καρπώνονται την επιδότηση επιτοκίου από το κράτος εκ του ασφαλούς. Αυτό που χρειάζονται επειγόντως αυτές οι επιχειρήσεις είναι προγράμματα παροχής ρευστότητας που θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των αναγκών τους και δεν θα παρέχονται με όρους καταδικαστικούς για τη μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δίπλα σε αυτά τα μέτρα, ασφαλώς απαιτούνται πολλά ακόμη για τη στήριξη της ρευστότητας, όπως:

● Μείωση στο μηδέν της προκαταβολής φόρου για τα κέρδη του 2020

● Συμψηφισμός του φόρου που θα προκύψει από τα κέρδη του 2019 με τον πιστωτικό ΦΠΑ ή δυνατότητα επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ άμεσα στις επιχειρήσεις

● Δυνατότητα σε εταιρείες που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακό νόμο με πρόγραμμα φοροαπαλλαγής (μη ολοκληρωμένα έργα) να το αλλάξουν σε επιδότηση

● Γενναία μείωση ασφαλιστικών εισφορών για το 2020 σε συνδυασμό με προγράμματα επιδότησης εργασίας.

Για τον κόσμο της εργασίας, αυτή η κρίση κρύβει πολλές και επικίνδυνες απειλές. Μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες βλέπουν το οικονομικό σοκ ως μια ευκαιρία για νέες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς που θα οδηγούν σε λιγότερα δικαιώματα και χαμηλότερες αμοιβές για τους εργαζόμενους. Μέτρα που εφαρμόστηκαν εκτάκτως σε συνθήκες κρίσης, όπως η μείωση του χρόνου εργασίας και η τηλεργασία, φαίνεται ότι θα επιδιωχθεί να μονιμοποιηθούν, ενώ ήδη αναβλήθηκε η προγραμματισμένη τον Ιούνιο αύξηση του βασικού μισθού.

Η κυβέρνηση της Δεξιάς δεν κρύβει τις προθέσεις της να αλλάξει και πάλι την εργατική νομοθεσία προς όφελος των μεγάλων εργοδοτών. Πολιτικά κόμματα, εργατικά συνδικάτα και πολίτες οφείλουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να αποτρέψουν αυτά τα σχέδια. Οσοι θέλουν να μετατρέψουν αυτή την κρίση σε ευκαιρία για να επιβαρύνουν κι άλλο τον κόσμο της εργασίας, που ήδη πέρασε διά πυρός και σιδήρου στην προηγούμενη κρίση, πρέπει να γνωρίζουν ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν.

*Πρώην υπουργός, βουλευτής, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ύφεση ξεκίνησε πριν από την πανδημία
Δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως το πρώτο τρίμηνο του 2020 η μεταβολή του ΑΕΠ θα είχε θετικό πρόσημο αν δεν είχε παρουσιαστεί η πανδημία.
Η ύφεση ξεκίνησε πριν από την πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Βιωσιμότητα» = διαιώνιση του δημοσίου χρέους
Η καταστροφική πολιτική που ακολούθησαν τόσο η κυβέρνηση του 2009 όσο και οι επόμενες εφαρμόζοντας τα μέτρα των μνημονίων, είχαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της οικονομίας, την ανθρωπιστική κρίση και, την αύξηση...
«Βιωσιμότητα» = διαιώνιση του δημοσίου χρέους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε συνεχή διολίσθηση η ελληνική οικονομία
Συγκεκριμένα, το α΄ τρίμηνο 2020, δηλαδή προ πανδημίας, οι επενδύσεις στην Ελλάδα κατέγραψαν την 5η χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη (έπειτα από Λουξεμβούργο, Μάλτα, Τσεχία και Γαλλία) με κάμψη 8,4% έναντι 4,3%...
Σε συνεχή διολίσθηση η ελληνική οικονομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κολλύριο
Μπήκε το παιδάκι στο σπίτι με το μάτι δακρυσμένο, κι αφότου διηγήθηκε με ψυχραιμία τα καθέκαστα, του είπανε οι γονείς του να μην ανησυχεί κι ότι με λίγο κολλύριο θα του περάσει αμέσως.
Κολλύριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tα media shops και η «λίστα του αίσχους»
Μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση («Μένουμε σπίτι») παρακάμφθηκε ή καλύτερα δεν ενεργοποιήθηκε ο νόμος που αναφέρει ότι οι κοινωνικές διαφημίσεις (αυτό το γνωρίζει πολύ καλά το ΕΣΡ)...
Tα media shops και η «λίστα του αίσχους»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αξίζουν σεβασμό όλα όσα είμαστε μέρος τους
Οι κρίσεις για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα δεν εξαφανίστηκαν με την πανδημία. Ομως η υγειονομική κρίση αποκάλυψε περαιτέρω τις αδυναμίες στα ξεπερασμένα συστήματά μας. Οι άνθρωποι ζητούν αλλαγή. Είναι ίσως...
Αξίζουν σεβασμό όλα όσα είμαστε μέρος τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας