Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεργασία και αλληλεγγύη, σωσίβιο στην πανδημία
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνεργασία και αλληλεγγύη, σωσίβιο στην πανδημία

  • A-
  • A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη ένα πρωτοφανές σε μέγεθος σχέδιο ανάσχεσης της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων χρόνων, αλλάζοντας πλεύση μετά την -τουλάχιστον άστοχη- αντίδραση της ηγεσίας της το πρώτο διάστημα της κρίσης.

Η πρόταση για ένα Ταμείο Ανάκαμψης έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να υιοθετηθεί, καθώς πρέπει να κερδίσει την ομόφωνη υποστήριξη των κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ομως αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια στενότερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, καθώς για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο η Επιτροπή σκοπεύει να εκδώσει για πρώτη φορά κοινό χρέος αξίας 750 δισ., εκ των οποίων τα 500 θα αποπληρωθούν από νέους ευρωπαϊκούς πόρους και όχι από τα κράτη-μέλη.

Το πρώτο στοίχημα για τον Νότο, αυτό της επικράτησης των επιδοτήσεων στο μείγμα του νέου πακέτου σε ποσοστό 70%, φαίνεται ότι κερδήθηκε σε πρώτο βαθμό. Οι τέσσερις «φειδωλοί» όμως (Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία και Δανία) επιμένουν ακόμα στην ανάγκη για δάνεια.

Αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι έχουν χάσει από σύμμαχό τους, τη Γερμανία, η οποία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ένα μήνα και προσπαθεί να αποτινάξει τις ευθύνες για την απαράδεκτη στάση της να συγκρατήσει υγειονομικό υλικό την πρώτη εβδομάδα της πανδημίας αλλά και τη θλιβερή απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Βέβαια η πανδημία έχει αλλάξει σημαντικά τις συνθήκες για όλους, μαζί και για την Ελλάδα, η οποία πρέπει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της οικονομίας της και της τουριστικής βιομηχανίας της παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η χώρα μας θα λάβει 22,5 δισ. σε επιδοτήσεις και 9,5 δισ. σε δάνεια, ενώ για παράδειγμα η Πορτογαλία, μία χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά, θα λάβει 15 δισ. σε επιδοτήσεις και 11 δισ. σε δάνεια. Αυτά τα τόσο γενναία πακέτα δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει σοβαρές τομές προς όφελος των πολιτών.

Σε συνδυασμό με τους πόρους από τα Ταμεία και την ανακατεύθυνση πολιτικών, το πακέτο που θα φτάσει στη χώρα μας θα αποτελεί σωσίβιο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη τρικυμία. Παρά τις συνθήκες μεγάλης δημοσιονομικής πίεσης, όπως δείχνουν οι προβλέψεις απαισιόδοξων και αισιόδοξων, οι προτάσεις της Επιτροπής μάς δίνουν το περιθώριο ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή καθώς και, με σωστές, διαφανείς πολιτικές, μακριά από τεχνάσματα και δήθεν προγράμματα κατάρτισης με voucher, να αναμορφώσουμε το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας σε μια βιώσιμη κατεύθυνση.

Είναι σημαντική η συμμαχία του Νότου και στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Εξαιτίας των μαζικών ενέσεων ρευστότητας στις μεγάλες εταιρείες του Βορρά με τη χαλάρωση των κανόνων λόγω πανδημίας, μπορεί να υπάρξει στρέβλωση της ανταγωνιστικότητας της εσωτερικής αγοράς με σημαντική παρενέργεια τον επεκτατισμό εις βάρος των εταιρειών του Νότου.

Επίσης, φαίνεται ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει τις ελλείψεις των πρώτων ημερών της κρίσης. Ακούγοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που το ζητούσε από την αρχή, δημιουργεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα υγείας με 9 δισ. ευρώ, με στόχο τόσο την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, αναθεωρεί προς τα πάνω τον προϋπολογισμό που αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για τον οποίο είμαι εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα 3,1 δισ. ευρώ, όταν στη διαπραγμάτευση του Φεβρουαρίου η χρηματοδότηση είχε πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης το rescEU στήριξε τα κράτη-μέλη που χρειάστηκαν υγειονομικό υλικό, το οποίο αγοράστηκε με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση παραδίδοντας μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό σε Ιταλία, Ισπανία και Κροατία.

Παρά το θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της Επιτροπής, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εφησυχάζουμε. Οι διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες θα είναι σκληρές και επίμονες και όλοι μας θα πρέπει να πιέσουμε ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για μία πραγματικά ευρωπαϊκή απάντηση βασισμένη στην αλληλεγγύη.

*Ευρωβουλευτής Κινήματος Αλλαγής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόγραμμα «ανάταξης» της κοινωνίας και αναδιάρθρωσης της οικονομίας
Η Ελλάδα με τα 22 δισ. επιδοτήσεων και το ΕΣΠΑ 2021-2017 θα διαθέτει πόρους πρωτοφανούς ύψους για τα επόμενα επτά έτη. Τα ερωτήματα είναι πώς αυτοί οι πόροι θα «θεραπεύσουν» την ελληνική κοινωνία και αν θα...
Πρόγραμμα «ανάταξης» της κοινωνίας και αναδιάρθρωσης της οικονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια εργατική εναλλακτική απέναντι στην πολλαπλή αποτυχία του καπιταλισμού
Ο συνδυασμός της πανδημίας με την οικονομική κρίση παίρνει ζοφερές διαστάσεις. Οι κυβερνήσεις μιλάνε για έξοδο από την καραντίνα, αλλά στην πράξη οδηγούν τον κόσμο στο επόμενο κύμα της πανδημίας, με χιλιάδες...
Για μια εργατική εναλλακτική απέναντι στην πολλαπλή αποτυχία του καπιταλισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας δυσανάλογος κίνδυνος για τις γυναίκες
Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο τις ανισότητες στην κοινωνία μας οι οποίες προϋπήρχαν μεν, αλλά εντάθηκαν κατά την παρούσα κρίση με τα αυστηρά μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.
Ενας δυσανάλογος κίνδυνος για τις γυναίκες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μάθημα βασικό: Αλληλεγγύη
Τούτες τις ώρες, μέρες, χρειαζόμαστε όλοι αλληλοϋποστήριξη. Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να προβληματιστούμε για το μέλλον της εκπαίδευσης. Πώς θα είναι η εκπαίδευση μετά την πανδημία.
Μάθημα βασικό: Αλληλεγγύη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωομόλογο ή (οικονομικός) θάνατος!
Σήμερα, που λόγω του κορονοϊού προβλέπεται ανυπολόγιστη παγκόσμια ύφεση, το ιδεολόγημα του «ηθικού κινδύνου» φαίνεται να αποτελεί ανάχωμα για τη λήψη γενναίων μέτρων σε επίπεδο Ε.Ε. κι έρχεται να προστεθεί στη...
Ευρωομόλογο ή (οικονομικός) θάνατος!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια καρδιά, δυο πατρίδες
Μια ανοιχτή επιστολή από έναν Ιταλό που ζει στην Ελλάδα 30 χρόνια και τη αγαπά σαν πατρίδα του με αφορμή την πανδημία και τους φόβους και αγωνίες που μοιράζονται Έλληνες και Ιταλοί.
Μια καρδιά, δυο πατρίδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας