• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 33.0°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.1°C / 32.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 33.3°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.1°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 28.5°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.3°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.8°C / 30.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.7°C
  3 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 32.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 34.5°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.7°C / 33.2°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  4 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 30.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μέθοδος του ευρήματος του Μνημονίου

 • A-
 • A+

Κατά τη διάρκεια του δίμηνου –λόγω κορονοϊού– υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι, ερευνώντας τις ψηφιοποιημένες από τη Βουλή των Ελλήνων εφημερίδες των δύο περασμένων αιώνων, πρόσεξα το παρακάτω ανυπόγραφο ενδιαφέρον κείμενο, σχετικό με τη «μέθοδο του ευρήματος» στις λωποδυσίες, συνηθισμένο επί τουρκοκρατίας, που δημοσιεύθηκε στις 13-2-1902 στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της Κωνσταντινούπολης (αριθ. φ. 1112, σ. 2, στήλες 5-6), το οποίο και παραθέτω αυτούσιο:

***

Διά της μεθόδου του ευρήματος διεπράχθη χθες η επομένη λωποδυσία,

Αρχοντής τις, νεωστί αφιχθείς εκ Μυτιλήνης, περιεφέρετο εν τη Μεγάλη Αγορά, ότε λωποδύτης, διαγνώσας εκ του βαδίσματος και του αφηρημένου τρόπου, μεθ’ ου περιεφέρετο, τον άπειρον επαρχιώτην, επλησίασε προς αυτόν και τον παρεκάλεσε να του δείξη την λεωφόρον Διβάν γιολού, όπερ προθύμως εδέχθη ο Αρχοντής.

Αμφότεροι έφθασαν ούτως εις την λεωφόρον εκείνην, τότε ο λωποδύτης έρριψε κρυφίως κατά γης βαλλάντιον και προσποιούμενος ότι ήτο εύρημα, έλαβεν αυτό μετά σπουδής και επρότεινεν εις τον Αρχοντήν να μοιρασθώσι τα εν αυτώ χρήματα. Του Αρχοντή δεχθέντος, οι δύο συνοδοί μετέβησαν ταχέως εις Γκεδίκ πασάν, εις μέρος δε απόκεντρον ανοίξαντες το βαλλάντιον, ητοιμάζοντο να μοιρασθώσι τα χρήματα, ότε διαβάτης εν συγκινήσει τους ηρώτησεν εάν εύρον βαλλάντιον, το οποίον είχεν απoλέσει προ ολίγου. Ο διαβάτης ούτος ήτο, ως εννοείται, άλλος λωποδύτης συνεταίρος του πρώτου. Ούτος απεκρίθη αρνητικώς, έδειξε δε και χαρτοφυλάκιον ερωτών εάν τούτο ήτο το απολεσθέν. Εξετάσεως γενομένης εγνώσθη ότι το επιδεικνυόμενον χρηματοφυλάκιον ήτο άλλο.

Ο δεύτερος λωποδύτης επέμενε να ίδη και το βαλλάντιον του Αρχοντή. Ούτος συγκατατεθείς εξέβαλεν εκ του θυλακίου το βαλλάντιόν του, το ήνοιξε και το έδειξεν εις τον διαβάτην, όστις, ειπών ότι δεν ήτο ιδικόν του, έφυγεν. Ευθύς μετά την αναχώρησιν τούτου, ο πρώτος λωποδύτης, βάλλων κραυγήν λύπης και λέγων εις τον Αρχοντήν ότι ο άγνωστος εκείνος του αφήρεσε το χρηματοφυλάκιόν του, έτρεξεν δήθεν εις σύλληψίν του, αφήσας τον Αρχοντήν.

Ο αφελής επαρχιώτης, συλλαβών υπονοίας, ήνοιξε το χρηματοφυλάκιόν του και παρετήρησε μετ’ εκπλήξεως ότι του έλειπον 7 τουρκικαί λίραι και 2 αγγλικαί.

Η αστυνομία αναζητεί τους λωποδύτας.

***

Με τη λήξη τού «Μένουμε σπίτι» και την έναρξη της επόμενης εφαρμογής τού «Μένουμε ασφαλείς», απολαμβάνοντας το παραπάνω κωμικοτραγικό συμβάν για τον Λέσβιο Αρχοντή, σκέπτομαι ότι πολλοί εντόπιοι και ξένοι άρχοντες «λωποδύτες» ετοιμάζονται, κατά τη διάρκεια της αγωνιώδους εκ μέρους μας αντιμετώπισης του κορονοϊού, να μας πάρουν ξανά τα πορτοφόλια, για τέταρτη φορά στη δεκαετία που διανύουμε, με τη μέθοδο του ευρήματος του Μνημονίου!

*συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι είναι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός;*
Τίποτα δεν αλλάζει για τα μέτρα λιτότητας. Η λιτότητα παραμένει. Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σε επίπεδα ύφεσης. Η απασχόληση βρίσκεται 17,5% κάτω από τα επίπεδα προ ύφεσης. Οι μισθοί λιμνάζουν. Οι...
Τι είναι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός;*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος φοβήθηκε τα κύματα, κ. Τσίπρα; Εμείς ή εσείς;
Εγινες πολύ προκλητικός και αμετροεπής, κ. Τσίπρα, λέγοντας από την Ιθάκη ότι «κάποιοι φοβηθήκαν τα κύματα» γιατί τα κύματα τα φοβήθηκες εσύ και μόνον εσύ. Γιατί εσύ, κ. Τσίπρα, φοβήθηκες το μέγα κύμα του...
Ποιος φοβήθηκε τα κύματα, κ. Τσίπρα; Εμείς ή εσείς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάντως, τερματίσαμε τον Καβάφη
Το να μνημονεύουμε τον Καβάφη είναι καλό, όπως το να κλέβουμε τη σοφία του για να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά εάν τα κομματικά απαράτ αξιοποιούν την καθολική αποδοχή των συμβόλων της Ιθάκης ή του ομηρικού έπους,...
Πάντως, τερματίσαμε τον Καβάφη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιτέλους μόνοι
Και να που έφτασε η μέρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια. Ολοι μας γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει διότι η χώρα μας είναι μικρή και όσο να ’ναι «γνωριζόμαστε». Ας ξαναθυμηθούμε τρεις σταθερές που είναι απαραίτητες...
Επιτέλους μόνοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιθάκες
Μετά ελικοπτέρων αντί γαϊδάρων και άνευ βαΐων και κλάδων αφού κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έξοδο από τη στενωπό των μνημονίων και προανήγγειλε την είσοδο στη στενωπό των...
Ιθάκες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας