• Αθήνα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.6°C
  4 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  3 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.7°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.5°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  4 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 11.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  92%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον δρόμο χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες!

 • A-
 • A+

Οκτώ χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα βρεθούν στον δρόμο στο τέλος του Μάη από τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και από τα καμπ όπου μένουν. Αιτιολογία; Οτι αφού αναγνωρίστηκαν -έπειτα από τόσο κόπο-, τώρα μπορούν να ενταχθούν βασικά ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, οπότε και να απελευθερωθεί χώρος για να έρθουν οι άνθρωποι από τα νησιά.

Ετσι, χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά, μάνες μόνες με παιδιά, άνθρωποι ευάλωτοι με προβλήματα υγείας, σωματικής και ψυχικής, θα βρεθούν άστεγοι στον δρόμο (εξαιρέσεις γίνονται μόνο για έγκυες γυναίκες και μητέρες με δύο μηνών μωρά, για τις οποίες θα παραταθεί για λίγο η διαμονή τους στις δομές).

Υπάρχει και συνέχεια. Υπολογίζεται ότι συνολικά 16.000 θα βρεθούν στον δρόμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Τα πράγματα θα είναι τραγικά γι’ αυτούς τους ανθρώπους χωρίς στήριξη και πολιτικές ένταξης. Δεν θα μπορούν πλέον να παίρνουν το επίδομα που μέχρι τώρα έδινε η Υπατη Αρμοστεία για έξι μήνες μετά την αναγνώρισή τους ως γέφυρα στήριξης μέχρι να βρουν κάποιο σπίτι και δουλειά.

Οι άνθρωποι αυτοί θα καταλήξουν στις πλατείες εν μέσω κορονοϊού. Χωρίς να μιλούν ελληνικά, θα έχουν μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, στο σύστημα υγείας, στο να βρουν στέγη και δουλειά, παντού. Θεωρούνται ότι πλέον έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες πολίτες. Αυτή η τυπική ισονομία καταλήγει εργαλείο μεγάλης ανισότητας, αφού στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά ίση πρόσβαση έχουν στις δημόσιες υπηρεσίες και στα βασικά κοινωνικά αγαθά.

Υπάρχει μόνο ένα πρόγραμμα ένταξης, το ΗΛΙΟΣ, που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες να μάθουν ελληνικά και να βοηθηθούν στην εύρεση σπιτιού και εργασίας. 

Αναρωτιέμαι ακόμα πώς θα γίνει η έξωση από τις δομές, αφού μόνοι τους δεν θα φεύγουν οι άνθρωποι; Με την αστυνομία και την καταστολή; Τι θα γίνει όταν συγκεντρωθούν στο κέντρο της Αθήνας στις πλατείες και τα πάρκα; Θα εκδιωχθούν με τη βία; Τι κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού θα καλλιεργηθεί με μια τέτοια κατάσταση;

Ναι, πράγματι να «αποσυμφορηθούν» τα νησιά, αλλά όχι πάση θυσία, με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να πετιούνται στον δρόμο.

Θα έπρεπε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να πήγαιναν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ένταξης και όχι για κλειστά κέντρα-φυλακές, που δημιουργούν αβίωτες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο και άλλα τόσα αδιέξοδα για την ελληνική κοινωνία και την κοινωνική συνοχή. Είναι ένας μεγάλος αγώνας να αναγνωριστεί κάποιος ως πρόσφυγας και δεν μπορεί στο τέλος να καταλήγει στον δρόμο!

Update σχετικά με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ

Τα στοιχεία μέχρι και τις 22.5.2020: οι ομάδες του HELIOS έχουν προσεγγίσει, ενημερώσει και βοηθήσει 13.600 δικαιούχους σχετικά με την εγγραφή τους στο πρόγραμμα. 8.752 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί, λαμβάνοντας υποστήριξη για ανεξάρτητη διαβίωση και 1.590 δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει επιδοτήσεις ενοικίασης. Το 37% των εξυπηρετούμενων προέρχονται από τη Συρία, 26% από το Αφγανιστάν, 19% από το Ιράκ. Το 45% των επωφελούμενων είναι γυναίκες.

Στην παρούσα φάση υλοποίησης του έργου, πάνω από  26.000 άνθρωποι έχουν    τη δυνατότητα να εγγραφούν και να επωφεληθούν των υπηρεσιών, μέσα σε ένα από τα 16 κέντρα ένταξης και μάθησης, που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. 

* Συντονίστρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλοί και Κακοί, Μετανάστες ή Πρόσφυγες κι άλλα ηθικά (περί Δημοκρατίας) διλήμματα
Τελικά η Γη είναι στρογγυλή κι απέραντη; Υπάρχει χώρος για όλους τους ανθρώπους; Τότε γιατί υπάρχουν σύνορα; Γιατί λέμε η χώρα μου και η χώρα σου; Γιατί γίνονται επεκτατικοί πόλεμοι; Γιατί εξορίζονται...
Καλοί και Κακοί, Μετανάστες ή Πρόσφυγες κι άλλα ηθικά (περί Δημοκρατίας) διλήμματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η φρίκη έξω και μέσα μας…
«Περαστικοί φώναζαν “πήδα” προτού ο έφηβος μετανάστης πηδήξει από τον πέμπτο όροφο του συγκροτήματος κατοικιών στην πόλη της ανατολικής Γερμανίας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Από τα...
Η φρίκη έξω και μέσα μας…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντίσταση στη βίαιη εκκένωση του Ελαιώνα
Η βίαιη εκκένωση του καμπ στον Ελαιώνα δεν είναι, και αυτή, παρά μέρος της βάρβαρης, ρατσιστικής και δολοφονικής αντιπροσφυγικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η, ποικιλοτρόπως «στενά συγγενική»...
Αντίσταση στη βίαιη εκκένωση του Ελαιώνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόσφυγες, μετανάστες, εκπατρισμένοι
Η χρησιμοποίηση νεολογισμών είναι χρήσιμη, ευπρόσδεκτη και θεμιτή, αφού μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τα φαινόμενα που ανακύπτουν και να περιγράψουμε ορθότερα την υφιστάμενη κατάσταση. Θα πρέπει να...
Πρόσφυγες, μετανάστες, εκπατρισμένοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καληνύχτα, Αμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ
Η κόρη μου διάβασε σήμερα στην εφημερίδα για την απόφαση της Καλαμπάκας και αναρωτιέται για την τύχη της Αμάλ. Την ερχόμενη Κυριακή η πόλη των Τρικάλων ετοιμάζεται, χωρίς ενδοιασμούς, να υποδεχτεί φιλόξενα την...
Καληνύχτα, Αμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας