Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οδηγίες προς... ναυτιλλομένους
AP Photo / Martin Meissner (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οδηγίες προς... ναυτιλλομένους

  • A-
  • A+

Η σημερινή κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για τα ποδοσφαιρικά και εν γένει αθλητικά δεδομένα εξαιτίας του κορονοϊού Covid-19. Πράγματι όλοι βρεθήκαμε εξ απροόπτου σε μια υγειονομική λαίλαπα που αποδιοργάνωσε κάθε διεθνή αθλητικό προγραμματισμό, διέκοψε πρωταθλήματα και κάθε αθλητική εκδήλωση συμπεριλαμβανομένων και των προπονήσεων.

Η εξάπλωση του ιού Covid-19 και ο κίνδυνος για τη ζωή του καθενός από εμάς ήταν κάτι παραπάνω από απειλητική. Ετσι το κράτος αποφάσισε μέτρα για τη συγκράτηση αυτού του απειλητικού κύματος της μετάδοσής του και πιστεύω ότι πέτυχε στο εγχείρημά του.

Η συγκρότηση των επιτροπών για την αντιμετώπιση του Covid-19 του υπουργείου Υγείας και η Ειδική Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ προέβλεψαν και προσέφεραν σπουδαίο έργο τόσο για την προφύλαξη όσο και για την επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων, που είναι και το κεφάλαιο το οποίο μας ενδιαφέρει.

Η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων σχεδιάστηκε με πρόγραμμα και σύνεση έχοντας στόχο αρχικά την υγεία των ποδοσφαιριστών και των συν αυτοίς μετεχόντων στις αθλητικές εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από τις προπονήσεις. Οι προπονήσεις των ομάδων της Super League 1 άρχισαν σε ατομικό επίπεδο και σε γκρουπ λίγων ποδοσφαιριστών και κατόπιν δόθηκε αυτή την εβδομάδα το «πράσινο φως» για τις ομαδικές προπονήσεις.

Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο απαιτήθηκαν πολλές παρεμβάσεις της Υγειονομικής Επιτροπής που αφορούσαν τους αθλητικούς χώρους, τα όργανα, τους ποδοσφαιριστές και τους παρευρισκόμενους στις αθλητικές εγκαταστάσεις (προπονητής, γυμναστές, γιατρούς, έφορους κ.λπ.).

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις, τη διεθνή εμπειρία και τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα.

Το πρωτόκολλο αυτό, που υποχρεούνται να ακολουθούν όλες οι ομάδες αρχικά της Super League 1 και ακολούθως οι άλλες, στηρίζεται σε τέσσερις (4) πυλώνες οι οποίοι είναι:

I) βασικές αρχές για αποφυγή μόλυνσης και μετάδοσης του Covid-19,

II) η προετοιμασία πριν από την έναρξη των προπονήσεων,

III) οι προπονήσεις,

IV) μέτρα σε περίπτωση θετικού περιστατικού στον Covid-19.

Οσον αφορά τις βασικές αρχές του πυλώνα Ι, είναι κατά βάση αρχές που αφορούν όλα τα αθλήματα. Τα σπουδαιότερα σημεία είναι:

- Η αυστηρή τήρηση καταλόγου για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση.

- Ερωτηματολόγιο για πιθανά συμπτώματα των εισερχομένων στην εγκατάσταση, που δεν επιτρέπεται σε όσους παρουσιάζουν πρόβλημα και θα πρέπει να υποβάλλονται στο μοριακό τεστ Covid-19.

- Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν δικά τους ρούχα προπόνησης που θα απολυμαίνονται και θα μένουν στην εγκατάσταση.

- Οι εγκαταστάσεις και τα όργανα που χρησιμοποιούν οι ποδοσφαιριστές θα απολυμαίνονται μετά τη χρήση τους.

Πριν από την έναρξη των ομαδικών προπονήσεων όλοι οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, το προσωπικό της ομάδας και το προσωπικό της αθλητικής εγκατάστασης θα εξετάζονται για τον Covid-19. Εάν υπάρχει θετικός ποδοσφαιριστής στον ιό, δεν θα συμμετέχει στις προπονήσεις ενώ όλοι οι αρνητικοί στον ιό συμμετέχουν κανονικά.

Ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια των ομαδικών προπονήσεων στον αγωνιστικό χώρο είναι 45 άτομα. Τόσα στα αποδυτήρια, στα ντους όσο και στο γυμναστήριο ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που θα εισέρχονται θα είναι περιορισμένος, ενώ η απόσταση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι τα 2 μέτρα.

Ολοι οι παρευρισκόμενοι στις προπονήσεις θεωρούνται υψηλού κινδύνου και, εκτός των ποδοσφαιριστών, πρέπει να φέρουν όλοι τα προστατευτικά όπως γάντια, μάσκα και άλλα.

Στο φυσικοθεραπευτήριο το ανώτερο δύο ποδοσφαιριστές σε απόσταση δύο μέτρων μπορούν να υποβάλλονται συγχρόνως σε θεραπεία.

Μετά το τέλος της προπόνησης όλοι οι χώροι που χρησιμοποιήθηκαν πρέπει να απολυμαίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Υγείας της ΓΓΑ.

Ολοι οι ποδοσφαιριστές και το λοιπό προσωπικό υποβάλλονται σε θερμομέτρηση κατά την άφιξη και είσοδό τους στην εγκατάσταση. Σε όσους σε τρεις (3) ανά τρίλεπτο μετρήσεις έχουν θερμοκρασία μεγαλύτερη των 37ο C δεν επιτρέπεται η είσοδός τους.

Ελεγχος για συμπτώματα -κυρίως αναπνευστικά- αλλά και θερμομέτρηση γίνεται σε όλους μετά το τέλος κάθε προπόνησης.

Εκτός από τους αθλητές, κατά τη διάρκεια ομαδικής προπόνησης θα τηρείται απαραίτητα η απόσταση 2 μέτρων από κάθε άλλο άτομο.

Οι μπάλες θα απολυμαίνονται μετά τη χρήση τους στην προπόνηση. Μπάλα σε διπλό ή κανονικό αγώνα που βγαίνει εκτός πεδιάς άμεσα απολυμαίνεται και δίνεται άλλη καθαρή μπάλα.

Από την άφιξή τους στην εγκατάσταση μέχρι την έναρξη της προπόνησης οι ποδοσφαιριστές πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και γάντια.

Στην περίπτωση επιβεβαίωσης κρούσματος με μοριακό τεστ Covid-19 ακολουθούνται οδηγίες με έγκριση του ΕΟΔΥ που βασίζονται στην τωρινή επιδημιολογική εικόνα και στα διαθέσιμα διεθνή δεδομένα, κυρίως ορμώμενοι από το γερμανικό μοντέλο (Bundesliga).

Α) Αθλητής με θετικό Covid-19 PCR χωρίς συμπτώματα απομονώνεται άμεσα στην οικία του και ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ, που αναλαμβάνει την περαιτέρω διαχείριση.

Η επιστροφή του ασυμπτωματικού ποδοσφαιριστή με θετικό τεστ Covid-19 στην αθλητική δραστηριότητα επιτρέπεται με βεβαίωση γιατρού και αφού πληρούνται 3 προϋποθέσεις:

1) Εχουν περάσει 7 ημέρες από τον θετικό έλεγχο Covid-19.

2) Εχει δύο αρνητικά δείγματα με τουλάχιστον 24 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο, ιδανικότερα την 4η και 5η ημέρα.

3) Δεν έχει εμφανίσει σε αυτό το διάστημα κανένα από τα συμπτώματα της νόσου.

Β) Στην περίπτωση αθλητή με συμπτώματα της νόσου (πυρετό, βήχα, αίσθημα κόπωσης, ανοσμία) και εργαστηριακή επιβεβαίωση λοίμωξης με τον ιό Covid-19 PCR γίνεται άμεση απομόνωσή στην οικία του και ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ, που αναλαμβάνει την περαιτέρω διαχείριση.

Η επιστροφή συμπτωματικού ποδοσφαιριστή με θετικό τεστ Covid-19 PCR, στην αθλητική δραστηριότητα επιτρέπεται με βεβαίωση καρδιολόγου και μόνο εφόσον πληρούνται οι παρακάτω τέσσερις προϋποθέσεις:

1) Απύρετος χωρίς αντιπυρετικά για τρεις μέρες.

2) Δεν υπάρχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό και αίσθημα κόπωσης.

3) Εχει αρνητικά τεστ Covid-19 με περισσότερες από 24 ώρες διαφορά το ένα από το άλλο.

4) Απαραίτητος ο ειδικός καρδιολογικός έλεγχος.

Γ) Αθλητής, ασυμπτωματικός ή όχι, με θετικό Covid-19 σημαίνει ότι οι επαφές αλλά και οι σχέσεις του με συμπαίκτες/ προσωπικό της ομάδας ορίζονται ως εξής:

Μόλις γνωστοποιηθεί ότι αθλητής έχει θετικό μοριακό τεστ Covid-19, γίνεται άμεση απομόνωση (καραντίνα) για πέντε μέρες όλων των εμπλεκομένων της ομάδας (συμπαίκτες, προπονητής, βοηθοί, φροντιστές κ.λπ.) που απαρτίζουν όλο το τιμ των προπονήσεων σε προκαθορισμένο χώρο. Στο διάστημα αυτό μπορούν να προπονούνται μόνο με τη σύνθεση της απομόνωσης. Εάν εμφανιστεί σύμπτωμα, ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση πρόσφατου αγώνα η αντίπαλη ομάδα δεν μπαίνει σε καραντίνα, αλλά σε ενεργητική επιτήρηση των ποδοσφαιριστών της με καθημερινή θερμομέτρηση πριν και μετά την προπόνηση και χρήση ερωτηματολογίου συμπτωμάτων.

Η καραντίνα των συμπαικτών, προπονητών και του προπονητικού τιμ της ομάδας θα λήξει σε πέντε (5) μέρες εάν δεν έχει εμφανιστεί σε κανέναν σύμπτωμα της νόσου και βγουν αρνητικά δύο (2) ρινοφαρυγγικά δείγματα (μοριακό τεστ Covid-19 PCR) την 3η και την 5η ημέρα.

Αντίθετα, εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα για μοριακό τεστ Covid-19 PCR, η καραντίνα θα λήξει σε εφτα (7) μέρες και εάν κανείς από το προπονητικό τιμ δεν εμφανίσει συμπτώματα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα εκτιμώ ότι σωστά οι ομάδες θέλουν να επιστρέψουν στην αγωνιστική δραστηριότητα. Ωστόσο η κατάσταση επαναξιολογείται συνεχώς γιατί είναι πρωτόγνωρη για όλους μας και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με απόλυτο τρόπο τις εξελίξεις.

*Ορθοπεδικός χειρουργός και ειδικός αθλητίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μπολόνια. Είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας (ΑΘΛΕΤΙΑ), πρόεδρος της Υγειονομικής Επιτροπής της Super League 1 και μέλος της Υγειονομικής Ιατρικής Επιτροπής της ΕΠΟ. Ανθρωπος του ποδοσφαίρου, υπήρξε ποδοσφαιριστής σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες σε Ελλάδα και Ιταλία. Ηταν γιατρός του Ολυμπιακού, του Εθνικού καθώς επίσης και για πολλά χρόνια επί Α’ Εθνικής γιατρός του Απόλλωνα Αθηνών. Ηταν ο αρχίατρος της ΕΠΑΕ και είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Η αθλητιατρική στην πράξη», που σήμερα βρίσκεται στην 16η έκδοσή του.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρέχει έλεγχο, διεκδίκηση το νομικό πλαίσιο της αθλητικής επανέναρξης
Επάνοδος αθλητικής δραστηριότητας εντός υγειονομικής κρίσης: Δικαιώματα, υποχρεώσεις, διεκδικήσεις... όσα προβλέπουν σχετικοί νόμοι
Παρέχει έλεγχο, διεκδίκηση το νομικό πλαίσιο της αθλητικής επανέναρξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημική κυβερνητική ανεπάρκεια
Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αναδεικνύει τα μεγάλα ελλείμματα κυβερνητικής πολιτικής, που όσο κι αν επιχειρούν τα τηλεοπτικά κανάλια να συγκαλύψουν και η συντριπτική πλειονότητα των εφημερίδων να...
Πανδημική κυβερνητική ανεπάρκεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το φαινόμενο του λεπρού»
Η λύση απέναντι στην πανδημία δεν βρίσκεται στον στιγματισμό των ασθενών, αλλά στη μετατόπιση του προβλήματος από τους ασθενείς στους υγιείς.
«Το φαινόμενο του λεπρού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δεύτερο κύμα
Μόνο 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε δυσμενέστερη κατάσταση από την Ελλάδα, με το κύμα να είναι ακόμα ανοδικό (Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία), ενώ οι άλλες φαίνεται να το έχουν ελέγξει.
Το δεύτερο κύμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε αυτό το ταξίδι έχει το κατευόδιο μίας μεγάλης αντιπάλου
Η ΑΕΚ έδειξε με τη στάση της ένα δρόμο που έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι και ο πιο εύκολος, γιατί απαιτεί υπερβάσεις και ενδελεχείς ενδοσκοπήσεις.
Σε αυτό το ταξίδι έχει το κατευόδιο μίας μεγάλης αντιπάλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας