Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θλιβεροί υπάλληλοι της ελληνικής Ιστορίας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θλιβεροί υπάλληλοι της ελληνικής Ιστορίας

  • A-
  • A+

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία επί δεκαετίες προωθεί συστηματικά τη στρατηγική της συνιδιοκτησίας και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου αλλά και της επέκτασης σε βάρος της Ελλάδας, αμφισβητώντας τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων σταδιακά προχωρεί σε τακτικές κινήσεις στο Αιγαίο και στον Εβρο, κυρίως μετά το 1974, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο.

Σκοπός της είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα διεθνώς και τετελεσμένα γεγονότα, ώστε τελικά να μας οδηγήσουν κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να παραχωρήσει η χώρα μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Θράκη με τις προτροπές των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η Τουρκία τη δεκαετία του 1970, μεταξύ άλλων, απείλησε ότι με το πλοίο «Χώρα» θα έκανε έρευνες στο Αιγαίο.

Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάνει τη δήλωση «βυθίσατε το “Χώρα”», όντας στην αντιπολίτευση. Αλλά και όταν στη συνέχεια μετά το έτος 1981 το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση τον Μάρτη 1987 και πάλι η Τουρκία με τη στήριξη των ΗΠΑ απείλησε παρομοίως τη χώρα μας ότι με άλλο ερευνητικό πλοίο θα προχωρήσει σε έρευνες στο Αιγαίο.

Αυθημερόν όμως συνήλθε το υπουργικό συμβούλιο και επιδεικνύοντας η κυβέρνηση θάρρος και αποφασιστικότητα μετέβη το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στη Βουλγαρία και ταυτόχρονα ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε επιφυλακή και προωθήθηκε όλη τη νύχτα σχέδιο για την αποτροπή αυτής της ενδεχόμενης παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Διαπιστώνοντας η Τουρκία και οι ΗΠΑ την αποφασιστικότητα της Ελλάδας δεν επιχείρησαν να υλοποιήσουν τις ανωτέρω απειλές τους. Αυτή η θαρραλέα και αποφασιστική συμπεριφορά της τότε κυβέρνησης αποκάλυψε ότι η Τουρκία και οι φίλοι της δεν επιθυμούν στρατιωτική σύρραξη στην περιοχή, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει γενικότερη ανάφλεξη με απροσδιόριστες γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και ανακατατάξεις.

Δυστυχώς όμως στη συνέχεια ζήσαμε την απαράδεκτη αντίδραση της χώρας μας όταν η Τουρκία, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, επιχείρησε να μετατρέψει σε γκρίζα ζώνη τα Ιμια. Ποιος δεν θυμάται τον τότε θλιβερό υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι την ελληνική σημαία την παρέσυρε ο άνεμος ενώ την επόμενη ημέρα ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Βουλή τόλμησε να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ για τη δήθεν βοήθειά τους.

Συνεχίστηκαν έκτοτε μέχρι σήμερα προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, παρενοχλήσεις ελληνικών σκαφών, ελικοπτέρων και αεροπλάνων και συνεχείς παραβιάσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τουρκικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη: φτάσαμε στο σημείο πρόσφατα, όταν τουρκικό ερευνητικό πλοίο εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα στο Καστελόριζο, να διατυπώσει δημόσια ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας την απαράδεκτη και βλαπτική για τα εθνικά μας συμφέροντα άποψη ότι το πλοίο αυτό το παρέσυρε ο σφοδρός άνεμος.

Αυτές οι απόψεις εκτοξεύονται μόνο από θλιβερούς υπαλλήλους της ελληνικής Ιστορίας στις σημερινές κρίσιμες εθνικά στιγμές που η Τουρκία, με την ανοχή των ισχυρών δυνάμεων της Δύσης, αυξάνει καθημερινά την προκλητικότητά της και δοκιμάζει την αντοχή και την αντίδραση της χώρας μας για να προχωρήσει στα επόμενα βήματά της.

Τώρα, αυτή η απαράδεκτη υποτελής, φοβική και βλαπτική πολιτική της χώρας μας συνεχίζεται μετά την πρόσφατη κατάληψη ελληνικού εδάφους στον Εβρο. Η λογική της κατευναστικής πολιτικής έναντι της επεκτατικής, παράνομης και προκλητικής πολιτικής της Τουρκίας αν συνεχιστεί θα οδηγήσει την Τουρκία πολύ σύντομα σε τέτοιες επεκτατικές πράξεις που θα αναγκάσει υποχρεωτικά τη χώρα μας σε πόλεμο όποια κυβέρνηση και αν είναι στην εξουσία. Γιατί δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει στον ελληνικό λαό την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνιδιοκτησίας στο Αιγαίο.

Γι’ αυτό χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση θα πρέπει η χώρα μας, έπειτα από σύγκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψης των αρχηγών όλων των κομμάτων, να λάβει ομόφωνη απόφαση με την οποία να καθιστά και πρακτικά, όχι μόνο φραστικά, σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Αν δεν συμβούν αυτά, η παρατεταμένη πολιτική του κατευνασμού και της συνεχούς υποχώρησης θα δημιουργήσει την πεποίθηση στην Τουρκία και στους συμμάχους της ότι η χώρα δεν πρόκειται να αντιδράσει στην υλοποίηση της ανωτέρω στρατηγικής της. Εδώ έχει απόλυτη εφαρμογή το δόγμα «Θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο». Αλλωστε η ορθότητα αυτής της θέσης αποδείχτηκε τον Μάρτη του 1987. Διαφορετικά θα γίνουν θλιβεροί υπάλληλοι της ελληνικής Ιστορίας αυτοί που χειρίζονται αυτή την εποχή τις τύχες της χώρας μας. Οι καιροί ου μενετοί.

*Πρώην υπουργός Οικονομικών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ευρωτουρκικά;
Την Παρασκευή 18 Ιουνίου συνήλθε η σύνοδος υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών της Ε.Ε., η οποία εξέτασε τη στήριξη που θα παρέχουν τα κράτη-μέλη στην περίπτωση που κάποιο εξ αυτών δεχτεί επίθεση από τρίτη χώρα.
Είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ευρωτουρκικά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόσφυγες πολέμου στην ελληνοτουρκική μεθόριο
Η κυβέρνηση απέκτησε τη νομιμοποίηση να ανακοινώσει σκληρά αντι-προσφυγικά μέτρα που παραβιάζουν ακόμη και αυτούς τους βασικούς κανόνες των διεθνών συμβάσεων, επικαλούμενη έκτακτη ανάγκη και απειλή.
Πρόσφυγες πολέμου στην ελληνοτουρκική μεθόριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί ευθύνης και ελευθερίας
Η πατρίδα δεν είναι μόνο ο τόπος που ζούμε. Είναι κυρίως ο τρόπος που αποφασίσαμε να συνυπάρχουμε. Ας μην το ξεχνάμε. Και τα θέματα με την Τουρκία και η περιπέτεια με τη δημόσια υγεία δοκιμάζουν για άλλη μια...
Περί ευθύνης και ελευθερίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ασύμμετρος πανικός και Ιστορία
Στην καινούργια ιστορική φάση του προσφυγικού ζητήματος, ζούμε έναν ακήρυκτο πόλεμο εναντίον των προσφύγων (...) με κύριο χαρακτηριστικό τη συγκράτηση των προσφυγικών ρευμάτων εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων και...
Ασύμμετρος πανικός και Ιστορία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί συνόρων
Ο σερ Χάλφορντ Τζ. Μακίντερ, στο μεταγενέστερο «Δημοκρατικά Ιδεώδη και Πραγματικότητα», εξηγεί στους νικητές του Μεγάλου Πολέμου ότι η παγκόσμια επικράτηση των «Δημοκρατικών Ιδεωδών» του «ελεύθερου» κόσμου...
Περί συνόρων
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Στεγανοποίηση» στον Εβρο
Αλλη μια κινητοποίηση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση των αυστηρότερων ελέγχων στα χερσαία σύνορα στον Εβρο, που βέβαια έχουν εξαγγελθεί από καιρό, προκαλεί η εμφάνιση ομάδας 300-500 προσφύγων και...
«Στεγανοποίηση» στον Εβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας