Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατεδαφίζουν τις μεγαλύτερες εργατικές κατακτήσεις
ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατεδαφίζουν τις μεγαλύτερες εργατικές κατακτήσεις

  • A-
  • A+

Μια θανάσιμη πανδημία με στόχο τα συμφέροντα των εργαζομένων έρχεται στη μετά κορονοϊό εποχή χωρίς τέλος, ξεκινώντας με την ολοκληρωτική κατεδάφιση της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι ο σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος δουλειάς, και την κατάργηση των ελάχιστων συλλογικών συμβάσεων που ήταν σε ισχύ.

Η δυνατότητα των επιχειρήσεων για μείωση μέχρι και 50% στον εργάσιμο χρόνο σχεδόν για όλους τους εργαζόμενους και η επέκταση για άλλους δυο μήνες της αναστολής των συμβάσεων σμπαραλιάζουν κάθε πτυχή της ζωής των εργατικών οικογενειών. Κανείς δεν θα γνωρίζει πόσο και πότε θα εργαστεί, πόσο εισόδημα θα φέρει σπίτι και για πόσο χρόνο. Ο,τι χτίσανε γενιές εργαζομένων πάνω σε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις γκρεμίζεται.

Ολα τα μέτρα, είτε εφαρμοστούν το καθένα ξεχωριστά, είτε συνδυαστικά, έχουν στόχο τη μόνιμη προσαρμογή της δουλειάς των εργαζομένων στις επιλογές της μεγαλοεργοδοσίας. Η φράση «θα δουλεύουμε όπως, όποτε και όσο θέλει ο εργοδότης» είναι δίχως καμιά υπερβολή η επόμενη μέρα της εργατικής τάξης.

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα δεν δίστασε να ομολογήσει πως «ό,τι πετύχουμε από δω και μπρος είναι κέρδος». Δεν χρειάζεται λοιπόν να αναζητήσει κανείς αλλού το κίνητρο αυτών των εξαγγελιών που ικανοποιεί πάγιες απαιτήσεις των επιχειρηματιών, προκειμένου να συντομεύσει η ανάκαμψη των κερδών που πάγωσε λόγω της υγειονομικής κρίσης. Αλλωστε, παράλληλα με το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση φρόντισε να τους εξασφαλίσει μπόλικο χρήμα από τη φοροληστεία του λαού.

Ούτε και μπορεί να σταθεί σοβαρά κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί το σύνολο των μέτρων, ως απάντηση στην πτώση του τζίρου. Ιδιαίτερα οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν ούτε δεκάρα την πανδημία, αφού έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση και δεν επιμερίστηκαν καμιά ζημιά. Πώς λοιπόν να εξηγήσει κανείς ότι τα επαναλαμβανόμενα ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα των 7 προηγούμενων χρόνων δεν μπορούν να καλύψουν μια ολιγόμηνη πτώση του τουρισμού για δύο ή τρεις μήνες; Πρόκειται για την ακόρεστη δίψα για περισσότερα κέρδη. Για τη συνεχή ένταση και αύξηση της εκμετάλλευσης ως αντίδοτο στον τεράστιο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων μονοπωλίων. Για τη δυνατότητα που δίνεται με πρόσχημα την πανδημία να απαλλαγεί το κεφάλαιο από οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Η αθλιότητα όμως δεν τελειώνει εδώ. Τα μέτρα της κυβέρνησης θα μεγαλώσουν και τη στρατιά των ανέργων, που θα μείνουν δίχως καμιά προστασία από το φθινόπωρο και μετά. Η τετράμηνη επιδότηση μέχρι και τον Σεπτέμβρη θα είναι και το τελευταίο εισόδημα για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους μέχρι την επόμενη άνοιξη, αν και εφόσον βέβαια επαναπροσληφθούν την επόμενη σεζόν.

Τα σωματεία έχουν κάνει από την πρώτη μέρα που εφαρμόστηκαν τα περιοριστικά μέτρα μεγάλη προσπάθεια να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους για την επόμενη μέρα. Το να μη μείνει κανείς χωρίς εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες του αποτελεί σήμερα το πιο δυναμικό αίτημα του εργατικού κινήματος, μαζί με την πάντα επείγουσα ανάγκη για δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια.

Το σύνθημα όμως που δόνησε τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, «Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός – Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός», αποκτά σήμερα ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Δίνει απάντηση στο ερώτημα «ποιος για ποιον» και βάζει τη διαχωριστική γραμμή που πρέπει να κυριαρχεί την ώρα που η κυβέρνηση αξιώνει πειθαρχία και προσαρμοστικότητα για λογαριασμό των μονοπωλίων, ενισχύοντας κάθε μηχανισμό καταστολής και τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον πολιτισμό, στον επισιτισμό-τουρισμό, σε κάθε μεγάλη τουριστική περιοχή και πόλη και η ένταξη στον αγώνα κι άλλων κλάδων που χτυπιούνται από τα νέα μέτρα, δείχνουν τον δρόμο.

Η μάχη θα είναι όπως πάντα σκληρή.

Το ΠΑΜΕ θα είναι μπροστά στην οργάνωση κι αυτού του αγώνα, που θα είναι μακρύς, κι από τον οποίο δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος, κανένα σωματείο, όποια στάση κι αν είχε το προηγούμενο διάστημα.

Γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις οργανώσεις των εργαζομένων να ενισχύσουν τους κλάδους και τα σωματεία που κινητοποιούνται αυτό το διάστημα, να εκφραστεί αποφασιστικά η ενότητα και η αλληλεγγύη, που αποτελούν τα όπλα της τάξης μας απέναντι στους εκμεταλλευτές μας.

Είναι ώρα να επιστρέψουμε τον λογαριασμό της νέας κρίσης σε αυτούς που τη δημιούργησαν και κύρια στο απάνθρωπο και βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που δεν λογαριάζει τίποτε παρά μόνο τα κέρδη των λίγων.

*Μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Επισιτισμό Τουρισμό, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μόνιμα μέτρα υποτίμησης της εργασίας
Εννέα έκτακτες ρυθμίσεις των ΠΝΠ της πανδημίας που καταδεικνύουν ότι η κατάσταση εξαίρεσης στο εργατικό δίκαιο θα μας συνοδεύει για αρκετό διάστημα μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης και ίσως για πάντα.
Μόνιμα μέτρα υποτίμησης της εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια εργατική εναλλακτική απέναντι στην πολλαπλή αποτυχία του καπιταλισμού
Ο συνδυασμός της πανδημίας με την οικονομική κρίση παίρνει ζοφερές διαστάσεις. Οι κυβερνήσεις μιλάνε για έξοδο από την καραντίνα, αλλά στην πράξη οδηγούν τον κόσμο στο επόμενο κύμα της πανδημίας, με χιλιάδες...
Για μια εργατική εναλλακτική απέναντι στην πολλαπλή αποτυχία του καπιταλισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μειώσεις μισθών 25% έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση!
Η επιλογή της κυβέρνησης να κάνει χρήση των αναστολών των συμβάσεων, σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής και τη μερική απασχόληση (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) τους επόμενους μήνες, είναι πολιτική επιλογή, να φορτώσει το...
Μειώσεις μισθών 25% έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
Από το 2010 και εντεύθεν, γράφτηκαν πολλά άρθρα γύρω από την ιδέα «η κρίση ως ευκαιρία», καλόβουλα υπονοώντας ότι (τότε) είχαμε την ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας, συνάμα ίσως και τις κοινωνικές...
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι 1 εκατ. «αόρατοι» του κορονοϊού
Ας δούμε ποιες κατηγορίες φορολογουμένων πολιτών είναι εκείνοι που η κυβέρνηση τούς γύρισε την πλάτη και τους αντιμετωπίζει ως «πολίτες β' κατηγορίας».
Οι 1 εκατ. «αόρατοι» του κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας