• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 30.2°C
  5 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.6°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.7°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 25.5°C
  4 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.2°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.7°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 28.8°C
  5 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 32.7°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 30.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  41%

Χούλιο Ανγκίτα: από το «αντίο» στην ιστοσελίδα του κόμματός του, της Ενωμένης Αριστεράς (IU - Izquierda Unida)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χούλιο Αγκίτα, πρόδρομος της Νέας Αριστεράς

 • A-
 • A+

Σε ηλικία 78 ετών, έφυγε από τη ζωή προδομένος από την καρδιά του ο ιστορικός ηγέτης του Κ.Κ. Ισπανίας και της Ενωμένης Αριστεράς, Χούλιο Αγκίτα. Μεγαλωμένος πολιτικά μέσα στον ευρωκομμουνισμό, «παιδί» της θρυλικής Πασιονάρια και του Καρίγιο, ο Χούλιο Αγκίτα διακρινόταν για την ευρύτητα του πνεύματός του και της μόρφωσής του, παραπέμποντας συχνά στις ομιλίες του στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τη μυθολογία.

Προσκεκλημένος του ΣΥΝ, είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις 17-18 Μαρτίου 1993. Μιλώντας τότε σε συνέντευξη Τύπου, υπήρξε επικριτικός για την πορεία οικοδόμησης της Ε.Ε., λέγοντας ότι «μια εξέλιξη όπου η κλασική Ελλάδα και ο ουμανισμός που κληρονομήσαμε από αυτήν δεν περιέχονται στην Ευρώπη του αύριο παραπέμπει σε μια Ευρώπη με πολίτες μη σκεπτόμενους, χωρίς παρελθόν, χωρίς σήμερα και χωρίς αύριο».

«Η οικοδόμηση της εναλλακτικής για την Ευρώπη -είχε πει στην ίδια συνέντευξη-, στην οποία πρέπει να περιλαμβάνεται και η οικοδόμηση παράλληλα μιας νέας Αριστεράς, γίνεται πάνω σε δυο καθαρές γραμμές: Η Αριστερά δεν πρέπει να παραιτηθεί από το όνειρο των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή του πιστεύοντας σε μια καλύτερη κοινωνία, αυτός είναι ένας θησαυρός που πρέπει να διατηρηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων και των λαών. Και εννοούμε ότι αυτή η κληρονομιά πρέπει να έρθει καθαρή σε μας, με τρόπο ώστε να κρατήσουμε ό,τι θετικό υπήρξε και υπάρχει, απορρίπτοντας τα λάθη του παρελθόντος με τρόπο κατηγορηματικό και αυτοκριτικό».

Συνάντησα πρώτη φορά τον Χούλιο Αγκίτα στη Μαδρίτη, τον Οκτώβριο του 1991, όταν ως ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας είχε εισηγηθεί την ίδρυση του Φόρουμ των Νέων Αριστερών Δυνάμεων, που λειτούργησε είκοσι πέντε χρόνια ως ανά εξάμηνο επαναλαμβανόμενη διαδικασία διαλόγου και κοινής δράσης.

Καθοριστική υπήρξε η συμβολή της Ενωμένης Αριστεράς για την ίδρυση κοινής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (GUE/NGL), το 1994. Τότε, η Αριστερά της Ισπανίας βρισκόταν σε διαρκή ανοδική τροχιά, που μετά το 2000 ανεκόπη.

Το πώς οραματιζόταν τη Νέα Αριστερά ο Χούλιο Αγκίτα προκύπτει και από το ακόλουθο απόσπασμα της συνέντευξης που προανέφερα: «Οταν μιλάμε για την οικουμενική εναλλακτική που η Νέα Αριστερά οφείλει να διεκδικήσει, πρέπει να θεωρούμε ότι το οικολογικό κίνημα, το γυναικείο κίνημα, το ειρηνιστικό κίνημα, με τις νέες μορφές που παίρνουν και τις νέες διαστάσεις, είναι βασικές πλευρές του εμπλουτισμού και των προγραμματικών θέσεων της Νέας Αριστεράς. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε και με την ελληνική Αριστερά και θα συνεχίσουμε».

* Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θεωρία των δύο άκρων είναι σωστή
Η θεωρία των δύο άκρων, στο μέτρο που εξισώνει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό και την Αριστερά με την Ακροδεξιά, είναι μια ανιστόρητη απόπειρα ιστορικού αναθεωρητισμού με κακόβουλη πολιτική στόχευση. Ωστόσο,...
Η θεωρία των δύο άκρων είναι σωστή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πονηριές της ιδεολογίας
Στην ιδεολογία δεν ισχύει το «είσαι ό,τι δηλώσεις». Η Κεραμέως γνωρίζει ότι πρέπει να δώσει και ιδεολογικό αγώνα αν θέλει να επιτύχει τον στόχο της.
Πονηριές της ιδεολογίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ποια υλικά ανασυγκροτείται ο ελληνικός αστισμός;
Θέλουμε ως Ελλάδα μια «κλειστή εθνική – κρατική κοινωνία» ή μια «μετα-εθνική» οντότητα στο ευρύτερο γεωπολιτικό σύνολο; Αυτό είναι το θεμελιώδες διακρατικό ερώτημα και όχι το πρόβλημα της ανασυγκρότησης του...
Με ποια υλικά ανασυγκροτείται ο ελληνικός αστισμός;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν πέσεις σε μια τρύπα, μη σκάβεις
Το ποια από τις δύο εναλλακτικές πορείες θα επιλέξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν το γνωρίζω. Υποπτεύομαι όμως ότι μάλλον θα διαλέξει την πρώτη, δηλαδή την ολοένα και πιο σκληρή και μετωπική σύγκρουση με την...
Οταν πέσεις σε μια τρύπα, μη σκάβεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς ένα σύγχρονο πολιτικό παράδειγμα; Κριτικά σχόλια στις «11 αντιοξειδωτικές θέσεις» του Αντ. Λιάκου
Ως παγκόσμια πολιτική κοινωνία βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση κατά την οποία συντελούνται ριζικές αλλαγές όσον αφορά τη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Προς ένα σύγχρονο πολιτικό παράδειγμα; Κριτικά σχόλια στις «11 αντιοξειδωτικές θέσεις» του Αντ. Λιάκου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ακηδία με όρους κοινωνικού κόστους
Η ακηδία βγαίνει από το «α» στερητικό και το «κήδος» (που σημαίνει φροντίδα, νοιάξιμο, σεβασμός για τον άλλο, π.χ. κηδεμόνας, κηδεία κ.α.).
Η ακηδία με όρους κοινωνικού κόστους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας