• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.3°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.9°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 14.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.5°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 11.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.7°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»

 • A-
 • A+

Κάθε μεγάλη κρίση που πλήττει τον πλανήτη -ή ένα μέρος του- γίνεται κεφάλαιο στην Ιστορία τόσο για τον «πόνο» που προκαλεί όσο για το νέο «φυσιολογικό» που την ακολουθεί. Για παράδειγμα, η μεγάλη ύφεση που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 προκάλεσε ένα «νέο φυσιολογικό», το οποίο προηγουμένως στις σκέψεις των περισσότερων ήταν απίθανο αν όχι αδιανόητο. Τα χαρακτηριστικά της νέας «φύσης» που αποκαλύφθηκαν μετά τα τοξικά στεγαστικά και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους περιελάμβαναν: το σακάτεμα της μεσαίας τάξης, τον ακρωτηριασμό των χαμηλότερων στρωμάτων της εισοδηματικής και κοινωνικής κλίμακας με την έκρηξη της ανισότητας, τον ευνουχισμό εννοιών και αξιών όπως «κυριαρχικά δικαιώματα» για τα ευάλωτα και φτωχά κράτη, τη συρρίκνωση του πολιτικού κέντρου. Αυτό το νέο «φυσιολογικό» που έπληξε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων τροφοδότησε τα πολιτικά κινήματα της οργής και του αντι-κατεστημένου, αλλά τελικά ενσωματώθηκε στη συνολική αντίληψη του σύγχρονου κόσμου.

Οταν κατακάτσει η σκόνη από την υγειονομική κρίση, είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί ένα άλλο «φυσιολογικό» το ίδιο επώδυνο με το προηγούμενο και γι’ αυτό οι κυρίαρχες ελίτ αποφεύγουν να το περιγράψουν. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός με λεκτικά τεχνάσματα ή και εφευρήματα αποφεύγει κάθε συζήτηση για το αύριο. Χρησιμοποιεί, για να «θολώσει τα νερά» και για να ξεγλιστρήσει, τη λέξη «κανονικότητα», ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στο «φυσιολογικό» και το «κανονικό».

«Ολάκερος ο πλανήτης αναρωτιέται πώς θα είναι η ζωή μετά την πανδημία και εσύ πιστεύεις ότι ο πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας θα μπορούσε να προβλέψει το μέλλον;» θα απαντήσουν κάποιοι. Εκεί όμως βρίσκεται η ουσία: Αν δεν μπορεί να προβλέψει και αν δεν έχει συνεργάτες που θα μπορούσαν να τον συνδράμουν, τότε υπάρχει πρόβλημα καταλληλότητας. Αν όμως επιλέγει για πολιτική σκοπιμότητα να κρατά το στόμα του κλειστό, τότε υπάρχει θέμα δημοκρατίας.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτήν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού που έχει αποδυθεί υποβοηθείται και από την αντιπολίτευση, η οποία έχει επιλέξει να αναλώνεται στο «μεροδούλι-μεροφάι» και να αγνοεί τα μεγάλα και τα σπουδαία που θα επηρεάσουν τις ζωές μας για τα επόμενα χρόνια. Ετσι, αφήνουν τον χώρο στον κ. Μητσοτάκη να αλωνίζει ανενόχλητος, να παραπληροφορεί, να παραπλανά και να φέρνει λίγο λίγο και αργά αργά τις ζωές μας στα μέτρα και στις επιδιώξεις του.

Ερωτήματα, όπως ποιες από τις ελευθερίες που ανεστάλησαν θα επανέλθουν, πότε και με ποια μορφή, είναι κρίσιμα για την ποιότητα της δημοκρατίας. Απορίες, όπως ποια από τα εργασιακά κεκτημένα θα επανέλθουν και ποια θα είναι η μορφή της εργασίας, χαρακτηρίζονται ως κομβικές για την κοινωνική οργάνωση. Ζητήματα που άπτονται του εύρους, της μορφής και της εμβέλειας της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας είναι καθοριστικά για την καθημερινότητα των περισσότερων Ελλήνων. Αντιλήψεις που καθορίζουν τις έννοιες των κυριαρχικών δικαιωμάτων επηρεάζουν την υπόσταση της χώρας. Και ας μη γελιόμαστε, όλα όσα γίνονται στην Ελλάδα και στον κόσμο στο όνομα του κορονοϊού έχουν ήδη καταστήσει διαπραγματεύσιμες κατακτήσεις και αξίες που μέχρι πριν από λίγους μόλις μήνες θεωρούνταν δεδομένες και αδιαπραγμάτευτες. Είναι πολύ πιθανόν για τον κ. Μητσοτάκη η κατάργηση κάποιων από αυτές να συνθέτει την «κανονικότητα» που έχει στο μυαλό του. Σε καμία περίπτωση όμως μια κοινωνία με κουτσουρεμένα δικαιώματα και αμφισβητούμενες δικαιοδοσίες δεν αντιπροσωπεύει το «φυσιολογικό». Το σίγουρο είναι ότι το μετά τον κορονοϊό «φυσιολογικό» θα πρέπει να παλέψει με πολλά τέρατα. Μερικά από αυτά έχουν ήδη φανεί, όπως για παράδειγμα οι αντιλήψεις για τις «προσωποπαγείς» δημοκρατίες ή για τις «αυταρχικές» δημοκρατίες, άλλα όχι.

Ο πρωθυπουργός ίσως θα πρέπει να εγκαταλείψει τη βολική σιωπή και την πρόσφορη συσκότιση στις οποίες συστηματικά επιδίδεται και να πει καθαρά και ξάστερα πού θέλει -και σκοπεύει- να οδηγήσει τη χώρα όταν αυτή θα έχει περάσει τις Συμπληγάδες του κορονοϊού. Προφανώς σήμερα, στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη μια τέτοια «εξομολόγηση» έχει τον χαρακτήρα της προαίρεσης. Κάνει όμως λάθος αν πιστεύει ότι η διαφάνεια και η ειλικρίνεια στους πολιτικούς είναι προαιρετικές «αρετές». Για τους εκλεγμένους, είναι συνταγματική υποχρέωση και όταν μάλιστα πρόκειται για εκλεγμένους πρωθυπουργούς, τότε είναι προαπαιτούμενο χρηστής διακυβέρνησης. Υπό το πρίσμα αυτό, οι ευθύνες της αντιπολίτευσης -μείζονος και ελάσσονος- είναι εξίσου μεγάλες και θα είναι συνυπεύθυνοι αν ξυπνήσουν κάποιο πρωί και συνειδητοποιήσουν ότι ζουν σε μια «κανονικότητα» την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει βαφτίσει ως «φυσιολογική».

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τραμπολίνο
Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με τα ίδια στερεότυπα και τις ίδιες φόρμες, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές που χρησιμοποιούσαμε και πριν από δέκα χρόνια.
Τραμπολίνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διακρίσεις και καταστολή στην εποχή του Covid-19: Η ευαλωτότητα της Δημοκρατίας 
Τα παρασκηνιακά «acts» στο θέατρο της ανθρώπινης κοινωνικότητας μπορεί να είναι παλιά, αλλά η δραματολογική ερμηνεία του Γκόφμαν όπως και η εύστοχη κριτική του Φουκώ, είναι χρήσιμα εργαλεία για την ανάλυση των...
Διακρίσεις και καταστολή στην εποχή του Covid-19: Η ευαλωτότητα της Δημοκρατίας 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς η νόσος COVID-19 μπορεί να επιφέρει έμφυλη δικαιοσύνη
Σχέδιο κοινής πρωτοβουλίας της εκτελεστικής διευθύντριας της Μονάδας του ΟΗΕ για τις Γυναίκες UN Women, κ. Phumzile Mlambo-Ngcuka και της επιτρόπου της Ε.Ε. αρμόδιας για θέματα φύλου, κ. Helena Dalli
Πώς η νόσος COVID-19 μπορεί να επιφέρει έμφυλη δικαιοσύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
• Ω, αιώνια νύχτα, πότε θα τελειώσεις; • Σύντομα, σύντομα ή ποτέ
Οσους αποδιοπομπαίους τράγους και να βρούμε, όσους βαρβάρους και να στιγματίσουμε, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το τέλος του πραγματισμού, όπως το ξέραμε, έρχεται.
• Ω, αιώνια νύχτα, πότε θα τελειώσεις; • Σύντομα, σύντομα ή ποτέ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα κληθούν να ανταποκριθούν «απροπόνητοι»
Δεν μπορεί κάποιος να παραγνωρίζει πως η εξουσία θα πατήσει πάνω στην κρίση για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα, για να εδραιώσει τους όρους που θα της επιτρέψουν στο μέλλον να διευθετήσει τις διάφορες...
Θα κληθούν να ανταποκριθούν «απροπόνητοι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επόμενη μέρα…
Πρέπει να αντλήσουμε υπομονή από τους παλαιότερους, που πέρασαν πολύ χειρότερα από εμάς ζώντας σε διαρκή ανασφάλεια, σε ελλειμματικές δημοκρατίες, σε πολέμους με εχθρούς και αδελφούς, σε δικτατορίες και...
Η επόμενη μέρα…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας