• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.7°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.5°C / 11.0°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.8°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.4°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  1 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.9°C
  4 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.1°C / 9.4°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.6°C / 11.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  90%
EUROINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάνα κουράγιο

 • A-
 • A+

Στην περίοδο του Κορόνα, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αρχαίες τραγωδίες, σκηνοθετημένες από λαμπρούς σκηνοθέτες, ακόμη κι αν κάποιες φορές η νεωτερική τους οπτική αντιμετώπισε με «ασέβεια» το πρωτότυπο κείμενο.

Ωστόσο, οι παραστάσεις αποτέλεσαν θείο δώρο για όσους δεν μπόρεσαν να τις παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς. Και για την αισθητική πρόταση αλλά και για την υπενθύμιση πως οι αρχαίες τραγωδίες είναι κείμενα που συμπεριλαμβάνουν σύμπασα την οντολογία του κόσμου. Γίνεται ευκρινές πως τα μοτίβα, τα θέματα και τα πρόσωπα παραμένουν ίδια, μέσες-άκρες.

Ενα τέτοιο σταθερό μοτίβο είναι η θέση της γυναίκας, ιδίως της μάνας, είτε εμφανίζεται ως Μήδεια που γίνεται παιδοκτόνος είτε ως Κλυταιμνήστρα που σκοτώνει τον άντρα της. Η Κλυταιμνήστρα είναι ένα τραγικό πρόσωπο, μπλέχτηκε στον ιστό του ματωμένου πεπρωμένου της οικογένειας του άντρα της. Ομως, είναι μία από εκείνες τις γυναίκες που έχουν νιώσει τον συθέμελο πόνο να θρηνήσουν και να θάψουν το παιδί τους, που έπεσε θύμα μιας εξουσιαστικής βίας.

Είναι μακρύς ο κατάλογος των μανάδων που βίωσαν την απόλυτη οδύνη, που ένιωσαν την ψυχική συντριβή από τη χρήση αλόγιστης, φονικής βίας στα παιδιά τους. Ανάμεσα σ’ αυτές έχουν ξεχωριστή θέση: η Μάγδα Φύσσα που έθαψε το παιδί της, δολοφονημένο από εκπροσώπους μιας εγκληματικής πολιτικής οργάνωσης. Ηταν ελεύθερο πνεύμα, ασυμβίβαστος ο Παύλος. Οι φονιάδες του χρειάζονταν το αίμα του για να ενσπείρουν τον φόβο στους άλλους, να παραλύσει η βούληση που αντιστρατεύεται τους δικούς τους (;) στόχους. Η μάνα του, η Μάγδα, σήκωσε τον σταυρό του μαρτυρίου της, κάνει τον πόνο της κουράγιο. Στέκει αλύγιστη στο δικαστήριο ατσαλώνοντας τη βούληση όσων μπορεί να λιποψύχησαν κάποια στιγμή. Γίνεται η μάνα του ελληνικού λαού στον αντιναζιστικό αγώνα.

Τον τελευταίο χρόνο απέκτησε συντροφιά, προστέθηκε άλλη μια μάνα. Είναι η Κούλα Τοπαλούδη, η μάνα της Ελένης, που βασανίστηκε και σκοτώθηκε με τρόπο που συγκλόνισε όλους τους πολίτες, γυναίκες και άντρες. Θύμα του πολιτισμού της βαρβατίλας και των κακομαθημένων παιδιών, που έμαθαν να ακουμπούν στις ισχυρές οικονομικές πλάτες της οικογένειας και του περιβάλλοντος. Αυτές οι πλάτες επιχείρησαν να σπιλώσουν τη μνήμη της νεκρής Ελένης, συνθλίβοντας έναν κανόνα που έχουν σεβαστεί και οι εμπόλεμοι. Η Κούλα, με τη σειρά της, γίνεται η μάνα όσων γυναικών έπεσαν θύματα της γυναικοκτονίας, προϊόν μιας αντίληψης που θεωρεί τη γυναίκα σκεύος ηδονής, αρκεί το αρσενικό να το θελήσει.

Δίπλα τους στέκει μια άλλη γυναίκα, η εισαγγελέας στη δίκη της Ελένης. Ακούστηκαν πολλά, επικριτικά για τον συναισθηματισμό της. Ωστόσο, αναδείχτηκε η γυναίκα αυτή σύμβολο του αιτήματος για δικαιοσύνη, για προστασία στις γυναίκες, για μια διαφορετική στάση απέναντι στα θύματα βιασμού. Μας δίνει κουράγιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζωές από θάνατο
Την ώρα που άρχισα να γράφω, είδα στον τηλεοπτικό δέκτη δύο γυναίκες, που έχουν γίνει σύμβολα ως θύματα της φασιστικής και αρσενικής βίας. Τη μάνα του Παύλου Φύσσα και τη μάνα της Ελένης Τοπαλούδη.
Ζωές από θάνατο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λάι οάμινjι
Η Ομοσπονδία έχει περιοριστεί σε φολκλορική προσέγγιση με τη διοργάνωση των ανταμωμάτων και με επιδερμικές εκδηλώσεις. Επιδεικνύει φοβικά σύνδρομα στη διδασκαλία της βλάχικης γλώσσας ή και στη διοργάνωση ενός...
Λάι οάμινjι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χέρια
Τα χέρια είναι το πιο φλύαρο ανθρώπινο μέλος. Σε αντίθεση με τα μάτια. Ή και το πρόσωπο. Που εκπαιδεύονται στην απόκρυψη. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λέγεται. Εκπαιδεύεται ο άνθρωπος όμως να τραβάει...
Χέρια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γερνάμε ανεπιτυχώς
Η αναγνώστρια του Σκαμπαρδώνη, στην αφετηρία της τρίτης χιλιετίας, μεγάλωσε. Τα παιδιά της μεγάλωσαν, άνοιξαν τα φτερά τους. Το ένα βρίσκεται στας Ευρώπας, για πολύν καιρό αγνάντευε το κορνιζαρισμένο πτυχίο...
Γερνάμε ανεπιτυχώς
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΕΗ-σεις
Ο πολίτης βρίσκεται αμήχανος εν μέσω ενός κυκεώνα λέξεων, εν πολλοίς ακατανόητων. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετοχή χρυσή, παγκοσμιοποίηση και ενεργειακό πρόβλημα.
ΔΕΗ-σεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύκλοι
Ζούμε με ψευδαισθήσεις πιστεύοντας πως απαλλαγήκαμε από παραδοσιακές μορφές συμπεριφοράς. Αυτές επιστρέφουν, ενίοτε ως παραμόρφωση με εστίαση σε ανορθολογισμούς αχρείαστους. Αλλοτε, η επιστροφή γίνεται ως...
Κύκλοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας