• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.1°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Της αναπλήρωσης

 • A-
 • A+
Σε λίγες εβδομάδες τελειώνει η σύμβασή του και θα πάει να γραφτεί στον ΟΑΕΔ, αν και με τους μήνες που δούλεψε φέτος, χλομό να μπει στο Ταμείο Ανεργίας.

Τον καλέσανε αναπληρωτή πρώτη φορά πέρσι τον Απρίλη, για ν’ αναπληρώσει μια αναπληρώτρια που γέννησε. Η αναπληρώτρια αυτή είχε τοποθετηθεί σε μια θέση που δημιουργήθηκε ειδικά για αναπληρωτές, Μ.Ν.Α.Ε. τη λένε στον μαγικό κόσμο των αρκτικόλεξων, άρα πρακτικά δεν αναπλήρωνε κανέναν. Εφέτος τον ξανακάλεσαν σε άλλη θέση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Σ.Κ.Α.Ε. λέγεται για όσους αγαπούν τις μη ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, η οποία επίσης δημιουργήθηκε με σκοπό να πληρώνεται μονίμως από αναπληρωτές.

Προσπαθεί να θυμηθεί αν γνώρισε ποτέ κανέναν αναπληρωτή που να αναπλήρωσε κάποιον μόνιμο καθηγητή, όταν αυτός χρειάστηκε να απουσιάσει για ένα σύντομο διάστημα. Πρέπει να είναι σπάνιες αυτές οι περιπτώσεις, κάτι σαν τζακ ποτ. Αντιθέτως, του έρχονται στο νου κάμποσες σχολικές μονάδες, όπου οι αναπληρωτές είναι η πλειοψηφία στον σύλλογο καθηγητών και που αναπληρώνουν κάθε χρονιά τον ίδιο τους τον εαυτό.

Σαν του προκαλούν πονοκέφαλο όλα αυτά τα οξύμωρα, σκέφτεται τη σοφή ρήση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και έρχεται στα ίσια του. Σάμπως είναι κι ο μόνος που του συμβαίνουν; Μια γνωστή του, αναπληρώτρια κι αυτή, ήτανε νια και γέρασε. Την τραβολογάνε δεξιά κι αριστερά καμιά δεκαριά χρόνια τώρα· πότε στον βορρά, πότε στον νότο. Ποιος θα της αναπληρώσει τους χειμώνες που έζησε μακριά από τον άντρα της και τα παιδιά της; Αλλά και τόσοι άλλοι, που φάγανε τα χρόνια τους να περιφέρουν το νοικοκυριό τους ανά την Ελλάδα ως δημόσιοι πλασιέ της εκπαίδευσης· ποιος θ’ αναπληρώσει τα δικά τους όνειρα, τα δικά τους σχέδια, τις δικές τους χαμένες ζωές;

Εναν άλλον φίλο του, τον κάλεσαν πριν λίγους μήνες σε ακριτικό νησί, ως αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου (ναι, υπάρχουν και διαβαθμίσεις στις αναπληρώσεις). Αρνήθηκε την τοποθέτηση εντέλει· να πάει για πεντέμισι κατοστάρικα τον μήνα, για ποιο λόγο; Ποιος θα του αναπληρώσει το έλλειμμα στο ταμείο, που με αυτά τα μηνιάτικα δεν βγάζεις καλά καλά ούτε τα έξοδα μεταφοράς και εγκατάστασης;

Χιλιάδες αναπληρωτές αρνούνται να δεχτούν τον διορισμό τους τα τελευταία χρόνια και το υπουργείο Αναπλήρωσης της Παιδείας πασχίζει να βρει τρόπο ν’ αναπληρώσει το έλλειμμα στο προσωπικό αναπλήρωσης. Κάποτε, μάλιστα, υπήρχε και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αλλά για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο καταργήθηκε αυτή η –πολύ εύστοχη– θέση. Μάλλον θεωρήθηκε πλεονασμός ο προσδιορισμός «αναπληρωτής», ειδικά στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο· όλοι αναλώσιμοι δεν είμαστε, άλλωστε, σ’ ετούτο τον μάταιο κόσμο;

Σε λίγες εβδομάδες τελειώνει η σύμβασή του και θα πάει να γραφτεί στον ΟΑΕΔ, αν και με τους μήνες που δούλεψε φέτος, χλομό να μπει στο Ταμείο Ανεργίας. Ισως, παρ’ όλα αυτά, να κατορθώσει να βρει κανένα κουτσοδούλι μέσα από εκείνα τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας, όπου οι καινούργιοι εργαζόμενοι αναπληρώνουν τους παλιούς, των οποίων η επιδότηση έληξε.

Κι από φθινόπωρο, ξανά τα ίδια· θα παρακολουθεί τους πίνακες αναπληρωτών, μπας και τοποθετηθεί από την Ελληνική Αναπλήρωση Δημοκρατίας σε κάποιο κενό με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, οπότε και θα τρέχει να αναπληρώσει τη χαμένη ύλη, για να μη μείνουν πίσω τα παιδιά και σπεύσουν στα φροντιστήρια για να αναπληρώσουν τα κενά τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών
Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ τη στιγμή που η εκάστοτε νέα επιχείρηση είναι καταδικασμένη να κλείσει πριν καν ανοίξει εφόσον έχει καταχρεωθεί.
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κατάρτιση ανέργων και ο ρόλος του ΟΑΕΔ
Πολύ λίγο γνωστές είναι οι αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για το «εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και διά βίου μάθησης» στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση.
Η κατάρτιση ανέργων και ο ρόλος του ΟΑΕΔ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα εισόδημα εδώ μήνες
Δύο μήνες σχεδόν μετά την απόλυσή τους, εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί υποχρεώθηκαν να ζήσουν την περίοδο του καλοκαιριού χωρίς μισθό αλλά και ούτε καν το ταμείο ανεργίας που δικαιούνται.
Εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα εισόδημα εδώ μήνες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επομένη μέρα των νέων προγραμμάτων για ανέργους
Τα προγράμματα που είχαν ξεκινήσει το 2017 είχαν πολύ χαμηλή ζήτηση από τους εργοδότες, οπότε επανασχεδιάστηκαν για να είναι πιο ελκυστικά, με αποτελεσματικότερη προώθηση των ανέργων στην απασχόληση και στη...
Η επομένη μέρα των νέων προγραμμάτων για ανέργους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αλήθεια για τα «ανοικτά» προγράμματα του ΟΑΕΔ
Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ανήκουν στον ΟΑΕΔ. Δεν ανήκουν σε καμία διοίκηση. Την ευθύνη για την αποτελεσματικότητά τους θα πρέπει να την αναλαμβάνουν οι διοικήσεις που τα σχεδιάζουν και τα υλοποιούν.
Η αλήθεια για τα «ανοικτά» προγράμματα του ΟΑΕΔ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κανένα περιθώριο για νέα προγράμματα ενίσχυσης ανέργων
Το ποσό των 377 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ έτους 2020 για δαπάνες προγραμμάτων μετά βίας φτάνει για να καλύψει τις υποχρεώσεις για τα τρέχοντα ανοιχτά προγράμματα.
Κανένα περιθώριο για νέα προγράμματα ενίσχυσης ανέργων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας