• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 37.4°C
  1 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.1°C / 37.1°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 34.5°C
  4 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.2°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.0°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.9°C / 35.3°C
  2 BF
  17%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 34.5°C
  2 BF
  14%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 30.6°C / 34.2°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 33.8°C
  1 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 29.9°C / 35.9°C
  2 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 31.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  3 BF
  28%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.5°C / 34.9°C
  3 BF
  23%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  33°C 31.5°C / 34.0°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.2°C / 36.8°C
  2 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.1°C / 37.7°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 37.2°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  17%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ορφανές μεγάλες αφηγήσεις

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα αποκωδικοποιούμε τις μικρότερες∙ τις εγχώριες. Βάζουμε πράγματα στις διαστάσεις τους. Θέτουμε ερωτήματα. Ίσως, ιεραρχούμε προτεραιότητες. Πάντως, σε πολλές περιπτώσεις, η οπτική του Γερμανού κοινωνιολόγου Ούλριχ Μπεκ για την παγκόσμια «κοινωνία της διακινδύνευσης», είναι δικαιωμένη. Εχουν αυξηθεί οι εξωγενείς κίνδυνοι.

Η Ευρώπη ‒που μας ενδιαφέρει‒ αντιμετωπίζει απελπισίες: περιβάλλον, κλιματικές απειλές, αβεβαιότητες, εργασιακή ανασφάλεια, ανεργία και φτωχοποίηση, υπονόμευση δημοκρατικών αρχών, ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών, θεσμών (παιδεία, υγεία, δημόσιες υποδομές, πολιτισμός κ.λπ.). Στην Ελλάδα, οι απελπισίες κινούνται σε υπερθετικό βαθμό.

Στο τέλος του καταλόγου, έρχονται οι εθνικισμοί. Δεν εννοούμε τους εθνικισμούς που εκφράζονται ως απροκάλυπτοι ρατσισμοί σε ανελεύθερες δημοκρατίες και ως κινήματα αντι-μετανάστευσης. Μιλάμε για τους θεσμικούς εθνικισμούς που, στο τέλος, θα διαλύσουν την Ενωμένη Ευρώπη.

Με την πανδημία, η αφήγηση της παγκοσμιοποίησης αμφισβητήθηκε τόσο από τους ωφελημένους όσο και από τους ηττημένους. Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2020 θα μείνει στην ιστορία ως φρένο στον τροχό της παγκοσμιοποίησης και ως αρχή μιας νέας οικονομικής ύφεσης ‒ της δεύτερης στον 21ο αιώνα. Οι απώλειες δεν θα είναι όπως εκείνες της πανούκλας στην Ευρώπη του 1350. Όμως, θα είναι τραυματικές. Για το προβλέψιμο μέλλον, η παγκοσμιοποίηση –με ό,τι αυτό συνεπάγεται‒ θα συνεχίζει με έντονες διακυμάνσεις.

Η αφήγηση του κυρίαρχου νεοφιλελευθερισμού, επίσης δέχθηκε πολύπλευρα κτυπήματα. Με την παγκοσμιοποίηση να είναι λιγότερο πειστική, οι ίδιοι οι νεοφιλελεύθεροι ήδη δείχνουν απρόθυμοι να τη στηρίξουν με πόρους, κανόνες και θεσμούς.

Από την άλλη, η πράσινη και αριστερή κριτική εστιάζει στις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης για το περιβάλλον και την εργασία – και αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν, όπως δεν ενδιαφέρουν και οι αφηγήσεις των διάφορων μαρξισμών. Τέλος, η λαϊκίστικη κριτική επικεντρώνεται στην αποβιομηχάνιση, τη μετανάστευση και την πολιτισμική αλλοίωση –παραδόξως, ενδιαφέρουν τους περισσότερους‒, με αναζωογονημένους τους παλαιούς φόβους για τον «κίτρινο πυρετό» που υποτίθεται ότι θα απειλεί μονίμως τα ζωτικά συμφέροντα της Δύσης.

Αυτή η μεγάλη εικόνα αντανακλάται στην Ελλάδα. Ο αντιπολιτευτικός λόγος δεν πείθει. Το περιβάλλον δεν ενδιαφέρει την παρούσα κυβέρνηση. Το ίδιο και η απασχόληση, η παιδεία και ο πολιτισμός – ενώ ισχυρίζεται το αντίθετο. Στην πράξη, σχεδόν αδιαφορεί για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Υπόσχεται να τις αναπληρώσει με … μελλοντικές «υπερ-επενδύσεις» σε ένα κλίμα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ήρθε για να μείνει.

Για μία ακόμα φορά, η εννόηση του κόσμου και της κοινωνίας μας θα πρέπει να ακουμπάει λίγο τους ανθρώπους. Και, ξανά, δεν το κάνει. Αλλά ούτε αναιρεί τις υπερβολές του διεθνούς καταμερισμού εργασίας. Π.χ., η Μέρκελ νιώθει καλά μέσω της νεομερκαντιλιστικής εντολής «Μείνετε στη Γερμανία, μην πάτε διακοπές στο Νότο». Αλλά ταυτόχρονα αξιώνει από την Ελλάδα να αγοράζει τα γερμανικά προϊόντα. Αυτό δεν γίνεται.

Όμως, η ελληνική κυβέρνηση το κάνει να γίνεται. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται για το δικό της πολιτικό εγχώριο αφήγημα «εμείς μπορούμε καλύτερα». Με άσφαιρες «μεταρρυθμίσεις», «κοινωνίες της πληροφορίας» και κάμερες επιτήρησης, μας κάνει πελάτες της Ζίμενς και των λοιπών διεθνικών επιχειρήσεων αιχμής, σε οργουελικό κλίμα κανόνων γα τους πολλούς και ασυδοσίας για τους κολλητούς: διαφθορά, διαπλοκή, αποεπένδυση, ανεργία, εθελοδουλία. Με ένα δημόσιο χρέος, ήδη, μη βιώσιμο.

Όσο για την αφήγηση της παγκόσμιας διακυβέρνησης; Ηδη μένει πίσω. Η αστραφτερή αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με το αχούρι που είναι ο κόσμος. Το αφήγημα αυτό είχε μπει στην ατζέντα τη δεκαετία του 1940, όταν όλοι είχαν χεστεί πάνω τους με τον όλεθρο που προκάλεσαν οι πόλεμοι, και όταν τα κράτη δεν μπορούσαν πλέον να διαχειριστούν τις εθνικές οικονομίες τους χωρίς να βλάψουν τους γείτονες – όπως σήμερα.

Αλλά τότε, όπως σήμερα, τίποτα δεν είχε γίνει για χάρη ενός παγκόσμιου ορίου προστασίας, πόσο μάλλον ενός παγκόσμιου ανώτατου ορίου για την ανισότητα. Η αρχική σχέση μεταξύ Οικουμενικών Διακηρύξεων και της πολιτικής οικονομίας αφορούσε ελάχιστες υποθέσεις εγγυήσεων και υποκριτικούς-πειραματικούς στόχους για δήθεν εθνικές ευημερίες. Π.χ., τα δικαιώματα του ΟΗΕ ήταν ένα φιλόδοξο αφήγημα ισότητας που παρακολουθούσε στενά τη θεμελίωση των ανισοτήτων, δίχως παγκόσμια –και φυσικά δίχως εθνική‒ βούληση για τη μείωσή τους. Να τα λέμε κι αυτά...

Τώρα, θα πείτε, πώς θα αλλάξουν αυτά; Πότε; Από ποιους; Με ποιους; Τα ίδια αναρωτιέμαι και εγώ. Αλλά πάντα υπάρχουν παραμυθίες. Στον εγκλεισμό διάβασα τον εκπληκτικό «Κόμη Μοντεχρίστο» του Αλέξανδρου Δουμά (στη σειρά Orbis Literae του Gutenberg). Ξέρετε πώς τελείωνε; Με τρεις λέξεις: «Καρτερείτε και ελπίζετε!»

ΑΠΟΨΕΙΣ
Φιλελευθερισμός - Νεοφιλελευθερισμός
Τα πνευματικά δικαιώματα (πατέντες) έχουν την έννοια της ευγενούς άμιλλας και ασφαλώς το κίνητρο ενός λογικού κέρδους και όχι της απάνθρωπης κερδοσκοπίας, όπως συμβαίνει σήμερα.
Φιλελευθερισμός - Νεοφιλελευθερισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία και το δολάριο
Οι κύριοι ανταγωνιστές του δολαρίου, η Κίνα και η Ε.Ε., σπεύδουν να καλύψουν τα κενά που προκαλούνται από την υπεράσπιση της ισχύος του αμερικανικού νομίσματος, αναπτύσσονται και μεγαλώνουν το μερίδιό τους...
Η πανδημία και το δολάριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θα γινόταν αν οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν το κλίμα όπως την πανδημία
Οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν ανεπαρκώς την πανδημία. Έχει έρθει όμως η ώρα να αρχίσουν να παίρνουν στα σοβαρά τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα... σε παγκόσμια κλίμακα
Τι θα γινόταν αν οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν το κλίμα όπως την πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρατική αντινομία και ατομική ευθύνη
Η ηθική συγκρότηση του πολίτη, όπως και κάθε άλλος κοινωνικός κανόνας και συμπεριφορά εξαρτώνται από την αναπαραγωγή των σχέσεων που το ίδιο το κράτος έχει επιλέξει να διδάξει, επιβάλει και εμπνεύσει στο...
Κρατική αντινομία και ατομική ευθύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ατέλειες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης
Η διασύνδεση του κόσμου ήταν ακόμη πιο παλιά. Αλλά υπήρχαν διαφορές με το σήμερα – εκτός από τα συμφέροντα των λίγων. Η πανούκλα που είχε ξεσπάσει γύρω στο 1320 στην κινεζική επαρχία Χουμπέι (με πρωτεύουσα τη...
Οι ατέλειες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γνώση και κοινωνία στο σύστημα του νεοφιλελευθερισμού
Η πολιτική λύση στο κοινωνικό πρόβλημα του κορονοϊού μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν και εφόσον η κριτική πολιτική θεωρία και το κριτικό πνεύμα εν γένει καταστούν «μορφωτικός κανόνας» στην ανθρώπινη ζωή.
Γνώση και κοινωνία στο σύστημα του νεοφιλελευθερισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας