• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.4°C / 31.0°C
  2 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  2 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 31.1°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  28%
EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάμε για εκλογές;

 • A-
 • A+

Στην Ελλάδα μετά τις εκλογές σκέφτονται τις επόμενες. Τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει πάλι μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. «Διοχετεύονται» πληροφορίες, «διαψεύδονται» προθέσεις, μέχρι να φθάσουμε κάποτε στην… εξαγγελία τους. Οι υποστηρικτές της προσφυγής στις κάλπες διατείνονται ότι λόγω της πανδημίας η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από ό,τι είχε εκλεγεί. Καλείται πλέον να διαχειριστεί μια νέα κατάσταση. Μα, όποια κυβέρνηση έχει αναλάβει την εξουσία δεν έχει υπογράψει συμφωνία με την Ιστορία ότι η χρονική περίοδος που θα ακολουθήσει θα είναι αδιατάρακτη.

Με μια απλή ματιά στην Ιστορία του τόπου μας, εύκολα κανείς θα διαπιστώσει ότι λίγες είναι οι φορές που ολοκληρώθηκε μια τετραετία. Επικαλούνταν βαρυσήμαντους λόγους –κυρίως εθνικούς– και ρίχνονταν στη μάχη των εκλογών.

Τότε ήταν που ξεχνούσαν τα προβλήματα και προέβαλλαν τη δική τους αγωνία για την ανακατάληψη της εξουσίας.

Κεντρικό σύνθημα: η συντριβή του αντιπάλου μέχρις εξαφανίσεως. Αλλο αν, μετά τις εκλογές, αυτός ο πόθος εξασθενούσε και έπαιρνε τη μορφή της ανοχής, της συναίνεσης ακόμη και της επιθυμητής συνεργασίας. Διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα, μέχρι να πάμε στις άλλες εκλογές. Οι ερμηνείες αυτού του φαινομένου είναι πολλές:

Οι πολιτικοί που είναι θιασώτες αυτής της τακτικής είναι αρχομανείς, εγωιστές και ιδιοτελείς. Θεωρούν ότι η εξουσία επινοήθηκε γι’ αυτούς που τίθεται στην εξυπηρέτησή τους. Ως άλλος Μωυσής αναγράφουν τις εντολές τους προς τον λαό πάνω σε πλάκες με ημερομηνία λήξης, ασχέτως αν ύστερα τις σπάσουν για να φέρουν καινούργιες. Πρόφασή τους η αλλαγή περιστάσεων και όχι η ακαταλληλότητά τους, η αναντιστοιχία τους με την πραγματικότητα και τις ανάγκες.

Αλλοτε πάλι την αδυναμία τους να κυβερνήσουν, την αναποτελεσματικότητά τους την μετονομάζουν σε υπονόμευση από τον αντίπαλο. Εμπαθείς καθώς είναι, τον στοχοποιούν, κατασκευάζουν συνωμοσίες, διατυπώνουν κατηγορητήρια μέχρι ν’ αλλάξουν τη θεματολογία, να στρέψουν την προσοχή του λαού πέρα από τα πραγματικά προβλήματα και να υφαρπάξουν την ψήφο του. Κι ύστερα κομπάζουν λέγοντας ότι απολάβουν πλήρως της εμπιστοσύνης των πολιτών. Μια εμπιστοσύνη που την εξαργυρώνουν πολύ γρήγορα σε χρηματιστήρια αλλότρια…

Αλλοτε πάλι χρησιμοποιούν την εκλογολογία δίκην δημοσκοπήσεως. Βλέπουν τις αντιδράσεις, τις αναλύουν, τις μετρούν, προκειμένου να διατυπώσουν την επικοινωνιακή τους πολιτική και να υπολογίσουν τον πολιτικό τους ορίζοντα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τις χρησιμοποιούν ως κομματική γυμναστική, με σκοπό να έχουν σε εγρήγορση τις οργανώσεις και τα μέλη τους. Αλλωστε η αυτοπρόσωπη παρουσία τους, και όχι η δι’ αντιπροσώπων, δίνει τη δυνατότητα στους οπαδούς τους να αναβαπτίζονται στην κολυμβήθρα της εξάρτησης, της υπακοής και της… σιωπής. Μοιράζονται «επιταγές» χωρίς αντίκρισμα που λειτουργούν ως συγχωροχάρτι, αλλά τελικώς υποθηκεύουν το μέλλον όλων μας.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής –είναι αλήθεια ότι πολύ σπάνια συμβαίνει– η περίπτωση κατά την οποία η προκήρυξη των εκλογών από κάποιους πολιτικούς έχει στόχο την ήττα τους. Γι’ αυτό βλέπει κανείς τότε ότι το πρόγραμμά τους περιέχει στόχους ανέφικτους, αντιλαїκούς και γι’ αυτό παράλογους για κάποιον που διεκδικεί την ψήφο. Ομως έχουν τη δική τους λογική. Το έχουμε δει κι αυτό το έργο. Τότε προκηρύσσονται σχεδόν χωρίς λόγο –κρατούνται μόνο τα προσχήματα – και όταν επιτευχθεί το ποθούμενο, φαίνεται ολοκάθαρα η ικανοποίηση της απαλλαγής από ένα βάρος. Η διαφυγή και η σιωπή κραυγάζουν.

Υπολογιστές και κουτοπόνηροι, προσφεύγουν στις κάλπες προκειμένου να μεταθέσουν τις ευθύνες σε άλλους. Αφήνουν όπως λένε την «καυτή πατάτα» στα χέρια τους. Προεξοφλούν την αποτυχία των άλλων ως δική τους προσδοκώμενη επιτυχία και ευκαιρία επανόδου στην εξουσία. Εξ ιδίων κρίνουν. Γιατί, αν οι άλλοι που θα τους διαδεχθούν φανούν ικανότεροι, τότε η επάνοδός τους θα καθυστερήσει πολύ. Ενας άλλος γενικός κανόνας είναι ο εξής: Οταν είμαστε στην αντιπολίτευση, ζητάμε εκλογές, όταν κυβερνάμε, τις διαψεύδουμε.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν κακό μάθημα πολιτικής αγωγής. Αποπροσανατολισμένοι, οι πολίτες αδυνατούν να συγκρίνουν με προσοχή, να επιλέξουν με σωφροσύνη και να αποφασίσουν με νηφαλιότητα. Οσοι επιχαίρουν με αυτά τα αποτελέσματα δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία των πολλών. Αλλά και αυτοί δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους, όσο παραμένουν θεατές σ’ ένα κακόγουστο παιχνίδι, όπου λεηλατείται η ίδια τους η ζωή, έρμαιο στις ορέξεις και στις επιδιώξεις ξένων προς τα συμφέροντά τους.

* φιλόλογος-συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνήσεις συνεργασίας
Το εκλογικό σύστημα για τις επόμενες εκλογές ευνοεί την παρουσία πολλών κομμάτων, άρα και το ενδεχόμενο πολυκομματικής κυβέρνησης. Το είδος αυτό κυβέρνησης αποτελεί για κάποιους ευκαιρία για ευρύτερη...
Κυβερνήσεις συνεργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο περιτύλιγμα του παλιού
Το πρώτο μετά τις εκλογές είναι η μακροημέρευση των έμμονων εστιών βαθείας ψύξης της ελληνικής κοινωνίας. Κατά πάσα πιθανότητα, η μετανεωτερικότητα θα ισορροπεί με την προνεωτερικότητα.
Το νέο περιτύλιγμα του παλιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ε.Ε.
Σήμερα, οι 11 από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν λίγο πολύ τέτοιες κυβερνήσεις. Σε παλαιότερες περιόδους πολλοί θα μιλούσαν για κίνδυνο ακυβερνησίας που απειλεί την Ευρώπη. Το γεγονός όμως ότι πολλές από τις...
Κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος της Εκλογούπολης
Ο λύκος έμαθε, έγινε άσος στις σοφιστείες. Στο να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο. Διάβασε τον Γκάρνερ και τη δική του εκδοχή για την Κοκκινοσκουφίτσα. Δεν υπάρχουν λύκοι. Ολοι είναι το ίδιο. Ελάτε να ενωθούμε, οι...
Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος της Εκλογούπολης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βασικές κατευθύνσεις για μια πρόσφορη εκλογική μεταρρύθμιση
Μια από τις πλέον προσφιλείς πολιτικές συζητήσεις, το τελευταίο διάστημα, είναι αυτή που αφορά την εκλογική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς όμως στη συζήτηση αυτή, η πολιτική αποστασιοποίηση και η νηφαλιότητα μόνο κατ’...
Βασικές κατευθύνσεις για μια πρόσφορη εκλογική μεταρρύθμιση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η προσομοίωση της οικουμενικής κυβέρνησης...
Το debate προέβαλε μια προσομοίωση της επιδιωκόμενης, από εγχώρια και ξένα κέντρα «αποφάσεων», πολιτικής πραγματικότητας μετά τις εκλογές. Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια οικουμενική κυβέρνηση μεταξύ...
Η προσομοίωση της οικουμενικής κυβέρνησης...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας