Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο «τυχαίος» θάνατος του Θόδωρου Βουλγαρίδη

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η μάχη ενάντια στη ρατσιστική βία και τη φασιστική απειλή είναι κοινή

Ο «τυχαίος» θάνατος του Θόδωρου Βουλγαρίδη

  • A-
  • A+

Η δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Απρίλη είναι η μεγαλύτερη δίκη εγκλημάτων ναζιστικής βίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είναι όμως η μοναδική.

Εδώ και δύο χρόνια, στο Μόναχο της Γερμανίας, διεξάγεται η δίκη του NSU (Nationalsozialistischer Untergrund), μιας νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που δολοφόνησε από το 2000 μέχρι το 2007 δέκα ανθρώπους, εκ των οποίων οκτώ ήταν Τούρκοι και ένας Ελληνας.

Η οικογένεια του Θόδωρου Βουλγαρίδη, Ελληνα μετανάστη από τη Θεσσαλονίκη, δίνει εδώ και δύο χρόνια τη δικαστική μάχη για τη δικαίωση του ανθρώπου της.

Η ιστορία της είναι διδακτική για τα όσα θα ζήσουμε και θα ακούσουμε στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Οι γερμανικές διωκτικές αρχές αντιμετώπισαν αρχικά τον κύκλο των δολοφονιών του NSU ως «μεμονωμένα περιστατικά».

Η διερεύνηση στράφηκε στον κύκλο των μεταναστευτικών κοινοτήτων των δολοφονηθέντων: ειδικά στην περίπτωση των Τούρκων, τα γερμανικά ΜΜΕ χρησιμοποίησαν τη φράση «δολοφονίες ντονέρ», γιατί τα θύματα ήταν ιδιοκτήτες ή εργάζονταν σε καταστήματα εστίασης.

Η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες παρενόχλησαν τις οικογένειες των θυμάτων, υπονοώντας με τις ερωτήσεις τους τη σύνδεσή τους με μαφιόζικα κυκλώματα.

Η οικογένεια Βουλγαρίδη αναγκάστηκε προσωρινά να εγκαταλείψει τη Γερμανία και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Οταν η ύπαρξη του NSU αποκαλύφθηκε, οι δολοφονίες απέκτησαν τελικά την πραγματική τους διάσταση.

Οι οικογένειες των θυμάτων διεκδικούν τώρα την τιμωρία των δραστών, με βασική κατηγορούμενη την Μπεάτε Τσέπε (θεωρούμενη ως το μοναδικό επιζών μέλος του πυρήνα του NSU), αλλά και των συνεργατών τους.

Ομως, αντικείμενο της ποινικής δίκης, τόσο στην περίπτωση του NSU όσο και της Χρυσής Αυγής, δεν μπορεί να είναι μόνον το αν τα μέλη τους τέλεσαν τις εγκληματικές πράξεις, για τις οποίες κατηγορούνται.

Το αίτημα των θυμάτων για δικαιοσύνη εκτείνεται περαιτέρω στο να μάθουν γιατί τελέστηκαν αυτές οι πράξεις.

Η απάντηση και στις δύο περιπτώσεις βρίσκεται στην εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία και τη συνεπαγόμενη ρατσιστική κοσμοθεωρία των δραστών.

Οι Αιγύπτιοι και οι Πακιστανοί μετανάστες στην Ελλάδα ή αντίστοιχα οι Τούρκοι και οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία «μόλυναν», και μόνο με την ύπαρξή τους, τη φυλετική καθαρότητα του εθνικού χώρου που έπρεπε –υποτίθεται– να περιφρουρήσουν και να «καθαρίσουν» οι νεοναζί δράστες. Η δυναμική, βέβαια, της φασιστικής βίας δεν αργεί να εκδηλωθεί και σε βάρος των ντόπιων, όπως είδαμε χαρακτηριστικά στην Ελλάδα με τη δολοφονία του Φύσσα.

Είναι περίεργο πράγμα το ρατσιστικό κίνητρο και ευρύτερα η ρατσιστική και φασιστική βία. Επειδή ακριβώς έχει στην καρδιά της έναν βαθύ ανορθολογισμό, είναι δύσκολο να εξηγηθεί και να εξιχνιαστεί, αφήνοντας περιθώριο στους θύτες να αντιπροβάλλουν λογικοφανείς ισχυρισμούς: «Μα, είναι δυνατόν να σκότωσαν τον Λουκμάν στη μέση του δρόμου χωρίς λόγο; Κάποια συμπλοκή θα προηγήθηκε». «Μα, γίνεται να επιτέθηκαν στον Φύσσα, επειδή ήταν εκπαιδευμένοι νεοναζί; Μάλλον αυτός θα τους προκάλεσε».

Ας είμαστε έτοιμοι για το σφίξιμο στα στομάχια μας, καθώς θα ακούμε τη χορωδία των υπερασπιστών των νεοναζί να ρίχνουν την ευθύνη των δολοφονικών επιθέσεων στα θύματα, την ίδια ώρα που θα επιχειρείται η απαγόρευση κάθε ερώτησης που θα αποσκοπεί στην ανάδειξη της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας και πρακτικής της Χρυσής Αυγής ως οργάνωσης. Αυτή θα είναι η δυσκολότερη δοκιμασία της δίκης, ιδιαίτερα για τις οικογένειες των θυμάτων που θα χρειαστεί να την υποστούν. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, γιατί χρειάζονται την ενεργό παρουσία και αλληλεγγύη μας.

Η Χρυσή Αυγή προανήγγειλε ένα κύμα διεθνούς συμπαράστασης την πρώτη μέρα της δίκης. Τελικά, ελάχιστα από τα ακροδεξιά κόμματα επέλεξαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Μοναχική παρουσία στο ακροατήριο της δικαστικής αίθουσας του Κορυδαλλού ήταν ο ευρωβουλευτής του γερμανικού νεοναζιστικού κόμματος NPD και πρώην ηγέτης του, ο Udo Voigt, γιος αξιωματικού της Βέρμαχτ και θερμός θαυμαστής του Χίτλερ ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης NSU (παραπέμπω εδώ στην εξαιρετική έρευνα του «Ιού» που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»), μέλη του NPD φέρονται να συνέδραμαν τους «συναγωνιστές» τους του NSU στην οργάνωση της εγκληματικής δράσης τους.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, δικηγόροι της πολιτικής αγωγής των δύο δικών, του NSU και της Χρυσής Αυγής, θα συναντηθούν στο Βερολίνο. Οπως δεν υπάρχει μόνο μία Ελλάδα, έτσι δεν υπάρχει και μία Γερμανία.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η μάχη ενάντια στη ρατσιστική βία και τη φασιστική απειλή είναι κοινή. Το οφείλουμε στον Σαχζάτ Λουκμάν και στον Παύλο Φύσσα. Και, βέβαια, το οφείλουμε και στον Θόδωρο Βουλγαρίδη, που μόνον τυχαία δεν πέθανε.

*Δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το άλλο άκρο στο εδώλιο : Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής»
Το βιβλίο του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α. κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τίτλο «Το άλλο άκρο στο εδώλιο : Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής». Δημοσιεύουμε κείμενο του συγγραφέα.
«Το άλλο άκρο στο εδώλιο : Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εισαγγελέας και η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής
Απαλλαγή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής θα σημάνει όχι μόνο την επαναλειτουργία των ομάδων κρούσης που μεσουράνησαν το 2012-2013, αλλά και την επιστροφή της παρακρατηθείσας κρατικής χρηματοδότησης, ποσού που...
Η εισαγγελέας και η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιστορική ευκαιρία για τη Δικαιοσύνη
Η ιδιότυπη ασυλία και η ατιμωρησία, την οποία επί χρόνια απόλαυσε η Χ.Α., κόστισαν ανθρώπινες ζωές και παρήγαγαν «κανονικότητες» τραυματικές για το πολίτευμα. Η Δικαιοσύνη έχει μια μοναδική ιστορική ευκαιρία...
Ιστορική ευκαιρία για τη Δικαιοσύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλη μέρα με μικρό πρωταγωνιστή
Αρχισε να μιλάει και φάνηκε ο πραγματικός Μιχαλολιάκος. Τι είναι ο λαλίστατος φιρερίσκος, ο θρασύδειλος που εξαπέλυε απειλές και ύβρεις εναντίον των αντιπάλων του; Αυτός που κρυβόταν πίσω από τους φουσκωτούς...
Μεγάλη μέρα με μικρό πρωταγωνιστή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δολοφόνοι στη φυλακή και οι αγωνιστές στην Ιστορία
Όσο προχωράμε με τις απολογίες τόσες περισσότερες ανοησίες θα ακούμε από τους κατηγορούμενους που αντί να επιλέξουν μια πιο «αληθοφανή» συλλογική αφήγηση επιλέγουν τη γραμμή «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Οι δολοφόνοι στη φυλακή και οι αγωνιστές στην Ιστορία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρυσή Αυγή: μια εγκληματική οργάνωση στο φως
Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική υπόθεση που έχει απασχολήσει την ελληνική Δικαιοσύνη από τη Μεταπολίτευση και έπειτα. Εξήντα εννέα (69) κατηγορούμενοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους...
Χρυσή Αυγή: μια εγκληματική οργάνωση στο φως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας