• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.5°C
  4 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.0°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  5 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 7.1°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 15.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  6 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  3 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.8°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  1 BF
  95%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αόρατος κόσμος εργαζομένων Κ.ΑΛ.Ο.

 • A-
 • A+

Στις αρχές Απριλίου ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση μια σειρά μέτρων υποτυπώδους στήριξης για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζoμένους λόγω της κατάστασης που έχουν επιφέρει οι κρατικές πολιτικές πρόληψης της περαιτέρω εξάπλωσης και αντιμετώπισης της πανδημίας. Εναν μήνα μετά, αναζητώντας κανείς την επικαιροποιημένη λίστα των επιχειρήσεων που ενισχύονται από τα μέτρα, θα αντιληφθεί ότι η πλειονότητα των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. αποκλείονται από τα μέτρα ενίσχυσης.

Βάσει της «Εκθεσης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην Ελλάδα» έως το 2018, ο εκτιμώμενος αριθμός των εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο. ανέρχεται στα 1.236-1.536.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των εγχειρημάτων αφορά τυπικές νομικές μορφές που δραστηριοποιούνται στην εναλλακτική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο εργασιακό πεδίο απασχολούνται πάρα πολλοί εργαζόμενοι, εκ των οποίων αρκετοί και αρκετές ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον νόμο (Ν. 4430/16) οι μορφές αυτές επιχειρηματικής δραστηριότητας διαφέρουν δομικά από τις συμβατικές επιχειρήσεις, γιατί το πλεόνασμα των δραστηριοτήτων τους δεν συσσωρεύεται, αλλά αντίθετα επενδύεται σε νέες θέσεις εργασίας και δραστηριότητες συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας.

Ειδικότερα, αν θέλαμε να ορίσουμε την Κ.ΑΛ.Ο. με δυο λόγια, θα την ορίζαμε σαν ένα πρωτόλειο εναλλακτικό οικοσύστημα το οποίο περιλαμβάνει τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων στο πεδίο της παραγωγής, των υπηρεσιών και της κατανάλωσης. Πρόκειται δηλαδή για μία αυτοδιαχειριζόμενη αμεσοδημοκρατική αλυσίδα που εστιάζει στις ίδιες τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι στο κέρδος. Υπό αυτό το πρίσμα η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι ένας χώρος αυτονομίας. Τα εγχειρήματα που συμμετέχουν σε αυτήν, στην πλειονότητά τους, δεν ζητάνε από το κράτος να τα στήσει ή να τα διατηρήσει.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η εξάρτηση των συνεταιρισμών από τις κρατικές πολιτικές επέφερε τον εκφυλισμό τους, σήμερα η Κ.ΑΛ.Ο. φέρνει στο προσκήνιο μία διαφορετική οπτική της οικονομίας και του τρόπου οργάνωσης των εργασιακών σχέσεων που τη διαφοροποιεί ως κοινωνική διεργασία.

Ωστόσο, το γεγονός ότι τα εγχειρήματα της Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι κρατικοδίαιτα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθούν έρμαια της επώδυνης συγκυρίας. Χρειάζεται να ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της εναλλακτικής αυτής οικονομίας. Αντίθετα, τα αυτοσχέδια -και εν πολλοίς ανοργάνωτα- προληπτικά κυβερνητικά μέτρα πλήττουν ιδιαίτερα σκληρά τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις της Κ.ΑΛ.Ο. -όπως και τους εργαζόμενους πολλών άλλων κλάδων.

Πιο συγκεκριμένα: παρότι οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. είναι επιχειρήσεις, με τα χαρακτηριστικά ειδικού σκοπού και κοινωνικής προσφοράς που αναφέρθηκαν εν συντομία προηγουμένως, και παρότι οι περισσότερες έχουν κλείσει με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας, το αρμόδιο υπουργείο τις αποκλείει από την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό φέρνει σε αδιέξοδο τις συνεργατικές επιχειρήσεις αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε αυτές, καταργώντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια, που είναι στόχος όλων των εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο.

*Υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «κοινωνικός βραχίονας», αιχμή της προοδευτικής απάντησης απέναντι στις ανισότητες
Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να επανοριοθετήσουμε τις συντεταγμένες πλοήγησης για τη μετα-κορονοϊό εποχή.
Ο «κοινωνικός βραχίονας», αιχμή της προοδευτικής απάντησης απέναντι στις ανισότητες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς ιατρό και πρωτόκολλα παραμένουν οι χώροι εργασίας
Υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης της άρνησης εμβολιασμού; Tι ρόλο θα μπορούσε να έχει ο θεσμός του ιατρού εργασίας; Η «Εφ.Συν.» ανοίγει τον πρώτο κύκλο συζήτησης.
Χωρίς ιατρό και πρωτόκολλα παραμένουν οι χώροι εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από τον Covid-19
Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και ανεπαρκή μέτρα προστασίας στο Γεν. Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» εκθέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους του.
Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από τον Covid-19
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρειάζεται νέα τουριστική πολιτική
Μεγάλη πρόκληση η κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. Η χώρα μας θα πρέπει να προτείνει μια βιώσιμη και ποιοτική τουριστική προσφορά, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα
Χρειάζεται νέα τουριστική πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απασχόληση και ευημερία
Οι τρέχουσες συνθήκες και αναπτυξιακές προκλήσεις απαιτούν τολμηρές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ειδικά στο θεσμικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Απασχόληση και ευημερία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εργασία στο απόσπασμα
Το νέο «απελευθερωμένο» εργασιακό περιβάλλον θα έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Οι τοπικές οικονομίες θα μαραζώσουν. Αλλες θα μετασχηματιστούν για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Η εργασία στο απόσπασμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας