• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.8°C / 15.1°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.0°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  3 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 11.7°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 13.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 6.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  0 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 15.3°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.7°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.3°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  82%

Ικανοποίηση εκφράζουν οι Βρυξέλλες, καθώς η Αθήνα «συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» στο προσφυγικό

dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αλληλεγγύη, το κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης

 • A-
 • A+

«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί διαμιάς, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη»
Διακήρυξη Σουμάν

Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα. Πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη προσπαθούσε ακόμα να επουλώσει τις πληγές της.

Ο Σουμάν πρότεινε την από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα στην Ευρώπη. Η λογική του ήταν απλή: η από κοινού διαχείριση της παραγωγής θα καθιστούσε στο μέλλον έναν πόλεμο μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας –όπως επί λέξει αναφέρεται στη διακήρυξη– «όχι μόνον αδιανόητο αλλά και υλικά αδύνατο». Η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρώπης θα αποτελούσε επί δεκαετίες το κλειδί για ένα ειρηνικό και ακμάζον μέλλον.

Το όραμα του Σουμάν στέφθηκε σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία. Η 9η Μαΐου ανακηρύχθηκε Ημέρα της Ευρώπης – 70 χρόνια μετά η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να είναι περήφανη για τις τόσες δεκαετίες συνεχούς ειρήνης, κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της περιοχής.

Στα χρόνια όμως της οικονομικής ευημερίας που ακολούθησαν τα πρώτα βήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η έννοια της αλληλεγγύης άρχισε σιγά σιγά να αμφισβητείται, με αποκορύφωμα την πρόσφατη οικονομική κρίση, όπου το 2010 η τότε ελληνική κυβέρνηση χρειάστηκε να παλέψει απέναντι σε απρόθυμους και συχνά εχθρικούς εταίρους για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης.

Δέκα χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται για ακόμα μία φορά να αντιμετωπίσει μια πολυεπίπεδη κρίση, που αναλόγως τα γεγονότα και τις αποφάσεις μπορεί να εξελιχθεί και σε υπαρξιακή. Οι πρώτες αντιδράσεις των κρατών-μελών με κλειστά σύνορα, ανταγωνισμό έως και «απαγωγή» αναγκαίου υγειονομικού υλικού καθώς και οι θεμελιώδεις διαφορές τους στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα ικανό να κλονίσει τη συνοχή της Ενωσης. Αποτελούν όμως και απόδειξη πως στην εποχή του κορονοϊού η έννοια της αλληλεγγύης οφείλει και πάλι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία, για την εξασφάλιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των πολιτών, για τη διαφύλαξη της ίδιας της δημοκρατίας και των θεσμών θα χρειαστεί η συνεργασία όλων μας.

Τα ευρωπαϊκά όργανα καλούνται να παίξουν τον ρόλο του θεματοφύλακα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και να συμβάλουν καθοριστικά στο να σωθούν ζωές αλλά και στο να σταθούν όρθιες οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας. Ο μαραθώνιος δωρητών, που διοργάνωσε διαδικτυακά την προηγούμενη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκέντρωσε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορονοϊού, είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. αλλά δεν είναι αρκετό.

Η Ε.Ε. πρέπει να λάβει γενναίες αποφάσεις, βάζοντας στην άκρη εθνικά κοντόφθαλμα συμφέροντα, επενδύοντας σε μια ισχυρή πολιτική συνοχής και στην ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας και του κοινωνικού κράτους, με αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και τις κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται τη στήριξή μας. Οι συντηρητικές πολιτικές της ασφυκτικής λιτότητας, που αύξησαν τις ανισότητες σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ενωσης, πρέπει να αντικατασταθούν από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία και αναπτυξιακές επενδύσεις.

Η Διακήρυξη του Σουμάν είναι ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς μπορεί και πρέπει να αποτελέσει υπενθύμιση, κυρίως στους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι η αλληλεγγύη αποτελεί την κολλητική ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και πως πρέπει να φανούν αντάξιοι της κληρονομιάς της.

* Executive Director του Thessaloniki Regional Forum και αναπληρωτής γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής

** Σύμβουλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Με τις φωτιές είδαμε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»
Σχεδόν από την πρώτη στιγμή βρέθηκα στο πύρινο μέτωπο στον Θεολόγο. Εγώ σαν εθελοντής πυροσβέστης εντάχθηκα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Τουλάχιστον με τις φωτιές είναι η πρώτη φορά που είδαμε την ευρωπαϊκή...
«Με τις φωτιές είδαμε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλοκαιρινό ξεγύμνωμα
Στις υγρές νύχτες των Βρυξελλών, 20 χιλιόμετρα από εκεί που δύο αιώνες πριν συγκρούστηκαν οι τρεις μεγαλύτεροι στρατοί της Ευρώπης, το ευρωπαϊκό όραμα έζησε το δικό του Βατερλό.
Καλοκαιρινό ξεγύμνωμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «μοιρογνωμόνια αλληλεγγύης» της Ε.Ε. και η πραγματικότητα
Η ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίστηκε «μεγάλη εθνική επιτυχία» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί πέραν της λεκτικής καταδίκης...
Τα «μοιρογνωμόνια αλληλεγγύης» της Ε.Ε. και η πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανεπιθύμητη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου
Η αυστριακή προεδρία αποπειράται να μετακυλίσει το βάρος της κουβέντας από την αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε. προς την αλληλεγγύη στην εφαρμογή πολιτικών στα σύνορα και την εξωτερίκευση των ροών, προβάλλοντας γι’...
Η ανεπιθύμητη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ημέρες για το 2019 στην Ε.Ε.
Είναι αρκετό το λεγόμενο «Θεματολόγιο των Ηγετών», μια ηγετική ατζέντα πολλών εκκρεμών θεμάτων που «θα καθοδηγήσουν τη δράση της Ε.Ε. μέχρι τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019»; Το μέλλον...
Ημέρες για το 2019 στην Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η επιστροφή στα εθνικά σύνορα δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση»
Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο μεγάλος φιλόσοφος της εποχής μας, τιμάται με μια μεγάλη διάκριση σήμερα στο Βερολίνο, την οποία απονέμει η Ενωση των γαλλο-γερμανικών δημοσιογραφικών ενώσεων του ομόσπονδου κρατιδίου...
«Η επιστροφή στα εθνικά σύνορα δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας