Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το δημοκρατικό έλλειμμα του Όρμπαν

Το δημοκρατικό έλλειμμα του Όρμπαν

  • A-
  • A+

Ο κορονοϊός έδωσε την ευκαιρία για άλλη μια φορά στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Όρμπαν να περάσει ένα νόμο, ο οποίος του έδωσε νέες υπερεξουσίες. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναβολή εκλογών και δημοψηφισμάτων όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθιστά αδύνατη αυτό το διάστημα την αναπλήρωση μελών του Κοινοβουλίου –ακόμη και σε περίπτωση θανάτου από Covid-19– και επιβάλλει ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια σε όσους καταδικαστούν για διασπορά fake news και έως οχτώ χρόνια σε όσους καταδικαστούν για παρεμπόδιση των προσπαθειών περιορισμού της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της, σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή τη φορά, αποφάσισε την αναστολή των δικαιωμάτων πρόσβασης και διαγραφής προσωπικών δεδομένων, όπως προβλέπονται από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αποκλείοντας τη σχετική  καταγγελία και τη δικαστική προσφυγή. Ακόμη, με το ίδιο Διάταγμα αναστέλλει και τροποποιεί το νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης και υποχρέωσης απάντησης σε αναφορά των πολιτών.

Ας μην ξεχνάμε πως στις 30 Μαρτίου εν μέσω πανδημίας, επέβαλλε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξουσιοδοτούσε τον πρωθυπουργό της χώρας Όρμπαν να κυβερνά με αναγκαστικά διατάγματα και ενισχυμένες εξουσίες δήθεν κατά του κορονοϊού, που του επέτρεπε να νομοθετεί με διατάγματα χωρίς χρονικό περιορισμό.

Ο ίδιος ήταν που απέρριψε την επικύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ενστερνιζόμενος την κυβερνητική άποψη ότι προωθεί «καταστροφικές ιδεολογίες φύλου» καθώς και την «παράνομη μετανάστευση».

Η Ουγγαρία έχει γίνει η πρώτη δικτατορία της Ε.Ε., όπως ξεκάθαρα είπαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Η Ουγγαρία δεν έχει πλέον δημοκρατία, αλλά έχει μετατραπεί σε ένα υβριδικό καθεστώς, που περιορίζει τα ανθρώπινα  δικαιώματα που συνιστούν την βασική δομή του Ευρωπαϊκού κατεστημένου. 

Η κυβέρνηση Όρμπαν δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και με το πολιτικό έρεισμα της αντιφιλελεύθερης πολιτικής της προάγει ανελεύθερες δημοκρατίες. Δεν γίνεται από τη μία να εισπράττει τα Ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, κι από την άλλη απροκάλυπτα να λοιδορεί τις βασικές αρχές των δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών της Ευρώπης.

Σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης τιμώντας την 70η επέτειο από τη Διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν που υπογράφηκε στις 9 Μαΐου του 1950.

Η ημέρα της Ευρώπης, η ημέρα των ανοικτών πυλών είναι μια μοναδική ευκαιρία να φανεί πώς τα ευρωπαϊκά όργανα επηρεάζουν τη ζωή μας αλλά και ποιες δράσεις φέρνουν πιο κοντά την Ευρώπη με τους πολίτες της.

Η κρίση του κορονοϊού απέδειξε πόσο και πώς επηρεάστηκε η Ε.Ε. από την πανδημία και τον τρόπο αντίδρασης των κρατών μελών συστρατευμένα για την στήριξη της οικονομίας και του τουρισμού για την αποτροπή της κατακόρυφης ύφεσης. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι η ΕΕ ενδυναμώνει, ισχυροποιεί τα κράτη-μέλη.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, μια Ευρώπη που στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την αμοιβαιότητα. Μια Ένωση που έχει κοινούς θεσμούς, μια Ένωση που συνεχώς αξιολογεί το έργο της με κριτικό πνεύμα και έχει την ικανότητα να μεταρρυθμίσει την οντότητά της, μια Ένωση που στηρίζεται στους Πολίτες της και στα Κράτη Μέλη της ως ζωτικής σημασίας βάση Δημοκρατίας.

Ας τιμήσουμε σήμερα την Ημέρα της Ευρώπης, δίνοντας ένα μάθημα Δημοκρατίας στην Ουγγαρία. Πώς; Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα γνωρίζουν καλύτερα...

* Νομικός- Επιστ. Συνεργάτις της Βουλής –Μέλος Γραμματείας Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κινήματος Αλλαγής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Λίγο πριν από την άφιξη της ακροδεξιάς διεθνούς
Το πολιτικό παιχνίδι για το μέλλον των θεσμών της Ε.Ε. μπαίνει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση. Οι συνεχόμενες επιθέσεις του Ματέο Σαλβίνι προς τον Εμανουέλ Μακρόν, πολύ οργανωμένες για να είναι τυχαίες,...
Λίγο πριν από την άφιξη της ακροδεξιάς διεθνούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα «χωνέψουν» τον Ορμπαν, θέλουν δεν θέλουν
Πριν από την ψήφιση του Αρθρου 7 και την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας τα λόγια ήταν βαριά. Μετά, το τροπάρι άλλαξε. Ο εκτροχιασμός του «σωματιδίου» Ορμπαν δεν θα κόστιζε μόνο...
Θα «χωνέψουν» τον Ορμπαν, θέλουν δεν θέλουν
Ο Βίκτορ Ορμπαν με τον Χέλμουτ Κολ στο Βερολίνο το 1998
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΛΚ: άλλη μια... τελευταία ευκαιρία για τον «αποσυνάγωγο» Ορμπαν
Ο Βικτορ Ορμπαν χτύπησε τον «βασιλιά», την ηγεσία του ίδιου του EPP, αλλά και πάλι μπορεί να τη γλιτώσει. Τα ουσιαστικά θέματα, η περιφρόνηση των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία μπορούν...
ΕΛΚ: άλλη μια... τελευταία ευκαιρία για τον «αποσυνάγωγο» Ορμπαν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς η Ε.Ε. συναινεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ
Για τις ΗΠΑ η Βενεζουέλα είναι ίσως ο τελευταίος «δυνατός» κρίκος της προοδευτικής αλυσίδας κατά της πολιτικής ηγεμονίας τους στη Νότια Αμερική. Με την επικράτησή τους στη Βενεζουέλα, ακόμη και εάν το κόστος...
Πώς η Ε.Ε. συναινεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι διάτρητες κόκκινες γραμμές του Μάνφρεντ Βέμπερ
Η ευέλικτη προσέγγιση προς τις ευρωπαϊκές αξίες και την πολιτική συνέπεια φαίνεται να βρίσκεται στο υπογάστριο της πρώτης βεμπεριανής περιόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στους τίτλους πρωταγωνιστεί η...
Οι διάτρητες κόκκινες γραμμές του Μάνφρεντ Βέμπερ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ευρωπαϊκό καράβι βουλιάζει στον Τάμεση
Το όνειρο μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης κινδυνεύει να βυθιστεί στον Τάμεση έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της. Η ένωση που συστήθηκε για να δώσει τέλος στους πολέμους και να χαράξει ένα ελπιδοφόρο, ειρηνικό...
Το ευρωπαϊκό καράβι βουλιάζει στον Τάμεση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας