Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οταν η πανδημία μάς χτύπησε την πόρτα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν η πανδημία μάς χτύπησε την πόρτα

  • A-
  • A+

Ακόμη και όταν η πανδημία είχε ήδη φτάσει στην Ευρώπη, κάποιοι επέμεναν να μιλούν για «ανοσία αγέλης», να λοιδορούν τη λήψη αυστηρών μέτρων ή να διαμαρτύρονται για το lockdown, που αναπόφευκτα επιβάρυνε την καθημερινότητα όλων μας. Ομως η πορεία της πανδημίας αποκάλυψε ποιες κυβερνήσεις είχαν λάβει έγκαιρα τα ενδεδειγμένα μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουν αποτελεσματικά το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας.

Συναισθάνομαι ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι, όμως το πιο αδιάψευστο κριτήριο είναι τα στατιστικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι τη χειρότερη επίδοση στην αντιμετώπιση της πανδημίας κατ’ αναλογία πληθυσμού καταγράφει το Βέλγιο με 760 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων και ακολουθούν η Ισπανία με 570, το Ηνωμένο Βασίλειο με 520 και η Ιταλία με 500, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες θέσεις διεθνώς, με μόλις 13 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Το ίδιο θετική είναι η επίδοση της χώρας μας στα επιβεβαιωμένα κρούσματα με μόλις 248 ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν προηγμένες χώρες με τα πιο σύγχρονα συστήματα υγείας εμφανίζουν πολλαπλάσια κρούσματα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Γαλλία με 2.045, τη Γερμανία με 2.022, την Ιταλία με 3.560 και τις ΗΠΑ με 3.822 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά, πήραν έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις και κέρδισαν το πρώτο μεγάλο στοίχημα, που ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας, κάτι που τονίστηκε εκτενώς από τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία ύστερα από χρόνια αναφέρουν την πατρίδα μας ως θετικό παράδειγμα.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με την εξαιρετική διαχείριση της κρίσης στον Εβρο και την αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων έχουν αναβαθμίσει σημαντικά το κύρος της χώρας μας στην Ευρώπη και έχουν καταστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο αξιόπιστο συνομιλητή, αλλά και συνδιαμορφωτή των ευρωπαϊκών εξελίξεων, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Ελλάδα.

Παράλληλα η προβολή της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας από τη χώρα μας στα διεθνή ΜΜΕ λειτουργεί ως διαφήμιση ότι η Ελλάδα είναι ο πιο ασφαλής υγειονομικά προορισμός στη Μεσόγειο, σε μια συγκυρία που αυτό αναμένεται να αποτελέσει το βασικό κριτήριο επιλογής τόπου διακοπών.

Ως εκ τούτου, δημιουργείται η βάσιμη προσδοκία ότι η πατρίδα μας μπορεί να διαψεύσει τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις που μιλούν για ένα χαμένο καλοκαίρι στον τουρισμό και να μετριάσει το μέγεθος της αναπόφευκτης ύφεσης, που είναι βέβαιο ότι θα πλήξει ακόμη και τις ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ομως η διεθνής αναγνώριση αυτής της εθνικής μας επιτυχίας έχει μία ακόμη θετική παράμετρο, που δεν πρέπει να μας διαφεύγει.

Σε πρόσφατη έρευνα της «διαΝΕΟσις», που δημοσιεύθηκε στα τέλη Απριλίου, οι πολίτες απαντώντας στην ερώτηση «ποια συναισθήματα σας διακατέχουν πιο έντονα ως Ελληνες και ως Ελληνίδες;», για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια δήλωσαν ότι διακατέχονται περισσότερο από αισιοδοξία και υπερηφάνεια, σε αντίθεση με την ανασφάλεια και την απογοήτευση, που ήταν οι επικρατέστερες απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Αξιο προσοχής στην ίδια έρευνα είναι ακόμη ότι οι πολίτες πιστεύουν πως η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση κατά το εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο ποσοστό του 85,6% των ερωτηθέντων, το οποίο προφανώς υπερβαίνει κατά πολύ την εκλογική βάση της Ν.Δ., αποδεικνύοντας το εύρος της αποδοχής του έργου της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης ένα εξίσου θετικό και αισιόδοξο στοιχείο είναι τα αυξημένα -σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες- ποσοστά εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος και στους θεσμούς, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την επόμενη μέρα και εν όψει της μεγάλης προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη, που όλοι μαζί καλούμαστε να κάνουμε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, το πάγωμα της οικονομίας που προκάλεσε η πανδημία, θα οδηγήσει διεθνώς σε βαθιά ύφεση και έκρηξη της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, όπου πάνω από 30 εκατομμύρια πολίτες έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας μόνο κατά το τελευταίο δίμηνο! Με αυτά τα δεδομένα και μετά την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι να περιορίσει την επερχόμενη ύφεση για το τρέχον έτος και να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο, η εμπιστοσύνη στο κράτος και στους θεσμούς και η πίστη της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών ότι βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση, αποτελούν την πολυτιμότερη παρακαταθήκη, ώστε μετά τη μάχη του κορονοϊού, να κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομικής ανάκαμψης. Γιατί εάν θυμηθούμε έναν κλασικό κανόνα της οικονομίας, ότι αναγκαίες προϋποθέσεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι η πολιτική σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η θετική ψυχολογία της αγοράς, τότε ήδη βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

* Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η έννοια της πρόληψης των εξαρτήσεων στην εποχή της καραντίνας
Μέχρι τις 24 Ιουνίου 2020 ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα από τον Covid-19 ήταν 3.302 με 190 θανάτους, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως ξεπερνάει τις 500.000...
Η έννοια της πρόληψης των εξαρτήσεων στην εποχή της καραντίνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικηγορία στον… Λήγοντα
Δυόμιση μήνες με κλειστά τα δικαστήρια, ήτοι πλήρους απραξίας, το σταδιακό άνοιγμα αυτών μόνο άνοιγμα δε θυμίζει
Δικηγορία στον… Λήγοντα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υγεία πάνω απ' όλα
Κι εδώ αρχίζει το πανηγύρι των μονοθεματικών και τρομολάγνων ΜΜΕ (άλλη σπουδαία τεχνο-επιστημονική πρόοδος αυτή, που καταργεί τη μέρα και τη νύχτα), αλλά και του προαναγγελθέντος χρονικού μιας μεγάλης ύφεσης.
Υγεία πάνω απ' όλα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα αόρατα χέρια της πανδημίας
Η πειθάρχηση στις κυβερνητικο-επιστημονικές οδηγίες για το καλό του συνόλου ήταν αναγκαία. Ωστόσο, η διαρκής πειθάρχηση σε πολιτικές «βλέπουμε και κάνουμε» δεν κερδίζει καμία μάχη.
Τα αόρατα χέρια της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν οι «κανονικότητες» μπερδεύονται
Οι παρεμβάσεις για την Παιδεία, το περιβάλλον και οι εκείνες που θα γίνουν με την πλειάδα των νομοσχεδίων που ετοιμάζονται, είναι οι ψηφίδες στο παζλ που η κυβέρνηση θεωρεί ως κανονικό, πρέπον και αρμόζον.
Οταν οι «κανονικότητες» μπερδεύονται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το στοίχημα της επόμενης ημέρας
Το αύριο της πανδημίας του κορονοϊού θα επιφέρει βαθιές πληγές και τεράστια προβλήματα στην οικονομία, στον εργασιακό τομέα και εν πολλοίς στη ζωή του καθενός μας.
Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας