• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.7°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.6°C
  5 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 3.4°C
  3 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.0°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 5.7°C / 8.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  5 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 6.9°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.3°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 7.1°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 8.7°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  63%
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και με τα χίλια βάσανα…

 • A-
 • A+

…πάλι η ζωή γλυκιά είναι. Αυτή είναι η άποψη του δημοτικού τραγουδιού - αλιεύτηκε στον τρίτο τόμο της πολυσχιδούς μελέτης του Μπουκάλα («Κόκκιν’ αχείλι φίλησα», Αγρα).

Ο στίχος αποτελεί συστατικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας για το αν το δημοτικό τραγούδι είναι μελαγχολικό αντανακλώντας ουσιαστικά το φιλόθρηνο και μεμψίμοιρο ήθος του ελληνικού πολιτισμού. Στη χορεία όσων υποστήριξαν την άποψη αυτή συγκαταλέγονται επιφανείς διανοητές του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, ο οποίος το χαρακτήρισε ευσυγκίνητο -χρησιμοποιεί το επίθετο «ετοιμόδακρυς»-, ο Αλκης Θρύλος και ο Κ.Δ. Δημαράς. Στον αντίποδα βρέθηκαν η οικογένεια Πολίτη αλλά και ο Αυγέρης. Αν λοιπόν τον 19ο αιώνα, το κλίμα ήταν ο ρομαντισμός που χειραγωγούσε τη σκέψη και εξωθούσε την ανάλυση προς αυτή την κατεύθυνση, η περίπτωση του Μεσοπολέμου είναι διαφορετική. Ο Δημαράς και ο Αλκης Θρύλος είναι συνεπείς υποστηρικτές ενός εξελικτικού εκδυτικισμού με παράλληλη απόρριψη όσων στοιχείων μπορούσαν να συνδεθούν με ένα επίμονο πολιτισμικό παρελθόν.

Ο στίχος του δημοτικού τραγουδιού γίνεται επίκαιρος. Είναι ο Μάης που έτσι κι αλλιώς είναι ο μήνας που η φύση οργιάζει, με το κυριολεκτικό φορτίο της λέξης. Ακόμη, είναι η απαλλαγή από την αυστηρή επιτήρηση, δεν έχουμε παρά μόνο δύο μέρες που αρχίζουμε να βηματίζουμε. Στο διάστημα δε του εγκλεισμού ακούστηκαν διάφορα για τη νοοτροπία του Νεοέλληνα, για την ευκαιρία που μας δίνεται να πραγματοποιήσουμε καταβύθιση τόσο στο ατομικό όσο και στο συλλογικό μας εγώ. Με διάθεση να αλλάξουμε, να αναπροσανατολίσουμε τη συμπεριφορά και τις σχέσεις μας. Να αναταξινομήσουμε τις προτεραιότητές μας.

Μεγάλες κουβέντες που λέγονται σε περιόδους κρίσεων, οι οποίες θυμίζουν τις συζητήσεις που γίνονται στις κοινωνικές συγκεντρώσεις, όπου όλοι θυμούνται τον Αίσωπο κάνοντας βαθυστόχαστες αναλύσεις και καταλήγοντας σε κοινωνικούς φετφάδες.

Πέρασαν σχεδόν ογδόντα χρόνια από τότε που διεξαγόταν ο διάλογος για το πολιτισμικό ήθος του ελληνικού λαού κι αποδείχθηκε πως η αντίληψη για τη νοοτροπία ενός λαού δεν μπορεί ούτε να ενοποιηθεί, γιατί υπάρχουν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, ούτε και να απολυτοποιηθεί. Το πολιτισμικό ήθος συνίσταται από αντιφάσεις, γίνεται λαβύρινθος και για να μπορέσει κάποιος να κατανοήσει τον πυρήνα, οφείλει να μην περιοριστεί μόνο στα κείμενα αλλά να ακούσει τους καημούς, να εισχωρήσει στα κατάβαθα της ψυχής του και να ακουρμαστεί τον ήχο της.

Συχνά, εκφέρουμε τσιτάτα, ότι δηλαδή οι Ελληνες άλλαξαν. Εχασαν την ψυχή τους. Προφανώς, τίποτε δεν μένει αναλλοίωτο. Απέκτησαν καινούργια σουσούμια. Οπως είναι ο φόβος για τον θάνατο, για τα γερατειά. Η παραδοχή αυτή στα μοιρολόγια γίνεται αφορμή να υμνήσει στον υπέρτατο βαθμό το αγαθό της ζωής. Είναι αυτό που έχασε στη μεταπολιτευτική περίοδο. Σπαταλήθηκε η ζωή σε ψιμύθια. Καιρός να ξανασυναντηθούμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Κάλλας του δημοτικού τραγουδιού
Βρίσκομαι απέναντι στη Γιώτα Βέη. Εμπλεος σεβασμού και αγάπης για τις φωνητικές της δυνατότητες. Αλλά και τη μακρά και κοπιώδη διαδρομή της ώς την κορυφή του μουσικού Ολύμπου. «Μια πέρδικα παινεύτηκε σ’...
Η Κάλλας του δημοτικού τραγουδιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νοσοκόμα
Η νοσοκόμα και οι νοσοκόμοι όταν υπάρχουν είναι τα πρόσωπα που φεγγοβολούν τον καιρό της πανδημίας. Κουβαλούν ένα τιτάνιο φορτίο στους ώμους τους. Μπαινοβγαίνουν στους θαλάμους και ο ήχος των βημάτων αλλάζει...
Η νοσοκόμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κοινωνική ψαθυρότητα και η εξέγερση που επέρχεται
Η δημιουργία ζωντανών-νεκρών είναι ένα εγχείρημα-απόρροια του «δευτερεύοντος φόβου» όπου η συμπεριφορά της ανθρώπινης ύπαρξης τροποποιείται ή μάλλον προσανατολίζεται με βάση τον φόβο της εξουσίας.
Η κοινωνική ψαθυρότητα και η εξέγερση που επέρχεται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελοκντάνιασε ο Χαμένος
Ο Χαμένος, λοιπόν, είναι ένας μήνας που γεννά αντιφατικά συναισθήματα. Προετοιμάζει τη βασιλεία του σκοταδιού κι αυτό αναπόφευκτα προκαλεί αλλαγές στις ζωές. Καλές για τους αγρότες που ετοιμάζονται είτε να...
Ελοκντάνιασε ο Χαμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κούρλου του π(α)τούλιου
Τα χρόνια πέρασαν και ήρθε η ώρα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Υβρις και τίσις. Προηγήθηκε η ατέλειωτη ανοιχτή προσβολή προς ό,τι συγκροτεί τον ελληνικό πολιτισμό. Και μετά ήρθε η ώρα της τιμωρίας.
Κούρλου του π(α)τούλιου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί φόβου
Ανθρωποι τρομοκρατημένοι από κάτι άγνωστο αλλά τρομακτικά επώδυνο και αδυσώπητα ανελέητο. Λες και οι χειρότεροι εφιάλτες δραπέτευσαν από τα έγκατα της Γης που τους κρατούσαν φυλακισμένους και ετοιμάζονται να...
Περί φόβου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας