• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 26.3°C
  1 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 25.1°C
  1 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 26.0°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  4 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 25.0°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 23.3°C
  0 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.4°C / 25.8°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.9°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.7°C
  1 BF
  19%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.8°C
  2 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 26.5°C
  0 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 24.3°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 25.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  14%

Περιβάλλον - ασυδοσία - κερδοσκοπία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο περιβάλλοντος επέλεξε μια συγκυρία, με την Βουλή υπολειτουργούσα, για να προωθήσει αυτούς τους σχεδιασμούς σε ένα πολυνομοσχέδιο που παραδίδει το περιβάλλον της χώρας στις ορέξεις της κερδοσκοπίας.

Η Χαλκιδική θα πρέπει να απαλλαγεί, όμως, επιτέλους, από αυτές τις πρακτικές μιας εταιρίας η οποία αντιλαμβάνεται το περιβάλλον σαν λάφυρο και τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων της, ως αναλώσιμους. Κλείνοντας, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση υποχρέωσε σε αναστολή λειτουργίας το μικρό μαγαζί στο τελευταίο χωριό της χώρας, αλλά επέτρεψε στην Eldorado να συνωστίζει εργαζόμενους σε στοές, μέσα στην κρίση του κορονοϊού. Μία τέτοια “ανάπτυξη”, όμως, δεν αξίζει στην Χαλκιδική, δεν αξίζει στη χώρα συνολικότερα.

Το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να επανεκκινήσει την νομοθετική λειτουργία μετά από την κρίση του κορονοϊού περιέχει τρία άρθρα, που επιτρέπουν στην Ελληνικός Χρυσός να μετατρέψει την Βορειοανατολική Χαλκιδική σε μία μεταλλευτική ζώνη, χωρίς κανένα δικαίωμα ελέγχου από το Κράτος. Συγκεκριμένα, δημιουργεί με το άρθρο 1, το άρθρο 4 και το άρθρο 119 του νομοσχεδίου μια σειρά από πιθανούς συνδυασμούς, ώστε να διευκολυνθεί κάθε σχέδιο της εταιρίας, μέσα στην υφιστάμενη μεταλλευτική περιοχή.

Με τα άρθρα 1 και 4, τα οποία αφορούν τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, μπορεί η Ελληνικός Χρυσός και να παρατείνει και να τροποποιήσει με διαδικασίες fast track την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την εξόρυξη στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, παρεκκλίνοντας, ταυτόχρονα κι από τις ελάχιστες δεσμεύσεις αυτής της ΑΕΠΟ, η οποία όλοι θυμόμαστε πως δώθηκε.

Με το άρθρο 4 του πολυνομοσχεδίου μπορεί να τροποποιήσει αυτή την περίφημη ΑΕΠΟ, στην κατεύθυνση της ακύρωσης της πειραματικής μεθόδου μεταλλουργίας, χωρίς κυάνιο, που υποσχέθηκε κι η οποία δεν είναι φυσικά εφαρμόσιμη.

Εάν σε αυτά τα άρθρα προστεθεί κι ένα “παράθυρο” που υπάρχει στην σκανδαλώδη σύμβαση του 2004 της Eldorado με το δημόσιο, για δυνατότητα τροποποίησης όρων “κοινή συναινέσει”, τότε είναι προφανές ότι της παρέχεται όλο το νομικό οπλοστάσιο για να ακυρώσει η εταιρία ότι της κοστίζει, είτε αφορά σε αποκατάσταση, είτε αφορά σε περιβαλλοντική προστασία και να προσθέσει ότι την συμφέρει, δηλαδή μείωση υποχρεώσεων σε φορολογία και μη υλοποίηση κρίσιμων όρων.

Υπάρχει όμως και το άρθρο 119, με το οποίο η κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα στην eldorado να δημιουργήσει μια είδική μεταλλευτική ζώνη, μέσα στη μεταλλευτική ζώνη, όπου δεν θα χρειάζεται καμία αδειοδότηση για τίποτα. Εισάγεται με το άρθρο αυτό η δυνατότητα της απλής “γνωστοποίησης” για την κατασκευή μεταλλευτικών έργων, ή έργων απόθεσης μεταλλευτικών επικίνδυνων αποβλήτων.

Είναι γνωστό ότι η Ελληνικός Χρυσός θέλει να αδειοδοτήσει τέτοιους χώρους, αλλά δεν μπορεί γιατί οι ισχυρισμοί της περί περιβαλλοντικής ασφάλειας αυτών των εγκαταστάσεων δεν γίνονται αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα. Συνεπώς, προσπαθεί και πιέζει εδώ και χρόνια για την υπαγωγή αυτών των έργων στο καθεστώς της “γνωστοποίησης” που μέχρι σήμερα αφορά ήσσονος σημασίας τεχνικές εργασίες, όπως η εγκατάσταση καλωδιώσεων ή σωληνώσεων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ήδη αδειοδοτημένες.

Η κυβέρνηση της κάνει κι αυτό το δώρο κι έτσι το κόστος των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων μειώνεται για την ίδια, αλλά αυξάνεται για το περιβάλλον και την κοινωνία της Χαλκιδικής.

*Βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Απάντηση σε μια αδικαιολόγητη απόφαση της Περ. Κ. Μακεδονίας για τη Στρατονίκη
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής (καθιζήσεις και ρωγματώσεις σε περίπου 200 σπίτια, σε δρόμους, πλατείες, εκκλησία, κ.λπ.) βγήκαν και πάλι πολύ έντονα στο φως της...
Απάντηση σε μια αδικαιολόγητη απόφαση της Περ. Κ. Μακεδονίας για τη Στρατονίκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο ασφαλή είναι τα φράγματα αποβλήτων της μεταλλευτικής δραστηριότητας
Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης των φραγμάτων καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις και η σεισμικότητα αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για τέτοια γεγονότα. Αν -ο μη γένοιτο- συμβεί κάτι...
Πόσο ασφαλή είναι τα φράγματα αποβλήτων της μεταλλευτικής δραστηριότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκουριές, Διαιτησία και δημόσιο συμφέρον
Τελικά πόσο αξίζει η Χαλκιδική; Εχει γίνει έστω «πρόχειρος υπολογισμός» της αξίας των χιλιάδων στρεμμάτων δάσους που θα καταστραφούν, των υδατικών πόρων που θα ρυπανθούν και θα εξαντληθούν, των ακτών και της...
Σκουριές, Διαιτησία και δημόσιο συμφέρον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη Μάνδρα ώς τις Σκουριές
Ολα όσα έγιναν στη Δ. Αττική αλλά και τα αίτια που τα προκάλεσαν εύλογα παραπέμπουν στη Β.Α. Χαλκιδική, καθώς εκεί συνυπάρχουν αλλά και αυξάνουν καθημερινά όλα τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία της Δ....
Από τη Μάνδρα ώς τις Σκουριές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμίαντος στις Σκουριές, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
​«Αμίαντος» είναι η συλλογική ονομασία για ορισμένα πυριτικά ορυκτά με ινώδη κρυσταλλική δομή. Τα ορυκτά του αμιάντου χωρίζονται σε δύο ομάδες: στην ομάδα των σερπεντινών, στην οποία ανήκει το ορυκτό...
Αμίαντος στις Σκουριές, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξόρυξη στις Σκουριές και ο πραγματικός κίνδυνος
Θυμάσαι όταν σου έλεγαν να μην ψηφίσεις τον Αλέξη γιατί μπορεί και να σταματήσει να ανατέλλει ο ήλιος από την Ανατολή; Θυμάσαι όταν σου έλεγαν να μην ψηφίσεις Αριστερά γιατί τα σούπερ μάρκετ θα σταματήσουν να...
Η εξόρυξη στις Σκουριές και ο πραγματικός κίνδυνος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας