• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.7°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.8°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 29.3°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 28.2°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 30.2°C
  1 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 27.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.0°C / 31.9°C
  4 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 26.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  50%
EUROKINISSI/KLODIAN LATO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το στοίχημα του τουρισμού κρίνεται στις υπηρεσίες υγείας

 • A-
 • A+
Αν η στρατηγική προσέλκυσης τουριστών στηριχθεί στις μέχρι στιγμής καλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, «τον χάσαμε τον τουρίστα, πατριώτη». Γιατί στην επόμενη φάση που ξεκινάει σήμερα το βασικό κριτήριο επιλογής τουριστικού προορισμού θα είναι οι υπηρεσίες υγείας.

Εύγε λοιπόν στην ελληνική κυβέρνηση που άσκησε «πιέσεις» ώστε σημαίνοντα ευρωπαϊκά στελέχη να ανασκευάσουν τοποθετήσεις τους ότι ενδεχομένως να μην ταξιδέψει κανείς από τη βόρεια προς τη νότια Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι.

Και ξανά εύγε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «κατόπιν πιέσεών μας», πήρε ξεκάθαρη κατεύθυνση και σύντομα θα υπάρξουν σαφείς ανακοινώσεις για τη στήριξη του τουρισμού και τα πρωτόκολλα που θα επιτρέπουν ταξίδια.

Εύγε και πάλι εύγε που έκανε κάποια από τα αυτονόητα η κυβέρνηση για τον κλάδο που εισφέρει περί το 20% του ΑΕΠ και για τον οποίο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι βαρόμετρο για το αβέβαιο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Περιμένουμε και τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά πολύ φοβόμαστε ως πολίτες αυτής της χώρας ότι τα μέτρα θα είναι ημίμετρα και θα περιορίζονται σε… οικονομικά μέτρα. «Λίγο δάνειο, λίγο ΦΠΑ, λίγο επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ο τουρίστας μου…».

Και οι τουρίστες θα έρθουν σε μια χώρα που «λογίζεται, και δίκαια, πιστεύω, ότι διαχειρίστηκε καλά την υγειονομική κρίση. Αυτό δημιουργεί ένα απόθεμα εμπιστοσύνης, το οποίο προφανώς μας βοηθάει την επόμενη μέρα συνολικά στο πώς θα προωθήσουμε τον προορισμό Ελλάδα», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή θα σκεφτούν ο Βρετανός, ο Γερμανός και ο Γάλλος, που έχει γυρίσει το μάτι τους από την καραντίνα, «μωρέ δεν πάω στην Ελλάδα που πήρε έγκαιρα μέτρα και επέβαλε καραντίνα από τα μέσα Μαρτίου»;

Αν η στρατηγική προσέλκυσης τουριστών στηριχθεί σε αυτές τις καλές επιδόσεις, πολύ φοβάμαι ότι «τον χάσαμε τον τουρίστα, πατριώτη». Γιατί στην επόμενη φάση που ξεκινάει σήμερα το βασικό κριτήριο επιλογής τουριστικού προορισμού θα είναι οι υπηρεσίες υγείας. Και οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι μόνο η επιστημονική επάρκεια και το φιλότιμο του προσωπικού του ΕΣΥ, οι αγωνιώδεις προσπάθειες και το φιλότιμο των ανθρώπων του τουρισμού, από τον ξενοδόχο και τον εστιάτορα μέχρι τον υπάλληλο και την καθαρίστρια.

Υπάρχει σχέδιο για τις περιφερειακές μονάδες υγείας, από τα νοσοκομεία μέχρι τα κέντρα υγείας; Υπάρχει σχεδιασμός για τα νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Σαντορίνης; Εχουν ΜΕΘ, έχουν προσωπικό ή θα περιοριστούμε στα παλαμάκια για τους «ήρωες»;

Αν έχουμε κρούσματα στη Νίσυρο, στους Παξούς, στην Ιθάκη, στη Μήλο, στη Σκόπελο, στη Θάσο, πού και κυρίως πώς θα μεταφερθούν; Με τον «Καπετάν Αντρέα Ζέππο, χαίρομαι όταν σε βλέπω»; Τι θα γίνει με τους ενοίκους ενός ξενοδοχείου όπου θα εντοπιστεί κρούσμα;

Και όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν αγωνίες μόνο των ξένων τουριστών αλλά και Ελλήνων που ονειρεύονται μια εβδομάδα διακοπών. Και φυσικά των μόνιμων κατοίκων των νησιών, που μέχρι σήμερα την έχουν «σκαπουλάρει» από τον κορονοϊό.

Πολύ σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ενδιαφέρουσες ευκαιρίες στον μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, όπως η «silver economy», η οικονομία που απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους μεσήλικες ή συνταξιούχους, για τους οποίους τα ζητήματα υγείας παίζουν προφανώς πολύ σημαντικό ρόλο. «Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση μεσοπρόθεσμη, η οποία πρέπει να γίνει και θα γίνει με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης».

Πράγματι, σύμφωνα με μελέτη του ΔιαΝΕΟσις (Ιούλιος 2019)* o τουρισμός τρίτης ηλικίας αποτελεί πλέον ένα σημαντικό μέρος της τουριστικής βιομηχανίας σε πολλές αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη το ποσοστό των ταξιδιών που αντιστοιχεί σε ηλικιωμένους αναμένεται να αυξηθεί από 15% το 2010 σε 26% το 2030 και 32% το 2050. Μέχρι το 2050, το ένα τρίτο της συνολικής τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές του διαΝΕΟσις εκτιμούν ότι υπό όρους η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει 13,6 δισ. ευρώ και 173.000 νέες θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια από τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, την πώληση κατοικιών και τη διαμονή μακράς διάρκειας ξένων τρίτης ηλικίας, τον ιατρικό και τον ιαματικό τουρισμό.

Και ενώ σύμφωνα με την έρευνα ένα από τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι ότι διαθέτει πολλούς και καλούς γιατρούς, την ίδια στιγμή στα «μείον» καταγράφονται η έλλειψη προσωπικού και υλικών και η κακή οργάνωση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ενώ έχουμε πολλούς γιατρούς, δεν έχουμε αρκετούς νοσηλευτές. Και επιπρόσθετα, μόνο το 6,1% των ελληνικών ξενοδοχείων είναι σε θέση να προσφέρουν κάποια μορφή στοιχειώδους ιατρικής φροντίδας εντός των εγκαταστάσεών τους.

Η έρευνα του διαΝΕΟσις εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και ομάδα ερευνητών υπό τον συντονισμό του καθηγητή κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα. Πριν λοιπόν φτάσουμε στη… μεσοπρόθεσμη συζήτηση, ας ασχοληθούμε με τα άμεσα. Ας ξεκινήσουμε με τις εύκολες ερωτήσεις: Εγώ που χαίρω άκρας υγείας (νομίζω) και λόγω καταγωγής έχω σπίτι σε ένα μικρό νησί του Ιονίου (όπου κόσμος έρχεται και φεύγει και με ιστιοπλοϊκά ή θαλαμηγούς), αν –κούφια η ώρα– νοσήσω, πού θα με πάνε και με ποιον τρόπο;

*https://www.dianeosis.org/2019/07/tourismos-tritis-ilikias-ygeias/

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζουν σε παράλληλο σύμπαν
Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1980 ως Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού. Οι φετινοί εορτασμοί... συμπίπτουν με το μεγάλο «κανόνι» της Thomas Cook με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις οικονομίες των σχετιζόμενων...
Ζουν σε παράλληλο σύμπαν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν αρμενίζουμε στραβά, δεν μας φταίει ο γιαλός
Το πρόβλημα της έλλειψης μεγάλου αριθμού εργαζόμενων από τον τουρισμό έπεσε ιδιαίτερα για τους τουριστικούς επιχειρηματίες «ως κεραυνός εν αιθρία». Δεν είχαν κατανοήσει τον βαθμό σημασίας της επιδείνωσης των...
Οταν αρμενίζουμε στραβά, δεν μας φταίει ο γιαλός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παγερές» πληρότητες στα χειμερινά ξενοδοχεία
Η μεγάλη εικόνα, όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, δεν είναι οι 3-4 κορυφαίοι χειμερινοί προορισμοί που πράγματι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είχαν 100% πληρότητα.
«Παγερές» πληρότητες στα χειμερινά ξενοδοχεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
H επόμενη ημέρα
Ζήσαμε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους. Ωστόσο, είναι χρέος της γενιάς μας να μετατρέψουμε τις πολλαπλές αυτές προκλήσεις σε μια ευκαιρία για επανεκκίνηση ή αναστοχασμό στη χάραξη πολιτικών σε εθνικό,...
H επόμενη ημέρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σαφείς οδηγίες διαχείρισης κρουσμάτων ζητούν οι ξενοδόχοι
Να καταστεί ξεκάθαρο με ποια υπηρεσία θα πρέπει να επικοινωνεί ο ξενοδόχος σε περίπτωση που πελάτης του διαγιγνώσκεται θετικός στον Covid-19 ζητάει, κατ’ αρχάς, με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας και τον γ.γ....
Σαφείς οδηγίες διαχείρισης κρουσμάτων ζητούν οι ξενοδόχοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο βασίλειο του ΥΠΠΟΑ!
Παρά το δήθεν «καλοσχεδιασμένο» άνοιγμα του τουρισμού το 2021, δεν προβλέφθηκε καν το ταυτόχρονο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των αναψυκτηρίων τους!
Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο βασίλειο του ΥΠΠΟΑ!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας