• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.3°C
  1 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 29.1°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.0°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 27.1°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.3°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 33.3°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.1°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 29.6°C
  0 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.5°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.5°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.1°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  54%

Το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο υπουργός Αρ. Μπαλτάς θα μείνει στην Ιστορία ως το νομοθέτημα που αποκατέστησε τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και επανέφερε τα Πανεπιστήμια σε τροχιά δημοκρατικής λειτουργίας

ΕUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το τέλος της αντιδημοκρατικής παρένθεσης στα Πανεπιστήμια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα του γνωστού και ως νόμου Διαμαντοπούλου για την ανώτατη εκπαίδευση, ας προσπαθήσουμε να αναλογιστούμε τι θα σήμαινε η μεταφορά των προβλέψεών του από τα Πανεπιστήμια, τηρουμένων των αναλογιών, στο πολιτικό σύστημα.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι στο όνομα των προβλημάτων κομματισμού, διαφθοράς και διαπλοκής που εμφανίζει το πολιτικό σύστημα, ένας «φωτισμένος μεταρρυθμιστής», με πρόσχημα την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής, εφαρμόζει έναν «καινοτόμο» εκλογικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο η άμεση, καθολική και δημοκρατική ψηφοφορία στις εθνικές εκλογές καταργείται και αντικαθίσταται από ένα σύστημα έμμεσης ανάδειξης του εκάστοτε πρωθυπουργού.

Για το σκοπό αυτό ένα Συμβούλιο Σοφών, αποτελούμενο κατά το ήμισυ από Ελληνες πολιτικούς και κατά το υπόλοιπο από διορισμένες από αυτούς διεθνείς προσωπικότητες έπειτα από αξιολόγηση των προγραμματικών θέσεων των κομμάτων και ύστερα από συνέντευξη με τους υποψήφιους πρωθυπουργούς, απορρίπτει εκείνους που κατά τη γνώμη του δεν πληρούν τις προδιαγραφές που το ίδιο θέτει για τη διακυβέρνηση της χώρας. Καταλήγει έτσι στην προεπιλογή τριών πολιτικών κομμάτων, τα οποία και παραδίδει στους πολίτες προκειμένου να επιλέξουν μεταξύ αυτών εκείνο που θα τους κυβερνήσει.

Με δεδομένο μάλιστα ότι αυτή η... μεταρρύθμιση έχει ψηφιστεί από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα τα οποία τελικά προεπιλέγονται διόλου τυχαία είναι η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Πάσα ομοιότης του ως άνω παραδείγματος με ό,τι συνέβη στην πραγματικότητα στα ελληνικά Πανεπιστήμια, κατ' εφαρμογήν του νόμου Διαμαντοπούλου, δεν είναι καθόλου συμπτωματική.

Ο νόμος Διαμαντοπούλου θα μείνει στην Ιστορία ως μια προσπάθεια εκτροπής των Πανεπιστημίων από τη δημοκρατική ομαλότητα, καθώς όλες του οι ρυθμίσεις υπηρετούν την αντίληψη ότι «η δημοκρατία βλάπτει σοβαρά την Παιδεία». Γι' αυτό και κανένα από τα κορυφαία όργανα της πανεπιστημιακής διοίκησης (Συμβούλιο Ιδρύματος, πρύτανης, αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες), σύμφωνα με τις προβλέψεις του, δεν εκλέγεται με άμεση και δημοκρατική ψηφοφορία, σε αντίθεση με τις βαθιά δημοκρατικές πανεπιστημιακές παραδόσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η κατάργηση αυτού του νομικού μορφώματος, μέσω της κατάργησης του βασικού θεσμού των Συμβουλίων Ιδρύματος (Σ.Ι.) που θεσπίστηκαν ως κορυφή της αντιδημοκρατικής πυραμίδας διοίκησης των Πανεπιστημίων, συνιστά ιστορική στιγμή για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας.

Τα Σ.Ι. θα μείνουν στην Ιστορία ως ο μοναδικός πανεπιστημιακός θεσμός που λειτούργησε ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας, αφού μόνιμη αγωνία τους ήταν η αναζήτηση ασφαλών χώρων, μακριά από τα μάτια της κοινότητας, προκειμένου να συνεδριάζουν εν κρυπτώ.

Ακόμη τα Σ.Ι. θα μείνουν στην Ιστορία ως ο θεσμός που έβλεπε τα Πανεπιστήμια να καταρρέουν από την πολιτική της λιτότητας και σαν άλλος Νέρωνας θαύμαζε από μακριά τις φλόγες, δικαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν τον χαρακτηρισμό τους ως «Δούρειων Ιππων» της μνημονιακής πολιτικής.

Τα Σ.Ι. ακόμη θα μείνουν στην Ιστορία ως οι μοναδικοί θεσμοί που δημιουργήθηκαν στο όνομα της αυτοδιοίκησης και θεσμοθετήθηκαν ως όργανα... ετεροδιοίκησης, αφού κατά το ήμισυ στελεχώθηκαν από εξωτικά μέλη, ξένα με την πανεπιστημιακή κοινότητα και άσχετα με τη διοικητική πρακτική.

Οσο για τους... λαμπρούς επιστήμονες από το εξωτερικό που πλαισίωσαν τα πρώτα Σ.Ι., αυτοί, χωρίς να το γνωρίζουν, έπαιξαν ρόλο άλλοθι και προπετάσματος καπνού στην επιχείρηση κυβερνητικής άλωσης των Πανεπιστημίων, αφού στη συντριπτική τους πλειονότητα μπορεί να ήταν άριστοι, πράγματι, επιστήμονες, δεν μπόρεσαν όμως να προσφέρουν τα αναμενόμενα, καθώς ουδέποτε κέρδισαν την απαραίτητη για τη διοίκηση των ιδρυμάτων αποδοχή που προσδίδει η δημοκρατική νομιμοποίηση.

Ο αντιδημοκρατικός άλλωστε τρόπος της ανάδειξής τους, όχι με ανοιχτή και δημοκρατική εκλογή από την κοινότητα αλλά με κλειστή διαδικασία διορισμού από τα εσωτερικά μέλη των Σ.Ι., λειτούργησε υπέρ της δημιουργίας δικτύων διαπλοκής και σχέσεων εξάρτησης εντός των Συμβουλίων.

Ετσι οι… λαμπροί ξένοι επιστήμονες φεύγουν όπως ήρθαν. Ούτε τα Πανεπιστήμια ωφελήθηκαν από την παρουσία τους, ούτε οι ίδιοι μπόρεσαν να αφήσουν το ίχνος τους σε αυτά. Το μόνο ίχνος που αφήνουν φεύγοντας τα Σ.Ι. είναι τα παιχνίδια εξουσίας σε βάρος των τελευταίων εκλεγμένων πανεπιστημιακών αρχών. Η αλαζονεία με την οποία πολιτεύτηκαν δικαιολογεί απολύτως το άδοξο τέλος που τους επιφύλασσε η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Τα κροκοδείλια δάκρυα και οι σπαρακτικές κραυγές περί οπισθοδρόμησης της Παιδείας, επειδή ακριβώς προέρχονται από τους οπαδούς του αυταρχικού Πανεπιστημίου και από όσους ευνοήθηκαν από την εκτροπή από τη δημοκρατική ομαλότητα καταλαμβάνοντας διά διορισμού αξιώματα που δεν τους άξιζαν, δεν έχουν την παραμικρή αξία.

Το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο υπουργός Αρ. Μπαλτάς έρχεται να αποκαθηλώσει το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό σύστημα διοίκησης που θεσμοθέτησε για τα Πανεπιστήμια ο νόμος Διαμαντοπούλου. Γι' αυτό και θα μείνει στην Ιστορία ως το νομοθέτημα που αποκατέστησε τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και επανέφερε τα Πανεπιστήμια σε τροχιά δημοκρατικής λειτουργίας, προϋποθέσεις απαραίτητες για την επίτευξη του έργου της παραγωγής και μετάδοσης της

*καθηγητής, πρώην πρύτανης ΑΠΘ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Tο εκσυγχρονιστικό ιδεώδες της «κυβέρνησης της Αριστεράς»
Το υπουργείο έχει εξαγγείλει «εθνικό διάλογο για την παιδεία». Η πρώτη παρατήρηση αφορά τη λέξη «εθνικός», όταν βασική μαρξιστική παραδοχή είναι ότι η παιδεία συγκροτεί έναν από τους πλέον ισχυρούς...
Tο εκσυγχρονιστικό ιδεώδες της «κυβέρνησης της Αριστεράς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού τριγυρνάς σ’ αυτόν τον λάκκο;
Κανείς δεν είπε ότι η αλήθεια παίζει μόνη της το παιχνίδι του δημόσιου διαλόγου και των επιχειρημάτων. Ομως, κάτω από ορισμένες εύλογες προϋποθέσεις,...
Πού τριγυρνάς σ’ αυτόν τον λάκκο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σπέρνουν φόβο, θερίζουν αντιστάσεις…
Μέσα από την κατάργηση του ασύλου, την υποβάθμιση και αποδόμηση του δημόσιου/δωρεάν πανεπιστημίου, την ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων και με την εντεινόμενη αστυνομική βία και καταστολή, η Ν.Δ. προσπαθεί...
Σπέρνουν φόβο, θερίζουν αντιστάσεις…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κακοποιώντας την ανώτατη εκπαίδευση
Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος της Ν.Δ. και των πολιτικών συμμάχων της. Η χωρίς σεβασμό του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του, η βίαιη αναπροσαρμογή του...
Κακοποιώντας την ανώτατη εκπαίδευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελληνική κοινωνία υπό επιτήρηση
Στόχος της δεξιάς πολιτικής ως αστυνομίας δεν είναι η περιφρούρηση του Πανεπιστημίου, αλλά η μετατροπή της δημόσιας πολιτικής σε κρατική βία. Αναφέρω και ένα άλλο περιστατικό κρατικής βίας και αυτό είναι το...
Η ελληνική κοινωνία υπό επιτήρηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο
Συζητήσεις επί συζητήσεων για το ζήτημα του ασύλου θέτουν στο επίκεντρο τόσο τη σημασία του όσο και τη χρησιμότητα ή μη για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και για την ίδια την κοινωνία.
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας