Από την πρώτη μέρα της πανδημίας πολλοί ηγέτες χωρών έσπευσαν να μιλήσουν για πόλεμο, για να δώσουν το μέγεθος μιας πρωτόγνωρης πρόκλησης τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό πεδίο.
Με πιο κραυγαλέα περίπτωση την Ε.Ε.–ευρωζώνη, οι προσπάθειες συντονισμού σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο μέχρι στιγμής φαίνεται να μεταθέτουν τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το φθινόπωρο.
Ετσι, η διεθνής σκηνή παρουσιάζει μια εικόνα που δεν μοιάζει με πραγματικό πόλεμο κατά της πανδημίας αλλά μάλλον με μια κατάσταση πραγμάτων που παραπέμπει στον Παράξενο Πόλεμο, όπως αποκλήθηκε το διάστημα ανάμεσα στο τέλος της εκστρατείας στην Πολωνία, τον Οκτώβριο του 1939, και την επίθεση της Γερμανίας στο Δυτικό Μέτωπο, αρχές Μαΐου του 1940.
Η μεταφορική παραπάνω διατύπωση νομιμοποιείται γιατί τότε, όπως και τώρα, υπήρξε μια ενδιάμεση περίοδος αναμονής, μια άτυπη και σιωπηρή εκεχειρία με το ερώτημα αν θα υπάρξει συμβιβαστική λύση ή γενικευμένη αντιπαράθεση.
Σήμερα το φθινόπωρο μοιάζει να είναι ο ορίζοντας της προσγείωσης στην πραγματικότητα:
• Τότε θα μπορεί να εκτιμηθεί πιο ρεαλιστικά το κόστος της πανδημίας.
• Τότε θα μπορούν να αποτιμηθούν τα πρώτα αποτελέσματα της επανεκκίνησης της οικονομίας και να διαφανεί αν επαρκούν διορθωτικές κινήσεις ή χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή ως μονόδρομος.
• Τότε θα έχει διαφανεί πιο σταθεροποιημένη η επιβράβευση ή η απαξίωση από την κοινή γνώμη των χωρών τους τού Τραμπ, του Τζόνσον, της Μέρκελ και του Μακρόν, αλλά και άλλων. Κύριο ζητούμενο αν ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου έχει εξασφαλίσει την επανεκλογή του και αν η καγκελάριος έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Αλλωστε οι προτάσεις που η τηλεδιάσκεψη κορυφής ζήτησε από την Κομισιόν με ορίζοντα τις αρχές Μαΐου παραπέμπουν σε σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο και στις οριστικές κρίσιμες επιλογές τον Σεπτέμβριο.
Ετσι, προκύπτουν κρίσιμες ιστορικές αναλογίες: Τον Σεπτέμβριο του 1939, αλλά και σήμερα, υπήρξε μια ρητορική ανατροπής και πολεμικής κινητοποίησης, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα.
Οι κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη μέρα της πανδημίας παραμένουν ζητούμενες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας