• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 14.5°C
  0 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 12.8°C
  0 BF
  86%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 13.3°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.2°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.2°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 12.9°C
  0 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.2°C / 16.8°C
  0 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 3.5°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.8°C / 18.2°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 14.8°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 12.2°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, στην τηλεδιάσκεψη

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ EUROGROUP (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας θεσμικός παρατηρητής σε σύγχυση

 • A-
 • A+

Οταν συνεδρίασε το Eurogroup απογοήτευσε όλη την ήπειρο και το βάρος πέρασε καθ’ ολοκληρίαν στο συμβούλιο αρχηγών κρατών. Στο ενδιάμεσο, όμως, μια σειρά από προτάσεις τροποποιητικές κανονισμών υπαρχόντων ταμείων του τρέχοντος προϋπολογισμού και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που λήγει φέτος κατατέθηκαν από την Κομισιόν. Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης, βέβαια, θέλει την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για να εξουσιοδοτηθούν οι πρόεδροι των θεσμών να καταρτίσουν και να καταθέσουν έκτακτο πλάνο διάσωσης να μπλοκάρεται από Ολλανδία και Γερμανία.

Δεν έμειναν μόνο εκεί, αλλά απέκλεισαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) συλλήβδην από τις τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο κορυφής, γιατί μάλλον ενοχλούσαν οι δημόσιες τοποθετήσεις του για το κορονο-ομόλογο. Εκείνος αναγκάστηκε, βέβαια, μετά το φιάσκο του Eurogroup της 9ης Απριλίου να βγάλει μια εκθειαστική ανακοίνωση αναδίπλωσης, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον επιβάτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στο ευρωπαϊκό τρένο. Η ουσία όμως είναι ότι όσο το τρένο οδηγείται στον γκρεμό οι επιβάτες μαλώνουν για τη θέα στο παράθυρο.

Από την άλλη πλήθαιναν οι φωνές που ζητούσαν από τη Φον ντερ Λάιεν να καταδικάσει τις ενέργειες της κυβέρνησης Ορμπαν, ακόμα και εντός της πολιτικής οικογένειας του Λαϊκού Κόμματος. Η ίδια επέλεξε μια σιβυλλική απάντηση, δηλώνοντας την ιδιαίτερη ανησυχία της για την κατάσταση χωρίς βέβαια να μπει στον κόπο να μας εξηγήσει σε τι αναφέρεται. Από την άλλη βέβαια η Ουγγαρία δεν είναι το μαύρο πρόβατο της ηπείρου.

Τα μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης» είναι περιορισμοί σε θεμελιώδη δικαιώματα και δεν αφορούν μόνο την επαγγελματική ελευθερία, αλλά και την ελευθερία τού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και κυρίως την ελευθερία του λόγου και δεν υπάρχει κράτος στον πλανήτη που δεν έχει λάβει κάποιο από αυτά. Επισήμως στην Ε.Ε. η Εσθονία, Λετονία και Ρουμανία έχουν ενεργοποιήσει τη ρήτρα παρέκκλισης του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να μπορέσουν -υποτίθεται- να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την πανδημία. Παρ’ όλα αυτά, η αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου (Ουγγαρία) δεν περνά ούτε από το κατώφλι του ελέγχου αναλογικότητας του μέτρου.

Αναρωτιέται κάποιος πώς είναι δυνατόν η Φον ντερ Λάιεν, που εκλέχτηκε με ισχνή πλειοψηφία (και χάρη στο κόμμα του Ορμπαν), να μπει στη λογική να κουνάει δεξιά και αριστερά το δάχτυλο. Ακόμα δε πιο υποκριτικό θα ήταν η Ενωση να καταδίκαζε την Ουγγαρία την ίδια στιγμή που έχουν καταστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα θεσμικό παρατηρητή πολυτελείας. Στις 16 και 17 του Απρίλη πάλι στήθηκε Ολομέλεια με τις νέες 11 προτάσεις στο τραπέζι της Επιτροπής, δρομολογημένες αποφάσεις, ασφυκτικές προθεσμίες τροπολογιών και χωρίς κανένα δικαίωμα παρέμβασης για βουλευτές που είναι αποκλεισμένοι στα κράτη εκλογής τους, ούτε καν γραπτής.

Την ίδια βέβαια ώρα ο τραγέλαφος συνεχίζεται με τη διοίκηση του Ε.Κ. να «απασφαλίζει» εναντίον συμβασιούχων, μόνιμου προσωπικού, διερμηνέων και κοινοβουλευτικών βοηθών, να προαναγγέλλει μειώσεις μισθών και να μπλοκάρει ανανεώσεις συμβολαίων για όσους δεν επιστρέψουν εν μέσω πανδημίας στις Βρυξέλλες (όχι στο κτίριο του Ε.Κ., το οποίο παραμένει κλειστό) ενώ βρίσκονται με ανακοίνωση της ίδιας διοίκησης σε υποχρεωτική τηλε-εργασία 100% και χωρίς δικαίωμα άδειας.

Είναι τουλάχιστον γραφικό να πούμε ότι η Ε.Ε. θα διαλυθεί. Ας μη γελιόμαστε, η τεράστια γραφειοκρατία αυτονομείται με δική της νομική προσωπικότητα και δεν θα επιτρέψει να την πάρει το ρέμα του Covid-19, ενώ άντεξε την κρίση του 2010 και το BREXIT. Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται βέβαια κανείς εκεί μέσα είναι ότι όσο ο διακυβερνητικός χαρακτήρας της Ενωσης ατονεί προς όφελος μιας «διακρατικής συνεννόησης» α λα καρτ, όλο το αφήγημα περί δημοκρατίας φαντάζει παρωχημένο. Αν το Κοινοβούλιο δεν απαιτήσει την επόμενη μέρα η προαναγγελθείσα Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης να μετατραπεί σε Διακυβερνητική Διάσκεψη, μέσα από την οποία θα παλέψει για πιο αποφασιστικό ρόλο, θα είναι άξιο της μοίρας του.

*Επιστημονικός σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κρίση χρέους που έρχεται
Με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να επιβαρυνθεί με επιπλέον χρέος το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, μπορεί λόγω ύφεσης (5%) να αυξηθεί κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ της Ελλάδας κατά 9...
Η κρίση χρέους που έρχεται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μάχη της Ευρώπης
Τα όσα είδαμε στο Eurogroup και θα δούμε στη σύνοδο κορυφής δεν θα πρέπει να καταγραφούν ως μια πρώτη σύγκρουση Βορρά-Νότου, αλλά ως επιθετική αναγνώριση σε ένα νέο και αχαρτογράφητο πεδίο μάχης…
Η μάχη της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί
Αν δεν είσαι αποφασισμένος να ακολουθήσεις μέχρι τέλους μια συνεπή στάση των 3 Α, Αντίσταση Ανταρσία και Ανυπακοή πάντα θα κερδίζουν οι Γερμανοί θα σε εξευτελίζουν.
Πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωομόλογο ή (οικονομικός) θάνατος!
Σήμερα, που λόγω του κορονοϊού προβλέπεται ανυπολόγιστη παγκόσμια ύφεση, το ιδεολόγημα του «ηθικού κινδύνου» φαίνεται να αποτελεί ανάχωμα για τη λήψη γενναίων μέτρων σε επίπεδο Ε.Ε. κι έρχεται να προστεθεί στη...
Ευρωομόλογο ή (οικονομικός) θάνατος!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αδάμαστος κυνισμός
Αύριο στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών θα αποφασιστεί η τύχη του ευρωομολόγου. Τι έχουμε μέχρι τώρα: Εννιά ηγέτες χωρών-μελών της ευρωζώνης κατέθεσαν πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου. Ανάμεσά τους...
Αδάμαστος κυνισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αδιανόητη σύγκρουση
Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ στους Financial Times επιβεβαίωσε τον συμβιβασμό Βορρά και Νότου στην ευρωζώνη όπως είχε προαναγγείλει ο Πάολο Τζεντιλόνι.
Η αδιανόητη σύγκρουση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας