Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θεσμική ανατριχίλα
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεσμική ανατριχίλα

  • A-
  • A+

Παρεμβατικός λόγος οξύνους, απελευθερωτικός, ενδιαφέρων, στα γεγονότα ή στο μεγάλο γεγονός. Ας τον παρακολουθήσουμε, έστω και αποσπασματικά λόγω δημοσιογραφικού χώρου.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «ανατριχιαστική την εικόνα χειραγώγησης και προβολής μόνο του κυβερνητικού αφηγήματος από τα ΜΜΕ εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού» τονίζοντας ταυτοχρόνως πως «η επιστροφή στον πλουραλισμό και την πολυφωνία είναι θέμα δημοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σε επιστολή του προς το ΕΣΡ επισημαίνει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την κρίση του κορονοϊού, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς μονομέρειας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς οι φωνές των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμπίπτουν, ως φαίνεται, στα γενικότερα περιοριστικά μέτρα της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης δηλώνει «εδώ χρειάζονται ανεξάρτητα ΜΜΕ, δημόσια Μέσα, δημοκρατικός διάλογος. Στα Μέσα του κράτους και του παρακράτους των Αθηνών υπάρχει μια πολύ επικίνδυνη μονομέρεια».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά τονίζει ότι «η αντικειμενική παρουσίαση των θέσεων όλων των κομμάτων είναι υποχρέωση των ΜΜΕ, αλλιώς υπάρχει θέμα δημοκρατίας».

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος σύσσωμος καταγγέλλει με μια φωνή. Ιδού:

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» (11/12.4.2020): «τη μονοφωνική ενημέρωση και τον εξοβελισμό κάθε κριτικής και εναλλακτικής φωνής από τα Μέσα Ενημέρωσης», σε συνέντευξη του συναδέλφου Ακρίτα Καϊδατζή.

Η «Αυγή της Κυριακής» (12.4.2020): «Ο κορωνοϊός αφορμή για πολιτική ασφυξία της αντίθετης γνώμης», από άρθρο του συναδέλφου Γιάννη Δρόσου. «Η μετατόπιση της ατζέντας: από την ξενοφοβία στην επίπλαστη συναίνεση», από άρθρο της συναδέλφου Μαρίας Κομνηνού. «Εγκωμιάζουν τη συνεννόηση, εξαφανίζουν την αντιπολίτευση», από άρθρο του Παναγιώτη Παναγιώτου.

«Το Documento» (12.4.2020): «Στους μήνες της διακυβέρνησής του ο Μητσοτάκης συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη μιντιακή υπεροπλία του για να πολιτεύεται... Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης δημιουργεί καθεστώς, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα υβρίδιο δημοκρατίας στο οποίο η καθεστωτική αντίληψη διασταυρώνεται με τυπικές διαδικασίες κοινοβουλευτισμού», από το κύριο άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη.

Και τώρα ερχόμαστε σε συμπεράσματα και προτάσεις.

Για πρώτη φορά ίσως μετά το 1974 τίθεται εγκύρως ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας, συνδεόμενο άμεσα με τη λειτουργία των ΜΜΕ. Αυτό είναι το μείζον πολιτικό γεγονός σήμερα. Εδώ επικεντρώνεται η κρίση του πολιτικού συστήματος.

Το Σύνταγμα κυριολεκτικά ένα κουρέλι. Και το άρθρο 14 (απαγόρευση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης), και το άρθρο 15 (με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων), αλλά και υπό ακύρωση η συνολική θεμελιώδης δημοκρατική αρχή.

Η κοινωνία βιώνει πρωτοφανές καθεστώς απολυταρχικής διαδικασίας με κεντρικά χαρακτηριστικά την προπαγάνδα, την πλύση εγκεφάλου και τη συνακόλουθη δηλητηρίαση της σκέψης. Εχω γράψει εδώ προ καιρού για τη χώρα, που ζει ουσιαστικά υπό οιονεί μονοκομματικό καθεστώς ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Είμαι βέβαιος ότι η παρούσα εξουσία του αυταρχισμού θα θελήσει ευχαρίστως να παρατείνει την κατάσταση του φόβου και της κοινωνικής απόστασης και μετά το τέλος της ανάγκης για την προστασία της δημόσιας υγείας, για να συντρίψει τα συλλογικά δικαιώματα και να καθυποτάξει τους πολλούς στους λίγους.

Ολα τα κανάλια συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτά τα συμφέροντα συγκροτούν τον ομφάλιο λώρο με τη Ν.Δ. και θεμελιώνουν το ακραίας διαφθοράς σύστημα διαπλοκής. Θέσπιση μηχανισμών ειδικού κρατικού ελέγχου των συγκεκριμένων εταιρικών δραστηριοτήτων. Από το ΕΣΡ δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά καθότι η πλειοψηφία του «ελέγχεται» από την κυβέρνηση, επομένως και από τους καναλάρχες.

Μετά την αποκατάσταση της «πολιτικής και κοινοβουλευτικής κανονικότητας», πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος. Πιστεύω να παραμένει μέχρι τότε σε ισχύ. Με θέμα την ακύρωση και ανατροπή του πολιτεύματος με μοχλό αντιθεσμικής ισχύος τους λίγους των ΜΜΕ.

Να τεθεί ενώπιον του λαού το ζήτημα των κινδύνων για τη δημοκρατία και να κληθούν οι πολίτες σε πάνδημη ειρηνική παρουσία και εξέγερση για την προστασία της. Υπέρτατος νόμος η σωτηρία της δημοκρατίας.

*Ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Συνταγματική αναθεώρηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα τέλος, μια αρχή
Κάποιος κάποτε έγραψε για τη «Νικηφόρα Επανάσταση που χάθηκε». Και η συνέχεια για μετά αποτύπωσε τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία. Η κυβερνώσα «πλειοψηφία» της αναθεωρητικής Βουλής, η οποία και διαμόρφωσε τελικά...
Ενα τέλος, μια αρχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοκρατία στην Ελλάδα ξανά σε κίνδυνο
Εχει καίρια σημασία να γίνει κατανοητή η υφέρπουσα δημοκρατική διάβρωση από εκείνα τα μέρη της κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο από αυτήν την εξέλιξη.
Η δημοκρατία στην Ελλάδα ξανά σε κίνδυνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοκρατική άσκηση των δικαιωμάτων (Μια δημοκρατική απάντηση)
Μπορεί μία δημοκρατικά διαμορφωμένη πλειοψηφία να λάβει κάθε είδους απόφαση στο δημοκρατικό σύστημα; Μπορεί η πλειοψηφία να αποφασίσει την κατάργηση ή τον περιορισμό συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών,...
Η δημοκρατική άσκηση των δικαιωμάτων (Μια δημοκρατική απάντηση)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πραγματικότητα μικρής διάρκειας και δημοκρατία
Η αλήθεια είναι ότι ο σημερινός άνθρωπος, παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας που του επιτρέπει με σχεδόν μηδενικό κόστος και σε πραγματικό χρόνο να έχει πρόσβαση σε αναρίθμητες ποσότητες πληροφορίας, γνώσης και...
Πραγματικότητα μικρής διάρκειας και δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανατροπή των συμβολισμών
Ως κυρίαρχο θεσμικό στοιχείο του εποικοδομήματος, κάθε Σύνταγμα συμπυκνώνει όχι μόνο τις θεμελιώδεις κοινωνικές συνθήκες, αλλά και τις πολιτικές ζυμώσεις, οι οποίες εκφράζουν έναν πολιτικό βολονταρισμό και...
Ανατροπή των συμβολισμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκφυλιστικά φαινόμενα της Βουλής
Ενας νόμος, ωστόσο, όσο κι αν ψηφίζεται βάσει των κανόνων ασφαλώς της υφιστάμενης δημοκρατίας, δεν σημαίνει ότι είναι κατ’ ανάγκην και δίκαιος και ότι δεν δικαιούνται οι πολίτες να διαδηλώσουν την αντίθεσή...
Εκφυλιστικά φαινόμενα της Βουλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας