• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.3°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.1°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 1.9°C / 6.6°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.4°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  0 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αθέατος ο εργατικός και επαγγελματικός κόσμος για την κυβέρνηση

 • A-
 • A+

Η επικράτηση του Covid-19, ως αναμφίβολα μια τεράστια υγειονομική κρίση, έδειξε με ανάγλυφο τρόπο την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης από την κυβέρνηση. Τα αυστηρά μέτρα και η έντονη και διόλου ευκαταφρόνητη διαφημιστική καμπάνια (θα την ονομάζαμε «Αλλος για τα 11 εκατομμύρια €») φαίνεται ότι δεν απέδωσαν καρπούς, αφού τα μέτρα ολοένα και γίνονταν πιο δραστικά για να αποδώσουν. Μονόδρομος ήταν να τεθεί και η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ομως η ελληνική κοινωνία, πέραν του φόβου για το αν θα νοσήσει από τον Covid-19, θορυβήθηκε για μια νέα οικονομική ύφεση, αφού ακριβή στοιχεία για το εμβόλιο ή κλείσιμο του κύκλου του ιού δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Επιπρόσθετα ήδη αρκετοί εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους και πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με οριστικό λουκέτο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανακοίνωσε καταβολή 800 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι τα 800 ευρώ είναι εφάπαξ καταβολή και αφορούν ενίσχυση για 45 μέρες (15/3-30/4), και ακόμα δεν έχουν καταβληθεί! Μετά ξεκίνησε το σαφάρι με τους ΚΑΔ που επιδοτούνται. Ο πλήρης εμπαιγμός σε δικηγόρους, μηχανικούς κ.ά. λες και δουλεύουν κανονικά, με κλειστά τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία, τα κτηματολογικά γραφεία και τις πολεοδομικές υπηρεσίες. Η ψηφιακή επιμόρφωση με voucher 600 ευρώ θα χαρακτηριζόταν ως άλλο παντεσπάνι της σύγχρονης ιστορίας…

Καμία έμπρακτη ενίσχυση για τον εργατικό κόσμο, που αισθάνεται αβοήθητος. Πολλοί είναι χωρίς εισόδημα για πάνω από έναν μήνα και τείνουν ή βρίσκονται σε οικονομική κατάρρευση. Η ενίσχυση όταν καταβληθεί θα γίνει καπνός, αφού θα χρησιμοποιηθεί για είδη πρώτης ανάγκης, ενοίκια και λογαριασμούς. Η στέρηση ρευστότητας θα ενταθεί λόγω και της μη καταβολής του δώρου του Πάσχα από μερίδα εργοδοτών, αφού θεσπίστηκε η ετεροχρονισμένη καταβολή έως τέλος Ιουνίου.

Πρώτη Απριλίου θα ξεκινούσε η θερινή σεζόν. Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δείχνει ότι με τη χρονική μείωση της τουριστικής περιόδου, την απαγόρευση πτήσεων από την Κίνα, ενδέχεται να χαθούν έως και 50% των θέσεων εργασίας, με πρώτες εκείνες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Καμία μέριμνα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. για τον τουρισμό, αφού δεν ανακοίνωσε ούτε ένα μέτρο! Με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κινδυνεύει με έως και 35% πτώση του ΑΕΠ λόγω του Covid-19. Στη μελέτη η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ 30 χωρών, διότι ο τουρισμός, η εστίαση, η ναυτιλία κ.ά. συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει δείξει διαθέσεις γερής χρηματοδότησης απέναντι στην τεχνητή και αναγκαία αναστολή της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Οι επαγγελματίες οφείλουν να γίνουν αποδέκτες μειώσεων ή και απαλλαγών σε οικονομικές υποχρεώσεις τους. Οι μεταθέσεις αποπληρωμής αυτών σε βάθος εξαμήνου πώς θα καλυφθούν αφού είναι «κλειστοί»; Ομοίως οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους, ώστε να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, και άμεση στήριξη των ανέργων. Επιδιώκει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να καταστήσει οφειλέτες μεγάλη μερίδα πολιτών; Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τους πολίτες για να μείνουν όρθιοι. Μην έχουμε την αυταπάτη ότι οι επιπτώσεις του Covid-19 θα «σβηστούν» όταν θα περιοριστούν τα κρούσματα. Οι συνέπειες θα είναι ορατές για αρκετό χρονικό διάστημα και χρειάζεται να ληφθούν όλα τα αναγκαία-απαραίτητα μέτρα στήριξης σύσσωμης της κοινωνίας και όχι κατ’ επιλογήν!

Δημήτρης Παπαδόπουλος, γραμματέας ΟΜ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελευθερία ενός εγκλεισμού
Φαίνεται πως αυτή τη στιγμή της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα αυτό που πλήττει περισσότερο τους ανθρώπους δεν είναι ακριβώς ο κορονοϊός ως πραγματική απειλή, αλλά οι συνέπειες σε μια καθημερινότητα ενός...
Η ελευθερία ενός εγκλεισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σχολείο του μέλλοντος
Καλημέρα παιδιά. Από σήμερα το μάθημα θα είναι διαφορετικό, καθώς η κάμερα θα πρέπει να είναι διαρκώς στραμμένη πάνω μου –εγώ είμαι ο τηλεαστέρας της τάξης– όπως και το μικρόφωνο προκειμένου να μας...
Το σχολείο του μέλλοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συλλογική ευθύνη
Μήπως πρέπει κάποιος να επισημάνει στον κ. «παρά τω πρωθυπουργώ» ότι στην κοινωνία μας δεν υφίσταται η έννοια της «συλλογικής ευθύνης» όπως εκείνος το επισήμανε κατά την έκφραση των ευχαριστιών του κατά τη...
Συλλογική ευθύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποψήφιοι... συνταξιούχοι
Αγαπητοί, θα ήθελα να ασχοληθείτε λίγο μαζί μου. Ως τα 70 μου δούλευα, πλήρωνα ΦΠΑ, φόρο επιτηδεύματος και όλα τα συναφή, ήμουν δηλαδή μια ενεργή και καλή πολίτις.
Υποψήφιοι... συνταξιούχοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η προέλευση του κορονοϊού και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος
Στα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί παθογόνοι για τον άνθρωπο μικροοργανισμοί σε περιοχές του πλανήτη όπου ήταν μέχρι τότε άγνωστοι.
Η προέλευση του κορονοϊού και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας