Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στόχος μας η Δημοκρατία
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στόχος μας η Δημοκρατία

  • A-
  • A+

Όλο αυτό το διάστημα ακούμε καλοντυμένες κύριες και κύριους από τα πάνελ των καναλιών, να μας προειδοποιούν να καθίσουμε φρόνημα στο σπιτάκι μας. Τους ακούμε καθημερινά να μας παρουσιάζουν τις ειδήσεις, φτιάχνοντας φανταχτερά κάδρα για τους νέους εθνοσωτήρες και εθνοπατέρες μας, ασκώντας παράλληλα μια πρωτόγνωρη τρομοκρατία μέσω ενός καλοστημένου μιντιακού μηχανισμού προπαγάνδας. Όλο αυτό το αφήγημα που με τέχνη έχει στηθεί, μπορεί να περιληφθεί σε μια και μόνο φράση του τύπου «πειθάρχησε και μην το πολύ – ψάχνεις, αν θες να επιβιώσεις». Και η Δημοκρατία; Θα αναρωτηθεί εύστοχα κάποιος; Τι γίνεται με την Δημοκρατία; Υπάρχουν όρια σε αυτή; Το βαθύτερο νόημα της Δημοκρατίας εξαντλείται στην περίπτωση ενός ίου; Αυτά είναι μερικά σημαντικά ερωτήματα που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι κρίσιμο να απαντηθούν.

Δεν είναι άστοχη η παρατήρηση, ότι η ποιότητα της Δημοκρατίας σε ένα κράτος, φανερώνεται από την φροντίδα, την πρόνοια και την ποιότητα ζωής των πιο αδύναμων. Ακρογωνιαίος λίθος και συστατικό στοιχειό της Δημοκρατίας αποτελεί το "κοινωνικό κράτος". Επομένως όσο πιο εύρωστο είναι το κοινωνικό κράτος, όση μεγαλύτερη πρόνοια υπάρχει προς τους αδύνατους συμπολίτες μας, τόσο περισσότερο θα αμβλύνονται οι ανισότητες εντός της κοινωνίας, οι όποιες αποτελούν και τον βασικότερο εχθρό της Δημοκρατίας. Πως μπορούμε να μιλάμε για Δημοκρατία άλλωστε όταν όντος των ορίων της κοινωνίας συνυπάρχουν ο ακραιφνής και αδιάκοπος πλουτισμός από την μια πλευρά, η φτώχεια και η ένδεια από την άλλη. Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα του κορωνοϊού;

Όλοι μας αυτές τις μέρες διαβάσαμε και ακούσαμε ειδήσεις που μας έκαναν να σκεφτούμε διαφορετικά κάποια πράγματα. Ειδήσεις όπως για παράδειγμα, το πρόστιμο των 150ευρω που κόβεται σε άστεγους  συμπολίτες μας από αστυνομικούς, με την αιτιολογία της «άσκοπης μετακίνησης». Τέτοιες και άλλες παρόμοιες ειδήσεις αρχικά προκαλούν όπως είναι φυσικό το γέλιο μας, ύστερα τον βαθύ προβληματισμό μας και τέλος την αγανάκτηση μας.

Αντί το κράτος να εξασφαλίσει για τους αδύναμους αυτούς συνάνθρωπους μας μια στέγη, αλλά και αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης, τους συμπεριφέρεται με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο, δείχνοντας να μην αντιλαμβάνεται τις ανάγκες τους. Αυτό θα μπορούσε να αποτελούσε ένα πρώτο παράδειγμα της άποψης ότι ο μεγάλος μας ασθενής είναι το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα και κατ' επέκταση η ιδία η Δημοκρατία, όταν μια μερίδα του πληθυσμού μας απαξιώνεται με έναν τέτοιο τρόπο και της αφαιρείται το δικαίωμα στην ίδια την ζωή.

Ο παραπάνω ισχυρισμός σε πολλούς μπορεί να ακουστεί ακραίος, ακόμη και αβάσιμος. Δεν είμαι όμως ούτε αβάσιμος και πολύ περισσότερο δεν είναι ακραίος. Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το πολιτικό σύστημα αλλά και την ιδία Δημοκρατία, με διαφορετικό τρόπο; Εδώ και μερικές δεκαετίες είμαστε όλοι μάρτυρες μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης κατά του κράτους πρόνοιας, από το ιδεολογικό, οικονομικό και κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα του νεοφιλελευθερισμού. Η επίθεση αυτή έπειτα από την υγειονομική κρίση που έσκασε σαν βόμβα, δείχνει πλέον στην ολότητα τους, τα αποτελέσματα της. Άνθρωποι αποκλεισμένοι από τις δομές υγείας, που για σπίτι τους έχουν τον δρόμο, αφήνονται στην τύχη τους, μόνοι και αβοήθητοι στην μάχη της επιβίωσης.

Θύματα ωστόσο δεν είναι μόνο αυτοί οι συμπολίτες μας. Θύματα είναι και οι χιλιάδες οικογένειες που ότι και να τους συμβεί δεν μπορούν να απευθυνθούν κάπου, εξαιτίας της αισχρής οικονομικής τους κατάστασης, ενώ παράλληλα ένα ραντεβού στο δημόσιο μπορεί να αποδεδειχθεί μια τεραστία περιπέτεια μηνών. Θύματα αυτής της ιστορίας είναι και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, που ρίχνονται στην μάχη δίχως τα απαιτητά όπλα, δίχως μέσα προστασία. Θύματα είμαστε όλοι, ο καθένας ξεχωριστά, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορικών διαστάσεων ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια βαθιά και ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας καθώς και του κράτους πρόνοιας. Μια ευκαιρία που εάν την εκμεταλλευτούμε θα μπορέσουμε να επανανοηματοδοτήσουμε τους παραπάνω όρους αλλά και την ιδία την Δημοκρατία, που δεν θα παγιδεύεται, αλλά θα έρχεται να εξισώνει όλες τις κοινωνικές ανισότητες. Με μια βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμισης θα σώσουμε επίσης την τιμή του πολιτικού μας συστήματος, αφού θα αποδειχτεί ότι αντιλαμβάνεται τις ανάγκες μας και βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη.

Η Δημοκρατία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, χρειάζεται έναν διαρκή αγώνα για την πραγματοποίηση και προάσπιση της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κύριος εχθρός της Δημοκρατίας είναι η επανάπαυση.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
Η έντονα αυξητική τάση των κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες μέρες και μάλιστα με οριζόντια κατανομή σχεδόν σε όλη τη χώρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποτίμησης του κινδύνου ανεξέλεγκτης διασποράς.
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεστ! Τεστ! Τεστ!... σε όλους!
Το ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγέσους τη Δεύτερα 16/3, απ’ όλα τα κράτη, προκειμένου να εφαρμόσουν τη στρατηγική περιορισμού της επιδημίας του κορονοϊού.
Τεστ! Τεστ! Τεστ!... σε όλους!
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους»*
Φέτος δεν παίρνω μέρος στη γιορτή. Ο δικός μου Άη Βασίλης πέθανε το 2020 κι ο χρόνος δεν έχει πια δώρα για μένα. Αυτό το παράδοξα όμορφο βράδυ του νέου χρόνου θέλω μόνο να κρατήσω, σαν τον ποιητή, ενός λεπτού...
«Ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους»*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εναλλασσόμενες φάσεις του κορονοϊού
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες του δεύτερου lockdown.
Οι εναλλασσόμενες φάσεις του κορονοϊού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι σωρείτες και η αυτοεξαπάτηση των μέτρων
Η εκμετάλλευση του φόβου για τον κορονοϊό ή για την έννομη τάξη βοηθά την εξουσία να πείσει, παρά όποια λογική ερμηνεία, πως οι κυβερνητικές επιλογές είναι ορθές.
Οι σωρείτες και η αυτοεξαπάτηση των μέτρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας