• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.8°C / 14.5°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 13.3°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.6°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.7°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.6°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.5°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 5.5°C / 5.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 5.5°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.8°C
  1 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.8°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 13.3°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  90%

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4%

Πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί

 • A-
 • A+

Η χθεσινοβραδνή (Πέμπτη 9 Απριλίου) «συμβιβαστική»; απόφαση του Eurogroup είναι μια ακόμη νίκη της Γερμανίας και των συμμάχων της και μια ακόμη ήττα των χωρών του Νότου διότι :

 1. Πετάχτηκε στα αζήτητα η απολύτως λογική απαίτηση των χωρών του Νότου για έκδοση κορονοομολόγου ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω το Δημόσιο χρέος τους και να υπάρξει αμοιβαιοποίηση του χρέους.
 2. Το ποσό των 540 δισ. (240+200+100) είναι ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της μεγάλης ύφεσης που θα προκύψει από την πανδημία. Είναι σαφές παρά τις θριαμβολογίες των κυβερνήσεων ότι τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup είναι ψίχουλα και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν. Δεν το λέω εγώ, προκύπτει από αυτά που είπε η ίδια η Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή για την ύφεση στην ΕΕ για το 2020 αγγίζουν το -10%, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη ίσως συρρίκνωση από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  Αυτό σημαίνει ότι κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020 και το 2021 αγγίζουν τα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,5 τρισ. το 2020 και άλλο 1 τρισ. το 2021).
 3. Αυτά τα 540 δις είναι δάνειο συνεπώς θα προστεθούν στο Δημόσιο χρέος των χωρών. Άρα Δημόσιο το χρέος των χωρών του Νότου και συνεπώς και της Ελλάδας θα αυξηθεί και σε απόλυτους αριθμούς και φυσικά ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση του ΑΕΠ θα οξύνει το πρόβλημα. Συνεπώς  η πίεση για ένα  νέο μνημόνιο θα έρθει αμέσως μετά. Απλά αποφεύχθηκε για τώρα, αφού αποφασίστηκε να μη τεθούν άλλοι όροι, που θα σήμαιναν ένα κάποιου είδους «μνημόνιο» πέραν του όρου ότι αυτός ο δανεισμός των 240 δισ. από τον ESM να χρησιμοποιηθεί μόνο για την αντιμετώπιση της ίδιας της υγειονομικής κρίσης.

Συνεπώς η για μια ακόμη φορά υποχώρηση της Ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων χωρών του Νότου στις απαιτήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των άλλων χωρών του Βορρά δεν οδηγεί σε κανέναν «έντιμο συμβιβασμό» αλλά στην πλήρη επικράτηση των Γερμανο-Ολλανδικών συμφερόντων.

Συμπεράσματα: α) Αν δεν είσαι αποφασισμένος να ακολουθήσεις μέχρι τέλους μια συνεπή στάση των 3 Α, Αντίσταση Ανταρσία και Ανυπακοή πάντα θα κερδίζουν οι Γερμανοί, θα σε εξευτελίζουν και πάντα «θα πατάνε στο λαιμό» τις χώρες του Νότου.

β) Η  Ε.Ε. και η Ευρωζώνη σε καμία κρίση όχι μόνο δεν έχουν βοηθήσει τις αδύναμες οικονομικά χώρες που συμμετέχουν σε αυτές, αντίθετα μάλιστα έχουν συμβάλει να παροξύνουν την κρίση στις χώρες του Νότου και να οδηγήσουν τους λαούς σε φτωχοποίηση με τις πολιτικές που έχουν εφαρμόσει.

γ) Η απεμπόληση από τη χώρα μας αλλά και από τις άλλες χώρες του Νότου της νομισματικής τους κυριαρχίας και η ένταξη τους στη ζώνη του ευρώ σε περιόδους κρίσεων όχι μόνο δεν τις έχει βοηθήσει να ανακάμψουν, αλλά τις έχει οδηγήσει σε κοινωνική φτωχοποίηση, οικονομική διάλυση και σε βαθύτερη εξάρτηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωομόλογο ή (οικονομικός) θάνατος!
Σήμερα, που λόγω του κορονοϊού προβλέπεται ανυπολόγιστη παγκόσμια ύφεση, το ιδεολόγημα του «ηθικού κινδύνου» φαίνεται να αποτελεί ανάχωμα για τη λήψη γενναίων μέτρων σε επίπεδο Ε.Ε. κι έρχεται να προστεθεί στη...
Ευρωομόλογο ή (οικονομικός) θάνατος!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αδιανόητη σύγκρουση
Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ στους Financial Times επιβεβαίωσε τον συμβιβασμό Βορρά και Νότου στην ευρωζώνη όπως είχε προαναγγείλει ο Πάολο Τζεντιλόνι.
Η αδιανόητη σύγκρουση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλλογερμανικό βραχυκύκλωμα
Η στάση του Μακρόν προφανώς διαμηνύει στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια για την προκλητική αγνόηση των ζωτικών συμφερόντων της Γαλλίας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Γαλλογερμανικό βραχυκύκλωμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κατακόκκινη γραμμή…
Επιφυλακτικοί έως αρνητικοί σε δημοσιονομική χαλάρωση μακράς διαρκείας καταγράφηκαν τόσο ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών Λασέτ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Σολτς.
Η κατακόκκινη γραμμή…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς αφήγημα
Θέμα συνιστά το αφήγημα που θα ακολουθήσουν Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία στις εκλογές που πρόκειται να ακολουθήσουν, ώστε να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους πολίτες τους.
Χωρίς αφήγημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάρκους Σόντερ. Τι κοινό έχουν;
Κοντολογίς στο ερώτημα τι κοινό έχουν οι Μητσοτάκης και Σόντερ η απάντηση είναι απλή: Θέλουν και οι δυο τους να θεσμοθετήσουν το «πιστοποιητικό εμβολιασμού».
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάρκους Σόντερ. Τι κοινό έχουν;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας