Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο κορονοϊός στα σούπερ μάρκετ
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κορονοϊός στα σούπερ μάρκετ

  • A-
  • A+

Για τους εργαζόμενους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας, παρότι έχουν ειπωθεί πολλά, έχουν γίνει ελάχιστα, όμως για τους εργαζόμενους στα σουπερμάρκετ δεν έχει ειπωθεί τίποτα και δεν έχει γίνει τίποτα.

Η πρωτοφανής κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με την πανδημία μάς θυμίζει δυστυχώς πόσο αναποτελεσματικοί είναι οι εργασιακοί κανόνες ως προς την παροχή ελάχιστης δυνατής προστασίας για τους εργαζόμενους αυτού του κλάδου.

Μετά από τόσο καιρό που ξέσπασε η πανδημία και πάρθηκαν μέτρα, το υπουργείο Υγείας θυμήθηκε ότι υπάρχουν και αυτοί οι εργαζόμενοι και προχώρησε στη λήψη κάποιων μέτρων, όπως η υποχρεωτική χρήση γαντιών για τους εργαζόμενους στα ταμεία και η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.

Ενδεικτικό επίσης της αντίληψης του υπουργείου είναι το γεγονός ότι ενώ υιοθέτησε ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων, την τοποθέτηση διαφανούς διαχωριστικού στα ταμεία, ώστε να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ υπαλλήλου και πελάτη για λόγους υγείας αλλά και ασφάλειας, δεν επιβλέπεται καν η εφαρμογή του μέτρου.

Από την άλλη όμως είχε προλάβει να τους αφαιρέσει από την κατηγορία των βαρέων ενσήμων, γιατί ίσως κάποιοι στο υπουργείο Υγείας θεώρησαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να έρχονται οι εργαζόμενοι σε επαφή με τους πελάτες και έτσι να εκτίθενται σε κίνδυνο μόλυνσης, π.χ. από την εποχιακή γρίπη, που σημειωτέον δίνει υψηλό αριθμό νοσούντων κάθε χρόνο, και τώρα βεβαίως από τον κορονοϊό.

Ως προς την καθημερινότητα της εργασίας τους, οι υπάλληλοι των σουπερμάρκετ χρειάζεται να χειρίζονται και να μετακινούν επανειλημμένως μεγάλα βάρη, όπως π.χ. βαρέλια των 90 κιλών, τενεκέδες 20 κιλών κ.λπ. Αποτέλεσμα αυτών είναι να τους παρουσιάζονται διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως κήλες και το λεγόμενο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, που είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις των υπαλλήλων λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων με ή χωρίς βάρη.

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, υπήρξε και «κερασάκι στην τούρτα» διά χειρός του γνωστού και μη εξαιρετέου για τις απόψεις και θέσεις του περί εργασίας και εργαζομένων υπουργού Ανάπτυξης, που παρέτεινε για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους την εργασία τους κατά μία ώρα.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα άχρηστο και περιττό μέτρο, που επιβαρύνει σημαντικά τους εργαζόμενους στα σουπερμάρκετ. Εκτός από την προσπάθειά τους να έχουν τον χώρο εργασίας τους καθαρό, όπως ορίζουν οι υγειονομικές διατάξεις για τα τρόφιμα, τώρα έχουν επιπρόσθετο άγχος στο πώς να προφυλάξουν τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους.

Επίσης τον τελευταίο καιρό έχουν αντιμετωπίσει και «έκτακτα» περιστατικά, όπως οργισμένους πελάτες που έχουν αδικαιολόγητα στραφεί εναντίον τους επειδή υπάρχει έλλειψη π.χ. σε οινόπνευμα ή αντισηπτικά, λες και ευθύνονται αυτοί. Μην ξεχνάμε όμως και μια άλλη, ίσως την πιο σημαντική παράμετρο: Οι εργαζόμενοι των σουπερμάρκετ έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους και επειδή τα μέτρα προστασίας τους είναι ελλιπή έχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον κορονοϊό, που μάλιστα η διεύρυνση του ωραρίου επιτείνει.

Ολα αυτά ενώ εργάζονται για 650 ευρώ και 6 μέρες δουλειάς και στις καλύτερες τον περιπτώσεων οκτάωρο με μισθό 700 ευρώ. Μη μιλήσουμε για επιδόματα γάμου και τέκνων που με διάφορες προφάσεις δεν δίνονται στους δικαιούχους.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, κάποιες αλυσίδες σουπερμάρκετ δίνουν ή θα δώσουν έκτακτα επιδόματα στους εργαζομένους τους. Πρόκειται για έμπρακτη και ουσιαστική πρωτοβουλία αλληλεγγύης που όμως δεν αίρει τις αδικίες και δεν αποκαθιστά τις ανισότητες στο σύνολο του κλάδου και δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, αυτούς που έχουν ευαίσθητους εργοδότες και αυτούς που δεν έχουν - και βεβαίως αυτή η επίδειξη καλής θέλησης δεν υποκαθιστά τον ρόλο της πολιτείας.

Η πανδημία αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη και απ’ ό,τι φαίνεται θα χρειαστεί ακόμη καιρός για να μας αφήσει. Ενα ερώτημα που ήδη έχει αρχίσει και πλανάται είναι το πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων και απρόσμενων εκπλήξεων θα πρέπει από τώρα να επανεξεταστούν κεκτημένα που χάθηκαν και εργασιακά δικαιώματα που καταστρατηγήθηκαν.

Η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει αυτό πολύ σοβαρά υπόψη εάν δεν θέλει μετά το τέλος της κρίσης να βρεθεί αντιμέτωπη με τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Η μετά την κρίση ανάταξη της οικονομίας δεν μπορεί να περάσει μέσα από καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά από τη διεύρυνσή τους. Ιστορικά, η εργασιακή «ειρήνη» είναι παράγοντας ανάκαμψης και πλέον είναι φανερό ότι δεν χωρούν οι γνωστές ιδεοληψίες περί αγοράς και «αυτορύθμισής» της.

* μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «Μένουμε Ορθιοι 2», αντίβαρο στην «ανοσία της αγέλης» της κυβέρνησης
Βρισκόμαστε πια, οριστικά, στη δίνη μίας μεγάλης -και πρωτοφανούς- ύφεσης. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι το ερώτημα του πώς θα απαντήσουμε στην πρωτοφανή αυτή πρόκληση.
Το «Μένουμε Ορθιοι 2», αντίβαρο στην «ανοσία της αγέλης» της κυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
• Ω, αιώνια νύχτα, πότε θα τελειώσεις; • Σύντομα, σύντομα ή ποτέ
Οσους αποδιοπομπαίους τράγους και να βρούμε, όσους βαρβάρους και να στιγματίσουμε, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το τέλος του πραγματισμού, όπως το ξέραμε, έρχεται.
• Ω, αιώνια νύχτα, πότε θα τελειώσεις; • Σύντομα, σύντομα ή ποτέ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»
Οταν κατακάτσει η σκόνη από την υγειονομική κρίση, είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί ένα άλλο «φυσιολογικό» το ίδιο επώδυνο με το προηγούμενο και γι’ αυτό οι κυρίαρχες ελίτ αποφεύγουν να το περιγράψουν. Ο...
Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγκόσμια διακυβέρνηση και κορονοϊός
Μπορεί να φαίνονται συνωμοσιολογικά αυτά τα σενάρια, αλλά «όταν ένα ψέμα γίνεται αλήθεια δεν υπάρχει επιστροφή». Αυτή τη νέα κατάσταση θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος, καθώς φαίνεται ότι αλλάζουν τα πάντα,...
Παγκόσμια διακυβέρνηση και κορονοϊός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ανοιχτές πληγές της επόμενης μέρας
Σε εποχές κρίσεων οι κοινωνίες θα πρέπει να συσπειρωθούν σε συλλογικές προσπάθειες. Τούτο είναι κομβικό. Ομως πώς μπορεί να επιτευχθεί ένας παρόμοιος στόχος όταν οι διχαστικές ανισότητες θα έχουν εκτοξευτεί...
Οι ανοιχτές πληγές της επόμενης μέρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με την ελπίδα πάνω απ’ όλα
Το μεγάλο στοίχημα είναι των καλλιτεχνών. Να συμπεριφερθούν με αρχοντιά και λεβεντιά και όχι με κλάψες και μιζέριες. Γι’ αυτό μας έχουν τοποθετήσει κάπου ψηλά οι συμπατριώτες μας. Για να είμαστε σημεία...
Με την ελπίδα πάνω απ’ όλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας