Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ΗΠΑ, επικεφαλής εγκληματικών και παράνομων κυρώσεων
AP/Matias Delacroix
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ΗΠΑ, επικεφαλής εγκληματικών και παράνομων κυρώσεων

  • A-
  • A+

Την 1η Απρίλη στο Μαϊάμι της Φλόριντα, οι τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ κατέσχεσαν από διερχόμενη εμπορευματική πτήση 60 αναπνευστήρες με προορισμό την Παραγουάη. Η πτήση είχε ξεκινήσει από την Ταϊβάν και είχαν προπληρωθεί απο τις αρχές της Παραγουάης.

Πριν από λίγες μέρες, ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, κ. Πομπέο, είχε αναφερθεί στο ότι ο μήνας Απρίλης (μια και η κορύφωση της πανδημίας σε αρκετές χώρες θεωρείται μαθηματικά βέβαιη τον Απρίλη) είναι κομβικής σημασίας για την «ασφάλεια» των ΗΠΑ. Η Βενεζουέλα είναι πρώτη στη λίστα κυρώσεων, αφού εξεδόθη από τις ΗΠΑ ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου Μαδούρο με την κατηγορία του ναρκεμπορίου!

Η αμοιβή είναι 15 εκατ. δολάρια συν άλλα 10 εκατ. δολάρια κατά κεφαλήν για πέντε αξιωματούχους της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠ.ΕΞ. Χόρχε Αρεάσα. Το Φαρ Ουέστ ζει και βασιλεύει εν μέσω μιας απίστευτης τραγωδίας που βιώνει ο αμερικανικός λαός και ολόκληρος ο κόσμος και που η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιλέγει, βολικά, τον «εξωτερικό εχθρό».

Η Κούβα δεν θα μπορούσε να λείψει από το διαρκές ιμπεριαλιστικό έγκλημα, ευρισκόμενη στο στόχαστρο της ενδυνάμωσης των κυρώσεων των ΗΠΑ επί 60 χρόνια σχεδόν! Ακόμα και μετριοπαθείς φωνές, όπως του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, που ζητά την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, σήμερα είναι εξαιρετικά επίκαιρες και επείγουσες.

Ο υπουργός Λαϊκής Εξουσίας για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, ενημέρωσε την Παρασκευή ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την άρση οικονομικών κυρώσεων κατά 39 χωρών που τώρα εξελίσσονται, σε ορισμένες περιπτώσεις εντείνονται (Βενεζουέλα, Κούβα, Ιράν).

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του ΥΠ.ΕΞ. της Βενεζουέλας πριν από λίγες εβδομάδες σε σύνοδο κορυφής των ηγετών των εθνών της Ομάδας των 20 (G-20), παρουσία και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Γκουτέρες, ζήτησε την άρση των κυρώσεων που θα μπορούσαν να βλάψουν την ικανότητα αντίδρασης των χωρών σε κυρώσεις, στην πανδημία.

Ο κ. Γκουτέρεσ ενσωματώνει το αίτημα άρσης των παράνομων και μονομερών κυρώσεων, στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την καταπολέμηση και υπέρβαση της πανδημίας COVID-19. Στη σύνοδο κορυφής, ο γ.γ. του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «είμαστε στη μέση ενός πολέμου κατά του COVID-19 και δεν τον κερδίζουμε. Αυτή η μάχη χρειάζεται ένα σχέδιο από όλη την ανθρωπότητα για την καταπολέμησή του...»

«Ο κόσμος χρειάστηκε τρεις μήνες για να φτάσει τις 100.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης. Το δεύτερο κύμα, τα επόμενα 100.000 κρούσματα, επιβεβαιώθηκαν σε μόλις 12 ημέρες. Το τρίτο κράτησε τέσσερις ημέρες. Το τέταρτο, μόνο μιάμιση μέρα. Πρόκειται για μια άκρως επιθετική ανάπτυξη και δυστυχώς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ στους ηγέτες των G-20, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η διακοπή της μετάδοσης του Coronavirus απαιτεί συντονισμένη απάντηση από την ομάδα υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με αυτή την έννοια, ο Γκουτέρες διευκρίνισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σημαντική έκδοση ειδικών δικαιωμάτων επιχορηγήσεων, συντονισμένες ανταλλαγές μεταξύ κεντρικών τραπεζών και μέτρα για την ανακούφιση του χρέους». Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι ένα πιθανό πέμπτο μνημόνιο (γερμανικής έμπνευσης) στην Ελλάδα θεωρείται αδιανόητο έως και γενοκτονικό.

Οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν, της Συρίας, της Νικαράγουας, της Κούβας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας έστειλαν επιστολή στον Γκουτέρες την περασμένη Τετάρτη για να υποβάλουν αυτό το αίτημα, για άμεση άρση μονομερών, αυθαίρετων και οικονομικών μέτρων ασφυξίας, που ισοδυναμούν με «εγκλήματα πολέμου».

Τα εγκληματικά ιμπεριαλιστικα σχέδια των ΗΠΑ, μεταπολεμικά πραγματοποιούνταν από τις μυστικές της υπηρεσίες, σχεδιάζοντας, οργανώνοντας και εκτελώντας πραξικοπήματα οικονομικούς πολέμους, δολοφονίες αντιπάλων (αμέτρητη η λίστα) κ.λπ., ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Σήμερα, τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος, προαναγγέλουν τα εγκλήματά τους με κυνισμό και αγριότητα.

Η παρακμή της Δύσης κορυφώνεται. Η πανδημία λειτουργεί ως επιταχυντής πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων. Νεες ταξικές αντιθέσεις αναδύονται. Ενας νέος πολυπολικός κόσμος ξημερώνει. Τα ερωτήματα πολλά. Οφείλουμε να εργαστούμε με πολλαπλασιαστικά, δημιουργικά, ενωτικά, νεανικά χαρακτηριστικά. Χωρίς την ενωτική, δημιουργική και πραγματικά ριζοσπαστική Αριστερά του 21ου αιώνα, είναι πιθανό η ανθρωπότητα να γυρίσει στον Μεσαίωνα, όπου νέες «πολιτικές πανδημίες» θα έχουν σκοτεινά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Μπορούμε να τα αποτρέψουμε. Οφείλουμε να τα καταφέρουμε.

* Πρώην αναπλ. υπ. Εθνικής Αμυνας και πρώην βουλευτής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγκόσμια διακυβέρνηση και κορονοϊός
Μπορεί να φαίνονται συνωμοσιολογικά αυτά τα σενάρια, αλλά «όταν ένα ψέμα γίνεται αλήθεια δεν υπάρχει επιστροφή». Αυτή τη νέα κατάσταση θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος, καθώς φαίνεται ότι αλλάζουν τα πάντα,...
Παγκόσμια διακυβέρνηση και κορονοϊός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ανοιχτές πληγές της επόμενης μέρας
Σε εποχές κρίσεων οι κοινωνίες θα πρέπει να συσπειρωθούν σε συλλογικές προσπάθειες. Τούτο είναι κομβικό. Ομως πώς μπορεί να επιτευχθεί ένας παρόμοιος στόχος όταν οι διχαστικές ανισότητες θα έχουν εκτοξευτεί...
Οι ανοιχτές πληγές της επόμενης μέρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Έθνος και η Πανδημία του
Εν συντομία, αν και ο ιός δεν είναι ορατός, γίνεται ωστόσο σαφές ότι πρόκειται για μια εξωγενή απειλή, κάτι του οποίου φορέας και κομιστής είναι ο ξένος, ο άλλος.
Το Έθνος και η Πανδημία του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψυχροπολεμική κλιμάκωση
Αντί της συναίνεσης και της παγκόσμιας συνεργασίας, ο Λευκός Οίκος στήνει το σκηνικό μιας νέας διπολικής ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης που θα πολλαπλασιάσει το κόστος τής ανάκαμψης.
Ψυχροπολεμική κλιμάκωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φυγή Τραμπ προς τα εμπρός
Στο ερώτημα αν η διαχείριση της πανδημία είναι συμβατή με την πολιτική Τραμπ «Πρώτα η Αμερική», ο ένοικος του Λευκού Οίκου απαντά με την επιλογή μιας φρενήρους φυγής προς τα εμπρός.
Φυγή Τραμπ προς τα εμπρός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κέινς χωρίς Ρούζβελτ
Ο Μπάιντεν θα επικεντρώσει τη ρητορική του στον καταλογισμό ευθυνών στον Τραμπ για την αρχική υποτίμηση της πανδημίας, που οδήγησε τη χώρα στην πληρωμή βαρύτατου φόρου σε απώλειες ζωών.
Κέινς χωρίς Ρούζβελτ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας