Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέτωπο λογικής, τώρα!
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέτωπο λογικής, τώρα!

  • A-
  • A+

Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ είναι πρωτόγνωρη σε επίπεδο, ταχύτητα εξάπλωσης και συνεπειών στη ζωή των πολιτών. Πρώτο μέλημα όλων το ξεπέρασμα των συνεπειών του ιού και η άρση του περιορισμού των μετακινήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει, πρώτα και πάνω απ’ όλα, απεριόριστους πόρους για το σύστημα υγείας. Αν δεν νικηθεί ο ιός στην πρώτη γραμμή της μάχης, η άλλη μάχη, η μάχη της οικονομίας και του επιπέδου ζωής των πολιτών, θα τελειώσει πριν αρχίσει.

Δυστυχώς, μέσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επικρατήσει και εφαρμόζεται το δόγμα του «βλέποντας και κάνοντας». Το δόγμα που αφήνει την ύφεση να εξελιχθεί και κρατάει για αργότερα την όποια δημόσια παρέμβαση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι μία επιλογή που έχει ελάχιστους ωφελημένους και θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα επικοινωνίας. Η αποτύπωση της επιλογής αυτής είναι εξόφθαλμη εάν συγκρίνει κανείς το μέγεθος των παρεμβάσεων που αποφασίζουν άλλες κυβερνήσεις σε σχέση με την ελληνική. Ιταλία και Γαλλία κάνουν παρέμβαση ύψους 20% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση περιορίζεται, έπειτα και από δημιουργική λογιστική, στο 3,5%.

Στον αντίποδα της λογικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βρίσκεται η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με στόχο την προστασία εισοδημάτων, θέσεων εργασίας, βιωσιμότητας επιχειρήσεων. Αυτό που συμπυκνώνει ο τίτλος «Μένουμε Ορθιοι» μέσα στην κρίση.

Η ΕΛΛΑΔΑ έχει τις δυνατότητες που έχουν άλλες χώρες και οι οποίες προκύπτουν από την άρση εφαρμογής των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά και των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και τη δυνατότητα αναπροσαρμογής των δαπανών του ΕΣΠΑ. Οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων είναι πλέον πολύ ελαστικοί.

Εχει επιπλέον τη δυνατότητα που δεν έχουν άλλες χώρες, την ύπαρξη του μαξιλαριού ασφαλείας που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Μπορεί λοιπόν να κάνει άμεσα δαπάνες. Η πρότασή μας έχει ισχυρή κοινωνική διάσταση, τη διάσταση της προστασίας των θέσεων εργασίας αλλά και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Τα μέτρα πρέπει να είναι γενικευμένα και εμπροσθοβαρή. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Οι βασικοί άξονες για τη διάσωση και την ανασυγκρότηση των ελληνικών επιχειρήσεων πρέπει να είναι οι εξής:

Πρώτον, μία άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων, ύψους 3 δισ., με κριτήρια απασχόλησης και τζίρου. Ειδικό βάρος πρέπει να δοθεί στις επιχειρήσεις οι οποίες είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα, ενώ συγκεκριμένοι κλάδοι με μεγάλα μερίδια απασχόλησης πρέπει να τύχουν θετικών διακρίσεων.

Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής της κυβέρνησης είναι όχι απλά ανεπαρκές, αλλά και απολύτως ασαφές. Εν ολίγοις, το «ελάτε και βλέπουμε» είναι ό,τι ακριβώς δεν χρειάζεται η οικονομία αυτές τις μέρες.

Δεύτερον, ένα εκτεταμένο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων, ύψους 12 δισ. ευρώ, για τραπεζικό δανεισμό των επιχειρήσεων με ευέλικτα κριτήρια επιλεξιμότητας. Το πρόγραμμα πρέπει να το διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία έπρεπε εδώ και καιρό να έχει ενισχυθεί με προσωπικό και υποδομές για να παίξει τον ρόλο της. Ετσι μόνο θα λυθεί το θεμελιώδες πρόβλημα φερεγγυότητας που έχει μεγάλο ποσοστό ελληνικών επιχειρήσεων.

Ως τώρα, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει προγράμματα εγγυοδοσίας 2 δισ. ευρώ. Οταν η Πορτογαλία, μία χώρα με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τη δική μας, εξήγγειλε πρόγραμμα εγγυήσεων 13 δισ. Η διαφορά μεγέθους βγάζει μάτι, ενώ το κρίσιμο ερώτημα για το πού θα πάνε τα λεφτά και αν θα δοθούν στην αγορά δεν απαντιέται.

Τρίτον, πρέπει άμεσα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις που μπορούν να αποτελέσουν μία νέα, άμεση πηγή χρηματοδότησης για τη μικρή επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέταρτον, απαραίτητη είναι η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε65, η Πατρών - Πύργου, το μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του μετρό Αθήνας, έργα τα οποία είχαμε δρομολογήσει ως κυβέρνηση.

Πέμπτον, η ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση ορισμού της ως Τράπεζας Ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Εκτον, καμία λύση δεν είναι εκτός συζήτησης. Η χώρα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θα πρέπει να προστατέψει τα δίκτυα επικοινωνιών και μεταφορών. Χώρες όπως η Γαλλία συζητούν λύσεις επαναφοράς στο δημόσιο εταιρειών οι οποίες είναι κρίσιμες για την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια της χώρας.

Αυτές είναι οι βασικές κατευθύνσεις πολιτικής που μπορούν να κρατήσουν τη χώρα όρθια, τις ελληνικές επιχειρήσεις στη ζωή και την οικονομία στην επιφάνεια του νερού. Ενα μέτωπο δυνάμεων που θα πιέσει για αυτές τις λύσεις, είναι αναγκαίο. Κόμματα, οργανωμένη επιχειρηματικότητα, κοινωνία των πολιτών πρέπει να εμπλακούν σε ένα διάλογο για να πιέσουν για την εφαρμογή μέτρων που ήταν αδιανόητα εχτές αλλά αυτονόητα και απαραίτητα σήμερα. Είναι αναγκαίο ένα μέτωπο λογικής.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, λοιπόν, για να Μείνουμε Ορθιοι.

* Τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β΄ Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικονομικές συνέπειες της πανδημίας
Στις ημέρες μας όλοι αναδιοργανώνονται και στο τέλος της πανδημίας αυτό που θα προκύψει θα είναι μια μεταμορφωμένη κοινωνία με περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο.
Οικονομικές συνέπειες της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χειρότερος από μνημόνια σε ΑΕΠ και χρέος ο κορονοϊός
Εν όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού 2021 (Π.21) –με βάση τις εκτιμήσεις του για το 2020 και τις προβλέψεις του για το 2021– θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό τα δύο μείζονα προβλήματα...
Χειρότερος από μνημόνια σε ΑΕΠ και χρέος ο κορονοϊός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «δέκα πληγές» του κορονοϊού και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Για να εξηγούμαστε: Ολα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από εκτιμήσεις. Ομως αυτήν τη φορά δεν χρειάζεται να βρεθούμε στην κατάσταση του Χριστόφορου Κολόμβου ο οποίος, κατά τον Τσόρτσιλ,...
Οι «δέκα πληγές» του κορονοϊού και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας δημοσιονομικός ελέφαντας στο σαλόνι μας
Η οικονομική κρίση του COVID-19 εδραιώνει μια μακρά περίοδο κατά την οποία οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται στην ευρωζώνη, και πρόκειται να αυξηθούν περισσότερο.
Ενας δημοσιονομικός ελέφαντας στο σαλόνι μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
Οι πολλές, και χαμηλής αξιοπιστίας, προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν κοινό παρονομαστή τους την αναπόφευκτη ύφεση στην οποία αυτή θα βυθιστεί τα αμέσως επόμενα τρίμηνα.
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικονομικά παραλειπόμενα
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η FED, η ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και αρκετές ακόμη αποφάσισαν την εβδομάδα που πέρασε σειρά προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών τους, λαμβάνοντας αποφάσεις οι οποίες υπό...
Οικονομικά παραλειπόμενα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας