• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.6°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.9°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.0°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 15.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 2.2°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  1 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  0 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 11.7°C / 20.0°C
  1 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
Η πολιτική «περίπτωση» Τσιόδρα
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτική «περίπτωση» Τσιόδρα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο καθεστώς της «καραντίνας» που ζούμε εδώ και έναν μήνα (από τα μέσα του Μαρτίου 2020) βρεθήκαμε όλοι απροετοίμαστοι για πολλά πράγματα στην καθημερινή ζωή μας, στα επαγγέλματά μας, στη διασκέδασή μας και πολλά άλλα. Από μακριά ακούστηκε η κραυγή «κλειστείτε όλοι στα σπίτια σας»! Αργότερα και σταδιακά αυτή η απόκοσμη κραυγή έπρεπε να μετατραπεί σε πολιτική απόφαση. Και επειδή η ίδια η πολιτική εδώ και χρόνια δεν διαθέτει μηχανισμούς και διαδικασίες νομιμοποίησης, έπρεπε μπροστά στην επερχόμενη υγειονομική κρίση να επικαλεστεί την επιστήμη, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση την επιδημιολογική ειδική ιατρική επιστήμη.

Το αποτέλεσμα του πολιτικού πανικού τελικά είναι η «κατασκευή» του Τσιόδρα ως μηχανισμού νομιμοποίησης των πολιτικών αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης «κρύβεται» πίσω από τον ειδικό επιστήμονα Τσιόδρα. Το ερώτημά μας είναι το εξής: Ποιο ρόλο παίζει ο Τσιόδρας ως ειδικός επιστήμονας στην ελληνική πολιτική κοινωνία; Εάν ο πολιτικός αναλυτής Θανάσης Καρτερός έχει δίκιο στην ανάλυσή του, αυτό έχει να κάνει με το εξής: Θα πρέπει ο επιστήμων Τσιόδρας να αποφασίσει για το εξής: Ποιον εκπροσωπεί στην καθημερινή ενημέρωση ώρα 18.00 σε πανελλαδική τηλεοπτική μετάδοση;

Εκφράζει τις θέσεις της κυβέρνησης ή τις απόψεις της επιστήμης του; Και εάν αυτές οι απόψεις και οι θέσεις ταυτίζονται, θα πρέπει ο συνάδελφός μου Τσιόδρας στο Πανεπιστήμιο (με κεφαλαίο το Π) να μου το εξηγήσει. Οσο γνωρίζω, ποτέ στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας δεν υπήρξε ταύτιση επιστημονικών απόψεων και πολιτικών θέσεων. Ο διαχωρισμός ανάμεσα στην πρακτική πολιτική και την επιστημονική έρευνα είναι μια ανεξαργύρωτη κατάκτηση του Διαφωτισμού.

Τελικά τι συμβαίνει στην «περίπτωση Τσιόδρα»; Ως πολιτικός φιλόσοφος διατυπώνω τις εξής δύο ερευνητικές υποθέσεις εργασίας: πρώτον, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε στο πρόσωπο του συναδέλφου Τσιόδρα έναν επιστημονικό υπάλληλο για να κάνει τη δουλειά της στη συγκυρία της υγειονομικής κρίσης. Αυτή η παρατήρηση από τη σκοπιά της πολιτικής. Δεύτερον: η ίδια η επιστήμη και στη συγκεκριμένη υπόθεση η ιατρική επιστήμη δεν επεδίωξε ευρύτερους αναστοχασμούς και επιστημολογικές συζητήσεις για να καταλήξει τελικά όχι μόνο να εισηγείται αλλά επιπλέον να αντικαθιστά τους μηχανισμούς πολιτικής νομιμοποίησης. Αυτή η παρατήρησή μου διατυπώνεται από τη σκοπιά της επιστήμης.

Τελικά, στην «περίπτωση του Τσιόδρα» ως ελληνική πολιτική κοινωνία ζούμε ένα πολιτικό δράμα αντι-διαφωτισμού. Ο φοβισμένος Ελληνας πολίτης δεν γνωρίζει εάν μιλάει ο πολιτικός ηγεμών ή ο ειδικός επιστήμων. Κάνω, λοιπόν, μία έκκληση: να αναλάβουν να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό, εκ περιτροπής, όλα τα μέλη της εθνικής επιτροπής δημόσιας υγείας. Η έκκλησή μου αυτή δεν είναι προσωπική, αλλά προετοιμάστηκε εδώ και έναν μήνα (15 Μαρτίου-15 Απριλίου 2020) και εκφράζει την «αγωνία της ελληνικής πολιτικής κοινωνίας», η οποία αντιστέκεται μπροστά στο «υπαρκτικό μηδέν». Με τον «Τσιόδρα» η ελληνική πολιτική κοινωνία μετατρέπεται σε φυλετική θρησκευτική κοινότητα. Περιμένω από τον ίδιο την απάντησή του.

*Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Αιτίες, ανομίες και δικαιολογίες
Η αιτία σαφής: Επαναστατημένα νιάτα, ίσον απαιτήσεις, διεκδικήσεις, συγκρίσεις, διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης, εμπλουτισμός εμπειριών, διεύρυνση προσωπικότητας.
Αιτίες, ανομίες και δικαιολογίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απλώς μια προσωπική άποψη
Τα κανάλια που δέχθηκαν τα παχυλά ποσά επιμένουν να δηλώνουν ότι το σύστημα υγείας έχει αναβαθμιστεί, ενώ οι γιατροί το αρνούνται πεισματικά.
Απλώς μια προσωπική άποψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλοηγός της εξουσίας, Τσιόδρας!
Ποιος του είπε πως έχει δικαίωμα να καλύπτει τα ψεύδη των κυβερνητικών ανακοινώσεων, χρησιμοποιώντας το αναμφισβήτητο επικοινωνιακό ταλέντο του, σε επιλογές που είναι σε βάρος του λαού και του δημοσίου...
Πλοηγός της εξουσίας, Τσιόδρας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικός απολογισμός οχτώ μηνών για την πανδημία
Ποτέ μα ποτέ η επιστήμη (στην προκειμένη περίπτωση η ιατρική επιστήμη) δεν καθίσταται «θεραπαινίδα» της πολιτικής. Η «περίπτωση Τσιόδρα» είναι και εξακολουθεί να είναι μια πολιτική βόμβα για την ελληνική...
Πολιτικός απολογισμός οχτώ μηνών για την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας