• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.1°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 22.7°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 23.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 21.8°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 21.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  48%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτική «περίπτωση» Τσιόδρα

 • A-
 • A+

Στο καθεστώς της «καραντίνας» που ζούμε εδώ και έναν μήνα (από τα μέσα του Μαρτίου 2020) βρεθήκαμε όλοι απροετοίμαστοι για πολλά πράγματα στην καθημερινή ζωή μας, στα επαγγέλματά μας, στη διασκέδασή μας και πολλά άλλα. Από μακριά ακούστηκε η κραυγή «κλειστείτε όλοι στα σπίτια σας»! Αργότερα και σταδιακά αυτή η απόκοσμη κραυγή έπρεπε να μετατραπεί σε πολιτική απόφαση. Και επειδή η ίδια η πολιτική εδώ και χρόνια δεν διαθέτει μηχανισμούς και διαδικασίες νομιμοποίησης, έπρεπε μπροστά στην επερχόμενη υγειονομική κρίση να επικαλεστεί την επιστήμη, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση την επιδημιολογική ειδική ιατρική επιστήμη.

Το αποτέλεσμα του πολιτικού πανικού τελικά είναι η «κατασκευή» του Τσιόδρα ως μηχανισμού νομιμοποίησης των πολιτικών αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης «κρύβεται» πίσω από τον ειδικό επιστήμονα Τσιόδρα. Το ερώτημά μας είναι το εξής: Ποιο ρόλο παίζει ο Τσιόδρας ως ειδικός επιστήμονας στην ελληνική πολιτική κοινωνία; Εάν ο πολιτικός αναλυτής Θανάσης Καρτερός έχει δίκιο στην ανάλυσή του, αυτό έχει να κάνει με το εξής: Θα πρέπει ο επιστήμων Τσιόδρας να αποφασίσει για το εξής: Ποιον εκπροσωπεί στην καθημερινή ενημέρωση ώρα 18.00 σε πανελλαδική τηλεοπτική μετάδοση;

Εκφράζει τις θέσεις της κυβέρνησης ή τις απόψεις της επιστήμης του; Και εάν αυτές οι απόψεις και οι θέσεις ταυτίζονται, θα πρέπει ο συνάδελφός μου Τσιόδρας στο Πανεπιστήμιο (με κεφαλαίο το Π) να μου το εξηγήσει. Οσο γνωρίζω, ποτέ στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας δεν υπήρξε ταύτιση επιστημονικών απόψεων και πολιτικών θέσεων. Ο διαχωρισμός ανάμεσα στην πρακτική πολιτική και την επιστημονική έρευνα είναι μια ανεξαργύρωτη κατάκτηση του Διαφωτισμού.

Τελικά τι συμβαίνει στην «περίπτωση Τσιόδρα»; Ως πολιτικός φιλόσοφος διατυπώνω τις εξής δύο ερευνητικές υποθέσεις εργασίας: πρώτον, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε στο πρόσωπο του συναδέλφου Τσιόδρα έναν επιστημονικό υπάλληλο για να κάνει τη δουλειά της στη συγκυρία της υγειονομικής κρίσης. Αυτή η παρατήρηση από τη σκοπιά της πολιτικής. Δεύτερον: η ίδια η επιστήμη και στη συγκεκριμένη υπόθεση η ιατρική επιστήμη δεν επεδίωξε ευρύτερους αναστοχασμούς και επιστημολογικές συζητήσεις για να καταλήξει τελικά όχι μόνο να εισηγείται αλλά επιπλέον να αντικαθιστά τους μηχανισμούς πολιτικής νομιμοποίησης. Αυτή η παρατήρησή μου διατυπώνεται από τη σκοπιά της επιστήμης.

Τελικά, στην «περίπτωση του Τσιόδρα» ως ελληνική πολιτική κοινωνία ζούμε ένα πολιτικό δράμα αντι-διαφωτισμού. Ο φοβισμένος Ελληνας πολίτης δεν γνωρίζει εάν μιλάει ο πολιτικός ηγεμών ή ο ειδικός επιστήμων. Κάνω, λοιπόν, μία έκκληση: να αναλάβουν να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό, εκ περιτροπής, όλα τα μέλη της εθνικής επιτροπής δημόσιας υγείας. Η έκκλησή μου αυτή δεν είναι προσωπική, αλλά προετοιμάστηκε εδώ και έναν μήνα (15 Μαρτίου-15 Απριλίου 2020) και εκφράζει την «αγωνία της ελληνικής πολιτικής κοινωνίας», η οποία αντιστέκεται μπροστά στο «υπαρκτικό μηδέν». Με τον «Τσιόδρα» η ελληνική πολιτική κοινωνία μετατρέπεται σε φυλετική θρησκευτική κοινότητα. Περιμένω από τον ίδιο την απάντησή του.

*Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία μας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει ότι οι πολίτες καταπίνουν αμάσητη την προπαγάνδα τους που κάποια ΜΜΕ αναπαράγουν καθημερινά σχετικά με την πανδημία.
Κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανώτατη εκπαίδευση την εποχή της πανδημίας
Η νέα εποχή COVID 19, με τα θηριώδη και πρωτοφανή τεχνικά μέσα, θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού ανθρώπου και της εικονικής πραγματικότητας και για πρώτη φορά αμφισβητεί ανοικτά και με...
Η ανώτατη εκπαίδευση την εποχή της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι χρήσεις της πανδημίας
Το σχέδιο της κυβέρνησης να κάνει τον βίο αβίωτο στους «ανεμβολίαστους» δείχνει πανικό. Αποκαλύπτει παραλείψεις και αποτυχία επίτευξης στόχων. Για την κυβέρνηση στόχοι είναι μείωση δαπανών υγείας,...
Οι χρήσεις της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αιτίες, ανομίες και δικαιολογίες
Η αιτία σαφής: Επαναστατημένα νιάτα, ίσον απαιτήσεις, διεκδικήσεις, συγκρίσεις, διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης, εμπλουτισμός εμπειριών, διεύρυνση προσωπικότητας.
Αιτίες, ανομίες και δικαιολογίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας