Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο κορονοϊός, οι συνέπειες και ο κόσμος που αλλάζει
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κορονοϊός, οι συνέπειες και ο κόσμος που αλλάζει

  • A-
  • A+

Εδώ και τρεις μήνες η παγκόσμια κοινότητα και η πατρίδα βιώνουν μια υγειονομική κρίση, η οποία αναμφίβολα πλήττει χωρίς διακρίσεις όλους, κράτη, κοινωνίες, οικονομίες, συστήματα υγείας, πλούσιους και φτωχούς, άντρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους.

Ο εφιάλτης του κορονοϊού καταφέρνει ένα ισχυρό χτύπημα, αφού αφαιρεί ζωές και μαζί «σκοτώνει» και την κοινωνία μας οικονομικά (ανεργία, μειώσεις μισθών, κλείσιμο επιχειρήσεων) αλλά και την καθημερινότητά μας. Το θεμελιώδες αγαθό της υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αξίας αδιαπραγμάτευτης, έχουν τον πρώτο λόγο σήμερα.

Τα μέτρα πρόληψης, οι περιορισμοί και η οδυνηρή πειθαρχία, που επιλέχθηκαν ως αναγκαία λύση για το καλό του κοινωνικού συνόλου, δοκιμάζουν όλους μας. Δοκιμάζεται ταυτόχρονα ο βαθμός υπευθυνότητας των πολιτών, των πολιτικών, της πολιτικής, των κομμάτων, της κοινωνίας ολόκληρης.

Οι μέρες και οι ώρες είναι δύσκολες. Η γνώμη και ο λόγος των ειδικών πρέπει να αντικατοπτρίζονται στη συμπεριφορά μας. Εστω και μία ρωγμή να υπάρξει στην αλυσίδα των μέτρων πρόληψης που καλούμαστε να εφαρμόσουμε, οι συνέπειες θα είναι μοιραίες και οι εξελίξεις ανεξέλεγκτες. Το δε Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα.

Απαιτείται να πορευθούμε με πειθαρχία, ψυχραιμία και υπευθυνότητα, χωρίς ίχνος αδιαφορίας και εφησυχασμού, αλλά και χωρίς πανικό, παραδειγματιζόμενοι, από την τραγωδία που ζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε σε όλους εκείνους που εργάζονται υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες στον χώρο της Υγείας, που, με κίνδυνο της ζωή τους, αγωνίζονται νύχτα και μέρα για να σώσουν τις ζωές των συνανθρώπων μας που νοσούν. Εχουν την ευγνωμοσύνη και την αμέριστη συμπαράστασή μας! Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, το ΕΣΥ πρέπει να αντέξει. Αυτό προϋποθέτει:

  • Ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό (γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό).
  • Ενίσχυση των νοσοκομείων με κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που παρουσιάζονται.
  • Ενίσχυση οικονομική. Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ δεν πρέπει να αφορά μόνο στην κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών και τη μισθοδοσία, αλλά και την προσαρμογή του στα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Οταν παρέλθει -ελπίζω σύντομα- η δοκιμασία του κορονοϊού, είναι αναγκαίο να αλλάξει το ΕΣΥ. Να γίνει περισσότερο λειτουργικό, ανθρώπινο, αξιοκρατικό και καθόλου σπάταλο. Να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην ενημέρωση και στην πρόληψη, αξιοποιώντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) η οποία σήμερα υπολειτουργεί. Και βέβαια να δοθεί επιτέλους το επίδομα της βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας.

Η πανδημία, όμως, χτυπάει και την οικονομία. Μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν. Ελεύθεροι επαγγελματίες πλήττονται. Η ανεργία μεγαλώνει. Χωρίς αμφιβολία, επηρεάζεται αρνητικά και η ψυχική υγεία των πολιτών, εξαιτίας των μεγάλων και διαφορετικών προβλημάτων, που ξαφνικά δημιουργούνται.

Το άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπει μείωση του χρόνου εργασίας και του μισθού κατά 50% για 6 μήνες, ανοίγει την πόρτα για απολύσεις εργαζομένων και πρέπει να καταργηθεί. Το επίδομα των 800 ευρώ γι’ αυτή την περίοδο είναι κάτι σημαντικό, αλλά πρέπει να ισχύσει και για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες. Ακόμα, η Πολιτεία πρέπει να καλύψει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν, για όσο χρόνο κρατήσει αυτή η υγειονομική κρίση και να υποχρεώσει τους επιχειρηματίες να κρατήσουν όλους τους εργαζόμενους που είχαν πριν από αυτήν.

Μια σειρά άλλων ενεργειών είναι επίσης απαραίτητες, όπως: αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις για ένα εξάμηνο, φοροελαφρύνσεις, πρόβλεψη παροχής λύσεων από τις τράπεζες για τους ασθενέστερους δανειολήπτες, απαγόρευση των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του χρόνου, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι αγρότες που μπαίνουν στην καλλιεργήσιμη περίοδο της άνοιξης, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και χρειάζεται να ενισχυθούν για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Κάποιες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση είναι:

■ Παροχή χαμηλότοκων δανείων.

■ Πάγωμα οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

■ Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 και ταχύτερη καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την παραγωγή.

Ειδική μέριμνα χρειάζεται επίσης για τους κτηνοτρόφους, που θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα με την αναμενόμενη χαμηλή ζήτηση αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα. Τέλος, ο τουριστικός τομέας, μετά την πτώχευση της Thomas Cook και την τωρινή κρίση, παρουσιάζει τεράστια προβλήματα και είναι ίσως αυτός που θα δει ριζικές αλλαγές. Χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψει και στήριξη για να μη χαθεί τουλάχιστον το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Ο κόσμος μας αλλάζει. Ισως χωρίς επιστροφή. Η υγειονομική κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού διαταράσσει και τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Επειτα από αυτήν, η επιστροφή στην κανονική ζωή, όπως την ξέραμε, μάλλον δεν θα υπάρχει. Πιθανότατα, ο ρόλος του κράτους θα αναβαθμιστεί και οι εθνικιστικές τάσεις θα ενδυναμώσουν. Εξάλλου, όλες οι μεγάλες δοκιμασίες στον κόσμο, οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του. Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος μας θα είναι διαφορετικός. Μπορεί σε κάποια θέματα να γίνει καλύτερος (αναβάθμιση κοινωνικού κράτους) και μπορεί σε άλλα χειρότερος (περιορισμός ατομικών ελευθεριών).

Από τη στάση όλων μας θα εξαρτηθούν πολλά. Τώρα, προέχει να περάσει η πανδημία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και σύντομα, για την πατρίδα μας και για όλο τον κόσμο. Επειδή αγαπάμε τη ζωή και η αξία της είναι αδιαπραγμάτευτη, αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν, ακούμε τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων και μένουμε σπίτι!

* μαιευτήρας, γυναικολόγος και βουλευτής Νομού Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η... προίκα της επιδημίας
Πριν καλά καλά συνέλθουμε, τώρα που κάθε άλλο παρά έχει οριστικοποιηθεί η έξοδος από το κύμα της επιδημίας, κάθε άλλο παρά θωρακίστηκε το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδίως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα,.
Η... προίκα της επιδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ορθολογισμός της στάχτης
Δεν θεωρώ ότι ο κ. Τσιόδρας, όπως και άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας λειτούργησαν ως ενεργούμενα της κυβέρνησης. Προσυπέγραψαν όμως τη βασική παραδοχή του επιλεγμένου σεναρίου...
Ο ορθολογισμός της στάχτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κορονοϊός και οι προοπτικές
Είναι εμφανές ότι η τραγική εμπειρία της υγειονομικής κρίσης που θερίζει τις κοινωνίες μας αποκατέστησε στη συνείδηση πλατιών κοινωνικών στρωμάτων αξίες και θεσμούς που επί τέσσερις δεκαετίες η νεοφιλελεύθερη...
Ο κορονοϊός και οι προοπτικές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι νεοφιλελεύθεροι δεν αλλάζουν μυαλά
Για να αποδείξει ο Υπουργός Υγείας και ο Πρωθυπουργός ότι οι δηλώσεις που έκαναν τελευταία είναι ειλικρινείς και όχι επικοινωνιακά παραμύθια, οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην πράξη και όχι στα λόγια στην...
Οι νεοφιλελεύθεροι δεν αλλάζουν μυαλά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορονοϊός και νεοφιλελευθερισμός
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενη τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ και την αρχική αίγλη που της προσέδωσε η σχετικά έγκαιρη λήψη των μέτρων καραντίνας, αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε σοβαρά μέτρα στήριξης...
Κορονοϊός και νεοφιλελευθερισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα κερδίσουμε τη μάχη με καλή οργάνωση
Στην τωρινή κατάσταση της πανδημίας αυτής όλοι πρέπει να είμαστε σώφρονες, να ακολουθούμε τους κανόνες και να συμμετέχουμε θετικά στην κοινή προσπάθεια για την επιβίωση της κοινωνίας μας.
Θα κερδίσουμε τη μάχη με καλή οργάνωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας