• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.8°C
  4 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.4°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.6°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  0 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.5°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 24.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  82%
EUROKINISSI / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αδιανόητη σύγκρουση

 • A-
 • A+

Η συνέντευξη την Τετάρτη 1/4 του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ στους Financial Times επιβεβαίωσε τον συμβιβασμό Βορρά και Νότου στην ευρωζώνη. Εναν συμβιβασμό που πρώτος τον είχε προαναγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Τζεντιλόνι, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι Ευρωομόλογο Ειδικού Σκοπού χωρίς τη Γερμανία δεν μπορεί να υπάρξει.

Ετσι η επιστολή των Εννέα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία ζητούσαν την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση του κόστους της πανδημίας, κατέληξε τελικά να είναι όχι ανταρσία στην περιχαράκωση της Γερμανίας, αλλά τακτικός ελιγμός για τη μεγιστοποίηση της εξεύρεσης πόρων για την επόμενη μέρα, μια πρόκληση που ήδη προβάλλει να έχει διαστάσεις μεταπολεμικής ανασυγκρότησης.

Μέχρι στιγμής οι Εννέα (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Σλοβενία, Πορτογαλία και Ελλάδα) κατέγραψαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του Βερολίνου με τη Μαδρίτη και τη Ρώμη να προχωρούν ένα βήμα παραπάνω και να θέτουν βέτο στο σχέδιο συμπερασμάτων της Τηλεδιάσκεψης Κορυφής της περασμένης βδομάδας.

Καμιά χώρα όμως δεν εισηγήθηκε να σταλεί σαφές μήνυμα στο Βερολίνο και το μπλοκ του Βορρά ότι οι Εννέα δεν αποκλείουν να προχωρήσουν στην έκδοση διακρατικού κοινού ομολόγου με τη μορφή ενισχυμένης συνεργασίας, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Είναι φανερό ότι οι Εννέα εκτιμούν ότι το κόστος μιας μετωπικής σύγκρουσης με το Βερολίνο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της αποδοχής των γερμανικών κόκκινων γραμμών, της άρνησης δηλαδή αμοιβαιοποίησης του κινδύνου μέσω κοινού δανεισμού καθώς και της μεταφοράς πόρων. Μια διαπίστωση που ισχύει κατ’ εξοχήν για τη Γαλλία, η οποία καλύπτει και στηρίζει τις χώρες του Νότου με στόχο να διαδραματίζει ρόλο γέφυρας με τη Γερμανία και τους συμμάχους της.

Η πρωτόγνωρη πρόκληση της πανδημίας δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τη διαχρονική παραδοχή της γαλλικής ελίτ ότι η σύμπλευση και -στη χειρότερη περίπτωση- η αποφυγή σύγκρουσης με τη Γερμανία εξασφαλίζει στο Παρίσι πρόσθετη πιστοληπτική φερεγγυότητα σε αγορές και επενδυτές.

Τα παραπάνω αθροιστικά δείχνουν τη Γερμανία και τη Γαλλία να κινούνται όπως ακριβώς κινήθηκαν μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το Φθινόπωρο του 2008, και κυρίως μετά την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη, την Ανοιξη του 2010: το Βερολίνο περιχαρακώνεται και χαράζει κόκκινες γραμμές και το Παρίσι δυσφορεί, διαμαρτύρεται και αντιπροτείνει, με την επιλογή της σύγκρουσης να είναι πάντα αδιανόητη.

Εκ των πραγμάτων, η παραπάνω στάση υποτιμά το μέγεθος της πρόκλησης της πανδημίας και βρίσκεται σε κραυγαλέα απόκλιση με τη διαπίστωση του Μακρόν ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Γνωρίζει κάποιος εμπόλεμες χώρες που στην αρχή της σύγκρουσης θέτουν όρια και πλαίσιο για την προσπάθεια μεταπολεμικής ανασυγκρότησης στο όνομα των κανόνων και της δημοσιονομικής κανονικότητας;

Το τι συμβαίνει είναι ολοφάνερο. Στο Βερολίνο υποβαθμίζουν συνειδητά την πρόκληση της διαχείρισης της πανδημίας με την κρίση στην ευρωζώνη, όπου επέβαλλαν την υπό όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα αλληλεγγύη. Τούτων λεχθέντων, αποκτά καθοριστική σημασία το εάν ο συμβιβασμός που αναμένεται να επικυρωθεί στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης θα συνιστά, έστω και στοιχειωδώς, επαρκή στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η έκλειψη του Νότου
Η αρχή πριν από μερικές βδομάδες ήταν εντυπωσιακή με τους ηγέτες εννέα χωρών του Νότου της Ε.Ε.-ευρωζώνης να ζητούν κοινό δανεισμό για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ανασυγκρότησης την επόμενη μέρα της...
Η έκλειψη του Νότου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή της προεδρίας
Στη σκιά της ενδοευρωπαϊκής διαμάχης Βορρά–Νότου για την επανεκκίνηση της Ε.Ε. την επόμενη μέρα της πανδημίας, περνά σχεδόν απαρατήρητη η ανάληψη της προεδρίας των 27 την 1η Ιουλίου από τη Γερμανία.
Επιστροφή της προεδρίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εννέα «Οχι» στο «Nein»
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης εννέα χώρες-μέλη ζητούν ευρωομόλογο ειδικού σκοπού και διαμηνύουν στο Βερολίνο ότι η πανδημία θέτει την πρόκληση του κοινού δανεισμού.
Εννέα «Οχι» στο «Nein»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκληρό φθινόπωρο για την Ε.Ε.
Tτην ώρα που θα έχει ακυρωθεί το αφήγημα ότι αφήνουμε πίσω μας την πανδημία, η Γερμανία προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά θα συζητά την επιστροφή στη δημοσιονομική κανονικότητα.
Σκληρό φθινόπωρο για την Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλλογερμανικό βραχυκύκλωμα
Η στάση του Μακρόν προφανώς διαμηνύει στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια για την προκλητική αγνόηση των ζωτικών συμφερόντων της Γαλλίας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Γαλλογερμανικό βραχυκύκλωμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς αφήγημα
Θέμα συνιστά το αφήγημα που θα ακολουθήσουν Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία στις εκλογές που πρόκειται να ακολουθήσουν, ώστε να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους πολίτες τους.
Χωρίς αφήγημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας