Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πανδημία απέναντι στο φάντασμα της Βαϊμάρης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πανδημία απέναντι στο φάντασμα της Βαϊμάρης

  • A-
  • A+

Η Ιταλία δίνει περιθώριο 10 μέρες στην Ε.Ε. να πράξει τα δέοντα, αλλιώς θα κινηθεί μόνη της, ένας Θεός ξέρει πώς. Η Ισπανία έχει αναλογικά περισσότερους νεκρούς από την Κίνα και τραβάει επίσης το σχοινί. Η Γαλλία στέλνει ασθενείς για νοσηλεία στο Λουξεμβούργο και τη Γερμανία. Εννέα χώρες που αντιπροσωπεύουν το 57% του ΑΕΠ της ευρωζώνης ζητούν επειγόντως να ενεργοποιηθεί, μία και μόνη φορά προτείνει η Λαγκάρντ, ένα σχήμα κοινού δανεισμού της Ε.Ε. για να σωθούν οι άνθρωποι, οι δουλειές, οι επιχειρήσεις και η οικονομία.

Η Γερμανία, όπως αναμενόταν, αρνείται. Είναι βαθιά χαραγμένο στο υποσυνείδητο της γερμανικής κοινής γνώμης ότι η εγγύηση του χρέους χωρών, που δεν φημίζονται για τις οικονομικές τους επιδόσεις, υπονομεύει τη σταθερότητα του νομίσματος. Η Γερμανία έχει βιώσει τραυματικά την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Εχοντας ενεργοποιήσει ένα πακέτο που με βάση τους αναλυτές ξεπερνά το 1 τρισ. και, συγκριτικά, σύμφωνα με το «Politico», θεωρείται μεγαλύτερο από το πακέτο στήριξης που διαθέτουν οι ΗΠΑ, η γερμανική οικονομία ετοιμάζεται να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν στην Ε.Ε. και τον κόσμο στην εποχή μετά τον κορονοϊό.

Ο υπουργός Οικονομικών Σολτς, Σοσιαλδημοκράτης βεβαίως, δεν άφησε καμία αμφιβολία πως η στήριξη που προσφέρει το γερμανικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις της χώρας μέσω εξαγοράς μετοχών και εγγυήσεων θα είναι τελικά κερδοφόρα για τη Γερμανία. Η Γερμανία κάνει το κουμάντο της και συγχρόνως οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν όση ρευστότητα χρειάζονται ακόμη και να επεκταθούν εντός Ε.Ε., τώρα που οι επιθετικές εξαγορές με κεφάλαια από τρίτες χώρες πάγωσαν.

Βλέποντας κάποιος την εικόνα από το Βερολίνο μπορεί και να έχει βεβαιότητες. Σίγουρα κανένας όμως δεν έχει βεβαιότητες στις Βρυξέλλες, καθώς η πανδημία δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα της Ε.Ε. και μάλιστα έπειτα από μια δεκαετία παράλληλα εξελισσόμενων κρίσεων της κρίσης χρέους και του προσφυγικού. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται θα κρίνουν άμεσα την πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος στη βάση της μίας και μοναδικής νομιμοποίησης που διαθέτει: της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Ερώτημα 1ο: Μπορεί η Ε.Ε. με τη δομή που έχει σήμερα να σχεδιάσει και να εφαρμόσει την πρέπουσα πολιτική και οικονομική απάντηση στη μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Η μέχρι σήμερα εξέλιξη δείχνει ότι η Ενωση δεν αιφνιδιάστηκε μόνο από την πανδημία, αλλά αδυνατεί και να την αντιμετωπίσει ως θεσμική οντότητα με όλα τα όπλα που διαθέτει.

Η απελευθέρωση όλων των κονδυλίων του τρέχοντος προϋπολογισμού, γιατί ο προϋπολογισμός 2021-2027 δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, υπέρ της στήριξης των συστημάτων υγείας των κρατών-μελών και η χρήση εργαλείων του προϋπολογισμού και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ενίσχυση μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ένα κάποιο βήμα, αλλά όχι αρκετό για συνθήκες κατάρρευσης του ΑΕΠ έως και 10% σε ορισμένα κράτη-μέλη.

Ερώτημα 2ο: Πώς θα αντεπεξέλθει η Ε.Ε. απέναντι στις ζώνες επιρροής που δημιουργούν Κίνα και Ρωσία στο εσωτερικό της; Μπορεί το ρωσικό ιατρικό υλικό που έφτασε στην Ιταλία να μην ήταν τελικά τόσο αξιόπιστο, όμως ο συμβολισμός παραμένει.

Οπως και οι σωρηδόν δωρεές της Κίνας σε μάσκες, αποδέκτης των οποίων ήταν και η Ελλάδα. Η Ρωσία και η Κίνα είναι πλέον παρούσες όχι μόνο με επιθετικές επενδύσεις, εκεί όπου τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διστάζουν, αλλά και με μια μορφή έμπρακτης αλληλεγγύης που αγγίζει τους πολίτες.

Ερώτημα 3ον: Πόσο γρήγορα μπορούν να δημιουργηθούν δομές της Ε.Ε. που θα εγγυηθούν έγκαιρη απάντηση στην επόμενη πανδημία; Μέχρι στιγμής έγιναν 4 κοινές ευρωπαϊκές παραγγελίες ιατρικού υλικού και έχει εκτελεστεί η μία.

Παράλληλα, στα θεσμικά όργανα, εν μέσω κρίσης, πληροφορηθήκαμε ότι η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία παράγει με ευρωπαϊκές πατέντες ευρωπαϊκά φάρμακα σε τρίτες χώρες, και όχι στην Ε.Ε., και πως όταν χρειαζόμαστε ιατρικά υλικά θα πρέπει να απευθυνθούμε στην Τουρκία και την Κίνα. Ευρωπαϊκός μηχανισμός δέσμευσης υλικών και φαρμάκων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάλογος με εκείνον που λειτουργεί στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει.

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού και τελικά η ανάταξη των οικονομιών των χωρών-μελών της Ε.Ε. που πλήττονται περισσότερο από την κρίση θα εξαρτηθεί από το εάν η θέληση των ηγετών μπορεί αυτή τη φορά να νικήσει οριστικά το φάντασμα της Βαϊμάρης.

Η πορεία των πραγμάτων από τώρα και πέρα κρίνει πολύ περισσότερα από την υστεροφημία της Ανγκελα Μέρκελ και τη γερμανική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο κορονοϊός μπορεί να είναι τελικά ο καταλύτης που θα κρίνει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αυτής της μοναδικής συνύπαρξης που άλλαξε την πορεία του σύγχρονου κόσμου.

*Eυρωβουλευτίνα της Ν.Δ. και του ΕΛΚ.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Χειρότερος από μνημόνια σε ΑΕΠ και χρέος ο κορονοϊός
Εν όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού 2021 (Π.21) –με βάση τις εκτιμήσεις του για το 2020 και τις προβλέψεις του για το 2021– θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό τα δύο μείζονα προβλήματα...
Χειρότερος από μνημόνια σε ΑΕΠ και χρέος ο κορονοϊός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «δέκα πληγές» του κορονοϊού και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Για να εξηγούμαστε: Ολα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από εκτιμήσεις. Ομως αυτήν τη φορά δεν χρειάζεται να βρεθούμε στην κατάσταση του Χριστόφορου Κολόμβου ο οποίος, κατά τον Τσόρτσιλ,...
Οι «δέκα πληγές» του κορονοϊού και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημίες, βιοποικιλότητα και ζώα στα κλουβιά
Ολα συνηγορούν στην ανάγκη πολιτικών που να απαντούν συνολικά στην επείγουσα ανάγκη «Μιας Υγείας». Απαιτείται μια κατεύθυνση προστασίας των οικοσυστημάτων και αναπροσαρμογής της παραγωγής χωρίς κλουβιά.
Πανδημίες, βιοποικιλότητα και ζώα στα κλουβιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη και οι ευκαιρίες της
Οσο ποτέ στο παρελθόν, η Ε.Ε. οφείλει να ξαναδεί τρόπους κατανομής των εξουσιών και ευθυνών μεταξύ των θεσμών της. Να διερευνήσει την ισορροπία μεγάλων και μικρών κρατών.
Η Ευρώπη και οι ευκαιρίες της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά της πανδημίας
Η πρόκληση είναι διπλή και ταυτόχρονη για τη Δύση, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη σκιά πλέον της βεβαιότητας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της...
Στη σκιά της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικός απολογισμός οχτώ μηνών για την πανδημία
Ποτέ μα ποτέ η επιστήμη (στην προκειμένη περίπτωση η ιατρική επιστήμη) δεν καθίσταται «θεραπαινίδα» της πολιτικής. Η «περίπτωση Τσιόδρα» είναι και εξακολουθεί να είναι μια πολιτική βόμβα για την ελληνική...
Πολιτικός απολογισμός οχτώ μηνών για την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας