• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 16.2°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 14.7°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 16.2°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 9.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 14.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 7.9°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.5°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 16.4°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.3°C / 14.4°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 14.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  94%
© Danee79 | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποσυμφόρηση φυλακών χωρίς λάσπη

 • A-
 • A+

Μετά την επαναφορά του υπουργείου Μετανάστευσης και την όψιμη αναγνώριση της σημασίας του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, νέα κυβερνητική αναστροφή: αφορά την αποσυμφόρηση των φυλακών. Οι διαρροές στον Τύπο κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει: ετοιμάζεται με μορφή ΠΝΠ μια νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει πρόωρες αποφυλακίσεις κρατουμένων.

Οι πληροφορίες συντονισμένα (εξαρχής) αποδίδουν τη ρύθμιση αποκλειστικά στην ανάγκη αντιμετώπισης του κορονοϊού. Ορισμένα κείμενα μάλιστα σπεύδουν εξαρχής, προβλεπτικότατα, να προλάβουν ανεπιθύμητες απορίες: «Οχι, καμιά σχέση με τον Νόμο Παρασκευόπουλου, προς Θεού! Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε δήθεν τη συμφόρηση των φυλακών, τώρα έχουμε –αποκλειστικό- λόγο παρέμβασης την πανδημία. Τότε έβγαιναν μεγαλοεγκληματίες, τώρα θα βγουν οι ελαφροί».

Η μετααλήθεια –δηλαδή η ασύστολη προπαγάνδα- καταρρέει παταγωδώς, αν έστω και για δευτερόλεπτα κανείς σκεφτεί τα δεδομένα: μα, αν θεωρείται ότι μετά την επικείμενη μεταρρύθμιση και αποσυμφόρηση θα αντιμετωπιστεί το νέο πρόβλημα, δεν γίνεται δεκτό αυτόματα ότι χωρίς την αφόρητη συμφόρηση δεν θα υπήρχε καν λόγος παρέμβασης; Την οποία συμφόρηση σήμερα ποια πολιτική άραγε τη δημιούργησε;

Οι σημερινοί κυβερνήτες δεν είναι που κατήργησαν την εναλλακτική ποινή της κοινωφελούς εργασίας, που θα αντιστάθμιζε την κατάργηση της μετατροπής σε χρηματική ποινή; Αποσιωπάται, αλλά καταγράφεται επισήμως, ότι πλέον ο υπερπληθυσμός των φυλακών ανέρχεται στα ύψη του 2015, όταν και πάλι ο συνωστισμός και οι κακές συνθήκες περίθαλψης είχαν κινητοποιήσει τον νομοθέτη προς τον «Ν. Παρασκευόπουλου».

Οσο για τη σύνδεση του παλιού «κακού» νόμου δήθεν αποκλειστικά με βαρυποινίτες, τι να πρωτοθυμηθούμε; Προφανώς αυτός αφορούσε και ελαφρές ποινές. Η αποσυμφόρηση με τον νόμο του 2015 αφορούσε κρατουμένους με διάφορες ποινές (εκτός ισοβίων), οι οποίοι ούτως η άλλως θα απολύονταν, όπως προφανώς θα προβλεφθεί με την τωρινή μεταρρύθμιση. Επίσης δεν οδήγησε σε στατιστική αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας παρά την παραπλανητική υπερπροβολή μεμονωμένων κρουσμάτων σοβαρής υποτροπής.

Ενας ρεβανσισμός θα ήταν απαράδεκτος. Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει υπεύθυνα και οπωσδήποτε να στηρίξει μια σημερινή κυβερνητική παρέμβαση, αφού η ανάγκη είναι αντικειμενική και επείγουσα. Οφείλει όμως ταυτόχρονα να θυμίσει ότι τώρα έχουμε ως προς την πολιτική της αποσυμφόρησης μια θεαματική κατακόρυφο αναστροφή και μια νέα μεγάλη απάτη.

Τότε, η αντιπολίτευση με τα παπαγαλάκια της είχε κερδοσκοπήσει ψηφοθηρικά, σκορπώντας λάσπη και εμφανίζοντας έναν αναγκαίο νόμο ως αποδιοπομπαίο τράγο προς θεραπείαν πάσης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής νόσου και αυξάνοντας με τα ψέματα την εκλογική της βάση. Η τωρινή κυβέρνηση, αδυνατώντας να ομολογήσει τη σημασία της συμφόρησης που η ίδια προκάλεσε, την αποσιωπά ως αίτιο αναφερόμενη αποκλειστικά στον κορονοϊό.

ΥΓ: Οσο η λάσπη κυκλοφορούσε, κατεξοχήν η εφημερίδα αυτή με πρωτεργάτρια τη δημοσιογράφο Αντα Ψαρρά πάσχιζε να υπερασπίζεται την αλήθεια. Ξέρω, το καθήκον τους έκαναν όπως συνεχίζουν και σήμερα, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να τους απευθύνω μια δημόσια ευχαριστία.

* πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και φυλακές
Η εποχή κατά την οποία η εκτελεστική εξουσία πίστευε ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των φυλακών με την ωμή βία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Πανδημία και φυλακές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φυλακές Γ τύπου για όλους λόγω κορονοϊού
Ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης και η γ. γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους κρατούμενους με διακοπή επισκεπτηρίων λόγω κορονοιού.
Φυλακές Γ τύπου για όλους λόγω κορονοϊού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι αναλώσιμοι οι εκπαιδευτικοί της ομάδας αυξημένου κινδύνου Covid-19;
Στο υπουργείο Παιδείας δεν αντιλαμβάνονται ότι στα σχολεία δεν υπάρχει δυνατότητα εργασίας χωρίς επαφή με κοινό, δηλαδή τους μαθητές, εφόσον οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν αποκλειστικά διδακτικό έργο.
Είναι αναλώσιμοι οι εκπαιδευτικοί της ομάδας αυξημένου κινδύνου Covid-19;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ατομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις
Η ανθρωπότητα οφείλει πάρα πολλά στην επιστημονική έρευνα, που μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κάνει άλματα απίστευτα, με εξίσου απίστευτα αποτελέσματα.
Ατομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
Υπάρχουν βαθύτεροι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες που επιδρούν στην άρνηση εμβολιασμού μιας μικρότερης μερίδας πολιτών που πρέπει να τους εξετάσουμε και να τους διαχειριστούμε μεσομακροπρόθεσμα.
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας