Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για την αναβίωση του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» με φόντο τον κορονοϊό
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Για την αναβίωση του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» με φόντο τον κορονοϊό

  • A-
  • A+
Μια απάντηση στο πρωθυπουργικό διάγγελμα της 22.03.2020

Αν και το διάστημα των τελευταίων δύο μηνών δεχόμαστε συνεχόμενα σοκ, η πρόσφατη, ξαφνική είδηση περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας μας βύθισε σε μια αίσθηση ότι ζούμε έναν πρωτόγνωρο εφιάλτη δίχως τέλος. Διαβάζοντας το κείμενο του διαγγέλματός σας «περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας» από 23.03, ώρας 6ης πρωινής, μας γεννήθηκαν οι εξής απορίες και σκέψεις που αισθανόμαστε την ανάγκη να τις απευθύνουμε σε σας και την κυβέρνηση που εκπροσωπείτε:

Κατ' αρχήν σας ρωτούμε: μήπως το επιχείρημα της 'άσκοπης μετακίνησης' είναι κάπως πατροναριστικό; Υπάρχει περίπτωση να ενδιαφέρεται κανείς για τη ζωή και τον θάνατό μας περισσότερο από εμάς τους ίδιους; Και ιδίως όταν το ακούμε από όλους εσάς τους μακρόχρονα κρατούντες που τώρα ανακαλύπτετε και πάλι τη σημασία του κοινωνικού κράτους, ενώ εδώ και δεκαετίες εφαρμόζετε αλλεπάλληλες πολιτικές καταλήστευσης του δημόσιου τομέα και απαξίωσης της δημόσιας υγείας;

Αντιλαμβανόμαστε πως η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που ενσαρκώνετε σας υπαγορεύει να χρησιμοποιείτε ρητορικά σοφίσματα για να εμφανίζετε την ευθύνη του κράτους για προστασία της δημόσιας υγείας αποκλειστικά ως ατομική ευθύνη των πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο ενοχοποιείτε τον καθένα ατομικά για την ελλειμματικότητα του κρατικού μηχανισμού σε μέτρα πρόληψης.

Ωστόσο, είναι πασιφανές ότι ως τέτοιος μηχανισμός δεν έχετε μέχρι στιγμής φροντίσει να πάρετε ούτε τα βασικά επιστημονικά μέτρα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο. Κάποια από τα μέτρα αυτά θα ήταν, επί παραδείγματι, να μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν το τεστ για την ίωση του Κορωνοϊού σε κινητές ιατρικές μονάδες έτσι ώστε να ξέρουν αντίστοιχα πώς να συμπεριφερθούν σχετικά με τις συναναστροφές τους ή /και τη θεραπεία τους αντί να κλείνονται όλοι μαζί στα σπίτια τους, ενδεχομένως οι ασθενείς μαζί με τους υγιείς, πολιορκημένοι από τον φόβο και περιμένοντας να έρθει «η ώρα τους», μπροστά σε οθόνες που όλη μέρα τους «ενημερώνουν ειλικρινώς» για τα ποσά και τα μεγέθη των θανάτων.

Επίσης, θα μπορούσατε να έχετε συγκροτήσει συνεργεία κοινωνικής προστασίας που να εξυπηρετούν τον ανεφοδιασμό όλων όσων βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους, γνωρίζοντας ότι είναι μάταιο να απευθυνθούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα με τις διαλυμένες Μ.Ε.Θ. που λειτουργούν υπερφορτωμένα και χωρίς εφόδια ήδη από τώρα που τα διαπιστωμένα κρούσματα στη χώρα μας είναι ακόμη σχετικά λίγα...

Εσείς δεν κάνατε τίποτε απ' όλα αυτά που έπρεπε αλλά παρόλ' αυτά αποφασίζετε και διατάσσετε στο όνομα του «συλλογικού καλού» «να τρυπώσουμε στα λαγούμια μας» όλοι μαζί, υγιείς και ασθενείς και ζητάτε να μείνουμε εκεί άγνωστο για πόσον καιρό, περιμένοντας κάτι που δεν ξέρουμε πώς και αν θεραπεύεται! Αν περιμένετε να περάσουμε το διάστημα αυτό νηστεύοντας και προσευχόμενοι μετά φόβου, να σας υπενθυμίσουμε ότι ο Μεσαίωνας έχει παρέλθει...

Φανταζόμαστε ότι έχει πέσει στην αντίληψή σας πως από και προς την εργασία τους μετακινούνται πλέον μόνο όσοι άνθρωποι είναι απόλυτα υποχρεωμένοι να το κάνουν αυτό και κατά βάση μόνο όσοι είναι αρκετά τυχεροί, ώστε να έχουν ακόμα εργασία... Ωστόσο ο Οργουελικού τύπου έλεγχος που εξαγγείλατε ότι θα επιβάλλετε εφεξής με την υποχρέωση αναφοράς του κάθε δρομολογίου μας στους παντοειδείς και πανταχού παρόντες αστυνομεύοντες που θα επιτηρούν αν αυτό εκτελείται, καταστρατηγεί στην πράξη το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και το πιο σημαντικό, ποινικοποιεί τη δυνατότητα προσφοράς αλληλοβοήθειας μεταξύ πολιτών σε ανάγκη, τη στιγμή που, όπως προαναφέραμε, εσείς ως κρατικός μηχανισμός δεν έχετε ν' αντιτάξετε ουσιαστικά τίποτα καλύτερο κι ενόσω ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι άστεγοι και οι πρόσφυγες παραμένουν εκτεθειμένες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε μια εποχή συνεχιζόμενης λιτότητας και ανεργίας απειλείτε όποιον βρεθεί εκτός του πλαισίου που θέτετε με πρόστιμο 150 Ευρώ, το οποίο κάποιος λειτουργός της έννομής σας τάξης θα κρίνει εκείνη τη στιγμή αυθαίρετα αν θα πρέπει να επιβληθεί. Σαφώς και το κράτος στις ημέρες σας «...απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού» ξεπλένοντας κάθε μεγαλοαπατεώνα, κακοποιώντας κάθε αδύναμο κι αναξιοπαθούντα και καταστέλλοντας κάθε φωνή αντίστασης. Άραγε πόσος ακόμα φόβος και καταπίεση νομίζετε ότι χωράει στο υπόδειγμα της διακυβέρνησής σας προτού θερίσετε τη μαζεμένη οργή κι από πόσα άτομα ελπίζετε να εισπράξετε τα πρόστιμα, μέχρι να καταλήξουν οι μισοί «στο χώμα» και οι άλλοι μισοί «στη φυλακή»;

Επίσης, εφόσον διατείνεστε ότι «ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες» [αλλά ότι] απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί [μιας και ] απέναντί του, είμαστε όλοι ίσοι», γιατί καταλήγετε ότι η δική σας μία και μοναδική επιλογή είναι «Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!» και όχι η υγεία όλων των κατοίκων της χώρας, είτε αυτοί είναι άστεγοι, άποροι, προσφυγομετανάστες, φυλακισμένοι, ρομά ή μήπως οποιοσδήποτε άλλος δε χωράει στο μικροαστικό αφήγημα της ελληνορθόδοξης κανονικότητάς σας;

Μήπως η συγκεκριμένη συγκυρία έχει πέσει σαν «βούτυρο στο ψωμί» της συνήθους εθνολαϊκιστικής πολιτικής κοινωνικού κανιβαλισμού! Αποφασίστε όμως, αν θα προσπαθήσετε να μας προσεγγίσετε επικοινωνιακά με τη φιλελεύθερη λογική του Διαφωτισμού περί ισονομίας, ισοπολιτείας και κοινωνικού συμβολαίου ή με πολεμικές ιαχές περί του πατριωτικού καθήκοντος να «κλείσετε την κερκόπορτα στο κακό» επαινώντας όσους «...ρίχνονται ενθουσιασμένοι στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα...».

Γιατί, κύριε πρωθυπουργέ, γνωρίζουμε πως οι ηγέτες σαν κι εσάς όταν φτάνει η ώρα της αρένας ρίχνουν μέσα όσους θεωρούν κρέας για κανόνια, όλους αυτούς που πλήρωσαν και πληρώνουν την κάθε τους μπουκιά «με ιδρώτα και αίμα» ενώ οι ίδιοι παραμένουν αλώβητοι, παρατηρώντας τη σφαγή, ανεμίζοντας τα λάβαρα του πολέμου και βγάζοντας πανηγυρικούς λόγους για χειροκροτήματα απ' τα μπαλκόνια. Εμείς πάντως ξέρουμε ότι από τη στιγμή που κανένας δεν είναι πια σε θέση να ελέγξει τους ελεγκτές, όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες που δε χωρούν στη δική σας «εθνική στρατηγική», δηλαδή, όλοι αυτοί που εσείς κρίνετε ως αντιπαραγωγικούς θα εξαφανίζονται από τη δημόσια σφαίρα και θα εγκλείονται στα κάθε λογής κάτεργα που τόσο πρόθυμα και μεθοδικά προετοιμάζετε, εκλογικεύοντας το σόφισμα ότι η «συλλογική» βούληση της ολιγαρχίας σας βρίσκεται υπεράνω των «ατομικών» επιθυμιών μεγάλων κομματιών της κοινωνίας που εσείς καθιστάτε απόκληρα και παραδίδετε μέρα με τη μέρα στο κράτος του φόβου.

Το πρωί της 23.03.20, πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πλέον ελέγχετε σε απόλυτο βαθμό ότι τα πρόστιμα που θα συγκεντρώνετε από τους «ανεύθυνους» παραβάτες θα τα διαθέτετε με την κοινωνική ευαισθησία που σας διακρίνει για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Θεωρείτε έτσι πως στέλνοντας ξανά το λογαριασμό στα «συνήθη υποζύγια» εξωραΐζετε την τιμωρητική σας τακτική κι απαλλάσσεστε από τις ευθύνες σας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο; Ταυτόχρονα, πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν ήδη άνθρωποι που έχουν αρχίσει να πεθαίνουν σε τραγική κατάσταση, απομονωμένοι στα σπίτια τους, χωρίς να γνωρίζουν καν αν όντως ήταν φορείς του ιού, διότι κανένας ειδικός και μη δε δέχτηκε να τους πλησιάσει. Γι' αυτές τις περιπτώσεις άραγε θα υπάρξουν πρόστιμα; Και ποιος θα κληθεί να τα πληρώσει;

Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να σας πούμε πως δε θα ανεχτούμε άλλο τον πολιτικό σας σαρκασμό και τον εμπαιγμό της νοημοσύνης μας! Άλλα πρόστιμα από μας δεν πρόκειται να εισπράξετε ποτέ και γιατί δε μπορούμε και γιατί δε θέλουμε να σας τα πληρώσουμε. Έχετε ήδη καταχραστεί αρκετά δημόσια κεφάλαια, τα οποία επενδύετε σε επιχειρήσεις τύπου «Casino - capitalism» και αγορές όπλων αντί να στηρίξετε την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Εμείς πάλι, έχουμε αντιληφθεί πως χρειαζόμαστε κάθε λεπτό του Ευρώ που μπορεί να μας μένει για να επιβιώσουμε από τη λαίλαπα της εγκληματικής ανικανότητάς σας!

Γι' αυτό ήρθε η ώρα να πάψετε να παίζετε τις ζωές μας «κορόνα – γράμματα» σ' ένα κερδοφόρο παιγνίδι, μια «win- win situation» όπως θα την αποκαλούσαν τα τεχνοκρατικά σας επιτελεία. Εμείς κατανοούμε ότι υπάρχει θέμα ατομικής και συλλογικής ευθύνης στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας, όπως επισημαίνετε σε όλα τα τελευταία σας διαγγέλματα, επειδή πρόκειται για τις ζωές μας και τις ζωές των αγαπημένων μας.

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και θέμα δικής σας πολιτικής ευθύνης για την κατάσταση του συστήματος υγείας και για την απαξίωση όλο και μεγαλύτερων κομματιών της κοινωνίας, τα οποία εσείς καθιστάτε ευάλωτα με τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα πράγματα. Κι αν είναι ώρα για την ανάληψη των ευθυνών, τότε θα πρέπει τώρα κι εσείς να αναλάβετε κι εσείς τις δικές σας ευθύνες για την κοινωνικά καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλείτε ενόσω ο ιός βρίσκεται ήδη εντός των τειχών.

*δύο απλές πολίτιδες

ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαμαρτυρία ή ανταρσία;
Η σκληρή σε καθημερινή σχεδόν βάση ρητορική των Κόντε και Σάντσεθ συνιστά μια διαφοροποίηση από τους πιο προσεκτικούς και συγκρατημένους τόνους των υπολοίπων επτά ομολόγων τους.
Διαμαρτυρία ή ανταρσία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοξικοί δογματισμοί
Εάν ο κόσμος όλος είναι μια σκηνή, όπως είπε ο Σέξπιρ, σε αυτή την πραγματικότητα που διαμόρφωσε αιφνιδίως η πανδημία σε όλον τον πλανήτη, με τη στάση μας επιλέγουμε ρόλο στη «σκηνή».
Τοξικοί δογματισμοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και δημοκρατική νομιμοποίηση
Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να μεταφραστεί σε ανταγωνιστική σχέση ατόμου εναντίον ατόμου με το Κράτος στο ρόλο του επιδιαιτητή της σύγκρουσης.
Πανδημία και δημοκρατική νομιμοποίηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σημαία της καρδιάς μας
Ο Μανώλης Γλέζος είναι η κλασική διαδρομή των αγώνων και της ιστορίας τους στην Ελλάδα. Ο Μανώλης Γλέζος είναι η δικιά μας σημαία.
Η σημαία της καρδιάς μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποχαιρετισμός στον Μανώλη Γλέζο
Στην αθανασία πέρασε ο Μανώλης της Αντίστασης, ο Μανώλης της Ελλάδας, ο Μανώλης της Αριστεράς, ο αιώνιος έφηβος Μανώλης.
Αποχαιρετισμός στον Μανώλη Γλέζο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Α(χ!) – σύγχρονη εκπαίδευση
Το εκπαιδευτικό σύστημα από τις κατώτερες ώς τις ανώτερες δομές του υπέστη δυνατούς κραδασμούς: αφού αρχικά ανέστειλε -ορθά- όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ξεκίνησε σταδιακά τη μετάβασή του σε...
Α(χ!) – σύγχρονη εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας