• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.2°C / 24.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.4°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.8°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 23.9°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  89%
EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.:ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πανδημία, πρόσχημα της κυβέρνησης για νέα, μόνιμα μέτρα

 • A-
 • A+

Η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, αποφάσισε δέσμες μέτρων με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ισχυρίζεται ότι επιμερίζει το βάρος και με αυτά στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ εκτιμώντας τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού από την αρχή απαίτησε:

• Την άμεση και πλήρη στήριξη της δημόσιας υγείας, με πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και με επίταξη των ιδιωτικών μονάδων (μια πρόταση που κανένα άλλο κόμμα δεν τολμά να υιοθετήσει).

• Την προμήθεια των αναγκαίων υποδομών για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

• Τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

• Την πλήρη προστασία από απολύσεις, από ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

• Τη διασφάλιση του συνόλου των αποδοχών των εργαζομένων, ιδίως με αποφυγή του συγχρωτισμού που υπάρχει σε χώρους δουλειάς.

• Μέτρα διευκόλυνσης των εργαζομένων, όπως πρόσθετες άδειες με αποδοχές στους εργαζόμενους για όσο χρειαστεί για τη φροντίδα των παιδιών τους ή αρρώστων συγγενών, λόγω της ανάγκης αποχής από την εργασία τους αν υπάρξει κρούσμα του κορονοϊού και ταυτόχρονα απαγόρευση στους εργοδότες να χορηγήσουν την κανονική άδεια και πολύ περισσότερο άδεια άνευ αποδοχών.

Η κυβέρνηση, αντί αυτών, έδωσε το σύνθημα στους επιχειρηματικούς ομίλους για τη νέα επίθεση. Ο μεγάλος αριθμός των απολύσεων (πάνω από 40.000), χωρίς να υπολογίζεται η τύχη των χιλιάδων εργολαβικών, ενοικιαζόμενων εργαζομένων, η αναγκαστική λήψη της κανονικής άδειας, η αλλαγή από σταθερή σε εκ περιτροπής εργασία, ήταν μερικά από όσα αξιοποίησε η μεγαλοεργοδοσία πριν η κυβέρνηση τα νομιμοποιήσει και θεσπίσει νέα μέτρα με στόχο τη μόνιμη εφαρμογή τους. Μάλιστα, η κυβέρνηση άφησε να περάσει ένα 15ήμερο, λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια της εργοδοσίας.

Το πιο εμβληματικό μέτρο είναι η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, εν μέρει ή εν όλω, όπως σημειώνεται στην ΠΝΠ. Τι σημαίνει όμως αναστολή των συμβάσεων εργασίας; Σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση της επιχείρησης απέναντι στον εργαζόμενο. Θεσμοθετείται έτσι ένα νέο μέτρο, που δεν λέγεται «ομαδικές απολύσεις», αλλά αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Η κυβέρνηση με πρόφαση τον κορονοϊό αποφάσισε την αναστολή της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας, την απαγόρευση άμεσα των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων. Παρουσιάζει αυτά τα μέτρα ως αναγκαία για τη μη διασπορά του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν βγάζει άχνα για τον καθημερινό κι αθέατο συνωστισμό σε χώρους δουλειάς, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ κ.λπ., που αποτελούν εστίες διασποράς του ιού.

Η κυβέρνηση και σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας δεν ξεφεύγει από τον στόχο της, την προτεραιότητά της, τη στήριξη δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει εύκολα αποδεκτό, αν δεν έπαιρνε και κάποια μέτρα για τους εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους.

Η επιδότηση του εργαζόμενου, του αυτοαπασχολούμενου με 800 ευρώ για 45 ημέρες, είναι το «τυρί στη φάκα», για να μη δει τα νέα μέτρα που θεσμοθετούνται υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν έρχονται ως προσωρινά, αλλά θα υλοποιούνται και μετά την αντιμετώπιση της επιδημίας όπως:

• Η αναστολή της σύμβασης εργασίας.

• Η μη υποχρέωση στην επιχείρηση να δηλώνει το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου

• Η θέσπιση ουσιαστικά του 10ωρου δουλειάς των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, η λειτουργία τους και τις Κυριακές.

• Η αμφισβήτηση του δώρου Πάσχα.

• Η περιστολή δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μείνει δυνατός κι όχι σιωπηλός. Τα όποια περιοριστικά μέτρα υπαγορεύονται από λόγους δημόσιας υγείας δεν σημαίνουν περιορισμό της διεκδίκησης, της αντίστασης. Δεν σημαίνουν παθητική στάση απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τα αποδώσει όλα στην «ατομική ευθύνη», για να καλύψει την κρατική ανεπάρκεια. Αυτή η κυβερνητική προσπάθεια ουσιαστικά στηρίζεται από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ.

Το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, τα κόμματα που το υπηρετούν αξιοποιούν κάθε κρίση για να υποτάξουν τους εργαζόμενους και το λαό. Φορτώνουν σ’ αυτούς τα βάρη.

Η εργατική τάξη, ο λαός βεβαίως και χρειάζεται να παίρνει τα μέτρα που συστήνουν οι επιστήμονες για την προστασία τους από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά χρειάζεται να πάρουν και τα αναγκαία μέτρα ενάντια στην επίθεση που απειλεί τη ζωή τους και να μην αποδεχτεί όλα αυτά τα μέτρα που χειροτερεύουν τη θέση τους.

Κανένας φόβος, κανείς συμβιβασμός. Η οργάνωση, ο αγώνας της εργατικής τάξης για τις δικές της ανάγκες είναι μονόδρομος.

Ο κορονοϊός είναι επιδημία που θα αντιμετωπιστεί. Ο καπιταλισμός, όμως, αν δεν ανατραπεί, τα θύματά του θα συνεχίζουν να είναι αναρίθμητα.

*Μέλος της Κ.Ε. - βουλευτής του ΚΚΕ


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μαρτύριο της σταγόνας για τις μικρές επιχειρήσεις συνεχίζεται...
Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει, με όρους επικοινωνιακούς, ότι το σχέδιο της έχει συνοχή, γεγονός είναι ότι επιχειρεί να «καρπωθεί» πολιτικά ακόμα και ευρωπαϊκές πολιτικές, τις οποίες όμως...
Το μαρτύριο της σταγόνας για τις μικρές επιχειρήσεις συνεχίζεται...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
Από το 2010 και εντεύθεν, γράφτηκαν πολλά άρθρα γύρω από την ιδέα «η κρίση ως ευκαιρία», καλόβουλα υπονοώντας ότι (τότε) είχαμε την ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας, συνάμα ίσως και τις κοινωνικές...
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι 1 εκατ. «αόρατοι» του κορονοϊού
Ας δούμε ποιες κατηγορίες φορολογουμένων πολιτών είναι εκείνοι που η κυβέρνηση τούς γύρισε την πλάτη και τους αντιμετωπίζει ως «πολίτες β' κατηγορίας».
Οι 1 εκατ. «αόρατοι» του κορονοϊού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
Εμφανίζοντας ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ τον πληθωρισμό ως το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει ο κακοπληρωμένος εργαζόμενος των 500 ευρώ για να στηρίξει τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλό και μάχιμο 2022!
Λύση δεν μπορεί να υπάρξει από κάποιον από μηχανής θεό και οι τύχες μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια μας. 
Καλό και μάχιμο 2022!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην γίνει η απανθρωπιά συνήθειά μας!
Το μηνιαίο χαράτσι των 100 ευρώ δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό δημόσιας υγείας. Στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή, οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Να μην γίνει η απανθρωπιά συνήθειά μας!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας