• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.6°C
  5 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.0°C
  3 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.6°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.4°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 25.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.5°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 24.0°C
  5 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 25.8°C
  1 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  2 BF
  34%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρία κυβερνητικά ψεύδη για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας

 • A-
 • A+
Με τη νέα διάταξη, η επιπρόσθετη εισφορά της ΕΤΕ είναι μικρότερη, καθώς αφενός είναι μικρότερη η παροχή που πλέον θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους, αφετέρου δε και, παρά τη μείωση αυτή, επιλέχθηκε η υποχρέωση αυτή της ΕΤΕ να μεταφερθεί στο Δημόσιο και στο σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας

Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού η κυβέρνηση της Ν.Δ. μειώνει συντάξεις, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και ελαττώνει τα αποθεματικά της δημόσιας ασφάλισης που τροφοδοτούν τις συντάξεις όλων των συνταξιούχων. Καμία ευαισθησία για τα δικαιώματα των συνταξιούχων. Εντούτοις, ο αρμόδιος υπουργός ισχυρίστηκε ότι αυτά τα δικαιώματα ενισχύει.

ΨΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: Η καταβολή επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους των λογαριασμών είχε ήδη εξασφαλιστεί από τον Ιούνιο του 2019 δυνάμει της καταργηθείσας διάταξης. Ολοι οι συνταξιούχοι έλαβαν τις παροχές από τον Ιανουάριο του 2019 και εξακολουθούσαν να τις λαμβάνουν κανονικά έως και σήμερα. Η ένταξη μάλιστα τον Ιούνιο του 2019 έγινε με σεβασμό στις δικαστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΕΤΕ, προβλέποντας συγκεκριμένα ότι η ένταξη αυτή ισχύει για όσο καιρό δεν καταβάλλονται οι συντάξεις από τους λογαριασμούς της ΕΤΕ. Τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει στη νέα διάταξη με την οποία συνεπώς επέρχεται ευθεία παρέμβαση της νομοθετικής λειτουργίας στη δικαστική.

ΨΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η καταργηθείσα διάταξη προέβλεπε επίσης επιπρόσθετη εισφορά της ΕΤΕ, σε μεγαλύτερο ύψος, το οποίο ομοίως είχε προσδιοριστεί δυνάμει ειδικής αναλογιστικής μελέτης που εκπόνησε σχετικά η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Με τη νέα διάταξη, η επιπρόσθετη αυτή εισφορά της ΕΤΕ είναι μικρότερη, καθώς, αφενός είναι μικρότερη η παροχή που πλέον θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους, αφετέρου δε και παρά τη μείωση αυτή, επιλέχθηκε η υποχρέωση αυτή της ΕΤΕ να μεταφερθεί στο Δημόσιο και στο σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας. Οπως σαφώς προκύπτει από την έκθεση του ΓΛΚ, η νέα διάταξη προκαλεί εις βάρος του Δημοσίου επιπρόσθετη δαπάνη ύψους 122 εκατ. ευρώ έως το 2024.

ΨΕΜΑ ΤΡΙΤΟ: Ισχυρίζεται ο υπουργός ότι η διάταξη αυτή ήταν επιβεβλημένη λόγω των οικονομικών δεδομένων της ΕΤΕ. Ομως οι σχετικοί ισχυρισμοί της ΕΤΕ είχαν ήδη απορριφθεί από το ΣτΕ, στο οποίο είχε ήδη προσφύγει η τράπεζα, διατεινόμενη ότι η καταργηθείσα διάταξη έθετε σε κίνδυνο την κεφαλαιακή της επάρκεια, καθώς δήθεν δημιουργούσε ζημία 2 δισ. Το ΣτΕ έχει ήδη δεχθεί ότι η καταργηθείσα διάταξη υποχρέωνε την ΕΤΕ να καταβάλλει επιπλέον εισφορά για την καταβολή στους συνταξιούχους παροχών ύψους αναλόγου των υψηλότερων εισφορών που είχαν καταβάλει κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Αυτή η αναλογία ύψους σύνταξης βάσει ύψους καταβληθεισών εισφορών που ισχύει για το σύνολο των λοιπών ασφαλισμένων του ΕΤΕΑΕΠ και πλέον e-ΕΦΚΑ καταργείται με τη νέα διάταξη, διαμορφώνοντας μικρότερες συντάξεις, επιβαρύνοντας όμως το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αφού στόχο και αποτέλεσμα της διάταξης αποτελεί η ελάφρυνση της τράπεζας.

Ομως αυτή η «ελάφρυνση» δίνει αθέμιτο προβάδισμα έναντι των άλλων τραπεζών που είχαν επιβαρυνθεί με πολλαπλάσια κεφάλαια για τη μετάβαση των αντίστοιχων Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ στο τότε Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζών, αλλά και προκαλεί κραυγαλέα ανισότητα σε βάρος των συνταξιούχων της Εθνικής έναντι εκείνων που είχαν υπαχθεί στο ΕΤΑΤ. Η συνταγή των προ ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεων, να ρίχνει τα βάρη στους συνταξιούχους, επιστρέφει. Μείωση συντάξεων ξανά. Από αυτή την κυβέρνηση υπάρχει κίνδυνος και αυτή η συνταγή να γενικευθεί, με επίκληση τη διαφαινόμενη, για πολλούς λόγους, μείωση των κεφαλαίων της δημόσιας ασφάλισης.

* Δικηγόρος, τέως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιστορική ψευδαίσθηση υψηλού κινδύνου η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης
Το εγχείρημα της κεφαλαιοποίησης της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα συνοδεύεται, μεταξύ των άλλων, από λανθασμένα επιχειρήματα, εννοιολογικές συγχύσεις και σοβαρές θεσμικές παρεκκλίσεις του...
Ιστορική ψευδαίσθηση υψηλού κινδύνου η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το άγος των εκκρεμών συντάξεων
Το κυβερνητικό σχέδιο εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων είναι καταδικασμένο σε παταγώδη αποτυχία: χαρακτηρίζεται από μυωπική μονομέρεια και στηρίζεται σε παιδαριώδεις παραδοχές
Το άγος των εκκρεμών συντάξεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σημαίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον ΛΕΠΕΤΕ
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι καθαρό ότι οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ συνεχίζουμε να πληρωνόμαστε χάρη στον νόμο Πετρόπουλου, αλλά αναμένουμε ένα νέο «κούρεμα» της εν λόγω επικούρησης, ένεκα του νόμου Βρούτση.
Τι σημαίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον ΛΕΠΕΤΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μείωση συντάξεων για παλιούς, εξαπάτηση για νέους ασφαλισμένους
Κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης ● Οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία –και όσοι ήδη εργαζόμενοι επιθυμούν– θα καταθέτουν τι εισφορές σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, ιδιωτικές ασφαλιστικές...
Μείωση συντάξεων για παλιούς, εξαπάτηση για νέους ασφαλισμένους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε κυβερνητική «καραντίνα» 200.000 συνταξιούχοι
Οι συνταξιούχοι, μετά τους ανέργους, έχουν υποστεί τις δραματικότερες περικοπές τα τελευταία 10 χρόνια. Ομως τα βάσανα δεν σταματούν εδώ. Καθημερινά πιέζονται όλο και περισσότερο.
Σε κυβερνητική «καραντίνα» 200.000 συνταξιούχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας