• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 23.5°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 20.5°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 20.1°C
  0 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 16.4°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.7°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.6°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.1°C
  0 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 23.5°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 20.1°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 18.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 15.8°C / 23.2°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 23.8°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 14.3°C / 21.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 21.6°C
  1 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  35%
AP Photo/Aggelos Barai
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο ιδιότυπες καραντίνες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κάποτε βιώνουμε δύσκολα γεγονότα, περνάμε επώδυνα περιστατικά, ειδικά όταν αυτά αφορούν πολλούς ανθρώπους· όπως τούτη τη φορά, που ο κλοιός είναι παγκόσμιος. Εχει ενσκήψει παγκόσμια πανδημία και μάλλον είμαστε στο αρχικό της στάδιο. Για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπισή της, ανώδυνη δεν γίνεται, πρέπει να συμβάλουμε όλοι, κατά περίπτωση και δυνατότητα. Η σημαντικότερη συμβολή είναι της πρόληψης, να προλάβουμε καταστάσεις και πιθανότητες αρνητικής εξέλιξης.

Οι αρμόδιοι, κεντρικά και τοπικά, έλαβαν αρκετές αποφάσεις. Εμείς οι πολίτες οφείλουμε να τις τηρήσουμε και να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ομως πρέπει να αναφέρουμε και κάποια πράγματα από τα κακώς κείμενα, μήπως και αλλάξουν, διορθωθούν.

Ολοι διαπιστώσαμε την αξία -για κάποιους από εμάς υπήρχε πάντα- της παροχής υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία. Ενώ οι σημερινοί κυβερνώντες την απαξίωναν -γνωστές οι αρνητικές δημόσιες δηλώσεις για τα νοσοκομεία-, τώρα εκλιπαρούν τους γιατρούς να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να προσληφθούν! Επαληθεύτηκε ότι τα κοινωνικά αγαθά της υγείας και της εκπαίδευσης πρέπει να παρέχονται από το κράτος.

Οσοι κατοικούμε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανησυχούμε για τον πολύ μεγάλο αριθμό των εγκλωβισμένων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ολοι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη και στις ευνοϊκές συνθήκες· να μη γίνει κάτι. Για ένατο μήνα συνεχίζεται η αδράνεια της κυβέρνησης, εκτός του σχεδίου για μεταφορά τους σε κλειστά κέντρα κράτησης, ίσως σε ακατοίκητα νησιά. Αν συμβεί και νοσήσουν κάποιοι στα ΚΥΤ, η μετάδοση του κορονοϊού θα είναι άμεση σε πάρα πολλούς, εντός και εκτός κέντρων. Με αποτέλεσμα η νοσοκομειακή περίθαλψη να καταρρεύσει. Τα νησιά μας, με τον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων, βρίσκονται σε μια μορφή ιδιότυπης καραντίνας.

Κάτι παρόμοιο συνέβη τον χειμώνα του 1941–1942 στο νησί του Αη Στράτη. Στις 26 Απρίλη 1941, δύο μέρες πριν από την παράδοση του στρατοπέδου από την ελληνική Χωροφυλακή στον γερμανικό στρατό, οι εξόριστοι ζήτησαν να ελευθερωθούν για να αγωνιστούν κατά του κατακτητή. Στη διαμαρτυρία τους οι χωροφύλακες απάντησαν με πυροβολισμούς, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις από αυτούς, οι Παπαδάτος, Πέππας και Σκυτούδης. Με την παράδοση του νησιού επιβλήθηκε περιορισμός των εξορίστων στο αναρρωτήριο, το παλιό σχολείο του νησιού και σε σπίτια. Τριάντα τρεις από αυτούς πέθαναν από ασιτία και θάφτηκαν στην κορυφή του λόφου του Αγίου Μηνά.

Ο περιορισμός στο αναρρωτήριο του Αη Στράτη και ο εγκλωβισμός στα νησιά του Β. Αιγαίου είναι δύο ιδιότυπες καραντίνες. Στην πρώτη τα αρνητικά αποτελέσματα τα ξέρουμε. Η κατάσταση στη δεύτερη μπορεί ακόμα να αλλάξει, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα.

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς μπορεί κανείς να «μείνει σπίτι»... εάν πρόκειται για σκηνή;
Εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε δομές προσφύγων στην ενδοχώρα επισημαίνουν την κατάσταση συνωστισμού και τις ελλείψεις μέσων υγιεινής που κάνουν αδύνατη την καραντίνα και την προστασία των προσφύγων από τον...
Πώς μπορεί κανείς να «μείνει σπίτι»... εάν πρόκειται για σκηνή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
12 προτάσεις για να μείνουν τα νησιά όρθια
Τουλάχιστον όσοι ασκούν πολιτική θα καταλάβουν μετά την πανδημία ότι χρειάζεται ιδιαίτερη νησιωτική πολιτική και όχι οριζόντια μέτρα όπως σε όλη τη χώρα;
12 προτάσεις για να μείνουν τα νησιά όρθια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράμμα σε έναν φασίστα των νησιών μας
Ακου φασιστάκο, θύματα είναι όλοι οι έγκλειστοι στις Μόριες των νησιών, όπως και θύματα είναι και όλοι οι έγκλειστοι κάτοικοι σε ένα νησί που το έκαναν αποθήκη ψυχών, όσοι εσύ στήριξες με αντάλλαγμα μια...
Γράμμα σε έναν φασίστα των νησιών μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λέβιθα, μια νέα Γυάρος
Με τη Λέβιθα, ένα ακατοίκητο ερημονήσι που διοικητικά ανήκει στη Λέρο η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να κάνει τα νησιά μας νέους «τόπους εξορίας» και «νέου τύπου φυλακές σε ερημονήσια/αναμορφωτήρια».
Λέβιθα, μια νέα Γυάρος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανθρωποι σε ακινησία: η συνθήκη της αναμονής
Η εμπειρία της αναμονής αποτελεί για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη διαδικασία χορήγησης ασύλου αναπόσπαστο πλέον στοιχείο του προσωπικού τους βιώματος και καθορίζει τη συγκρότηση της ίδιας κατηγορίας στην...
Ανθρωποι σε ακινησία: η συνθήκη της αναμονής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι γιατροί της Κούβας – γέννημα θρέμμα μιας άλλης κοινωνίας
Αξίζει να ακούσουμε την ιστορία των Κουβανών γιατρών, να εκτιμήσουμε και να επιβραβεύσουμε το θάρρος και η ανθρωπιά τους. Είναι η ανθρωπιά των ταπεινών ανθρώπων της Κούβας που πασχίζουν να οικοδομήσουν μια...
Οι γιατροί της Κούβας – γέννημα θρέμμα μιας άλλης κοινωνίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας